Za konec sveta so pakovci preplezali balvansko steno Foto: Goran Rovan
Za konec sveta so pakovci preplezali balvansko steno Foto: Goran Rovan

"Bliža se "konec Sveta" in posavski plezalci in naši prijatelji ga bomo preživeli na že 3. božično-novoletnem druženju balvanskih plezalcev zapovrstjo. Tudi letos na veliki plezalni steni v telovadnici Osnovne šole Adama Bohoriča v Brestanici. Verjamem, da mnogi pilijo še zadnje nianse forme, ki bo potrebna za dober spopad s super balvanskimi problemi."

Takole so na svoji spletni strani člani Posavskega alpinističnega kluba (PAK) vabili plezalce. In ti so prišli v velikem številu. Zbralo se je kar trideset krožkarjev (predšolskih otrok in osnovnošolcev), ki so seveda plezali manj zahtevne kombinacije. Ob koncu plezanja, ko so vsi dobili tudi priznanja, pa jih je obiskal še Božiček in jim podaril pomaranče.

Na plezalni steni se je v plezanju balvanov pomerilo tudi 25 članov in članic, najboljši med njimi pa še v velikem finalu. Seveda ni šlo za pravo tekmo, ampak bolj za druženje, ki je minilo v sproščenem prazničnem vzdušju.

In kaj sploh je balvansko plezanje?
Balvansko plezanje ali balvaniranje, nekaterimi mu pravijo tudi "bolderiranje" (iz angleškega izraza bouldering), je plezanje brez vrvi na balvane, ki praviloma niso višji od doskočne višine. Balvansko plezanje se izvaja na naravnih balvanih (ledeniškega ali podornega izvora) ali na umetnih balvanih in stenah.

Balvansko plezanje je plezalna disciplina, kjer so poudarjene moč in dinamika gibanja, tudi natančnost, in ne toliko vzdržljivost, značilna za klasično športno plezanje, plezanje plezalnih smeri.

Pri balvaniranju se plezalec osredotoča predvsem na posamezne gibe ali pa na kratka zaporedja gibov. Balvanske smeri imenujejo problemi, ker je narava balvanskega plezanja pogosto kratka, nenavadna in podobna reševanju problema.

Balvansko plezanje postaja vedno bolj priljubljeno. Nekatere telovadnice imajo posebne stene za balvaniranje, pojavljajo pa se tudi plezalne telovadnice, namenjene izključno balvanskemu plezanju.

Za MMC Goran Rovan