V propadli univerzijadi so poniknili milijoni državnega denarja. Foto: EPA
V propadli univerzijadi so poniknili milijoni državnega denarja. Foto: EPA

Odškodnino je Maribor moral plačati Mednarodni univerzitetni športni zvezi (Fisu), čeprav je od Slovenske univerzitetne športe zveze (Susa) - ta pa od države - že prejela 2,85 milijona evrov, piše Delo. Poravnalni sporazum občine s Fisujem je bil sicer kar dve leti tajen, saj so tako v zunajsodni poravnavi dogovorile občina, Susa in Fisu.

Slednji je sicer proti mariborski občini zaradi odpovedi univerzijade vložil 7,7 milijona evrov vredno tožbo, v to so všteli tudi omenjenih 2,85 milijona evrov, tako da je končni tožbeni zahtevek znašal 4,85 milijona evrov. Ker pa so dosegli poravnavo, so se morali zadovoljiti s 3,185 milijona evrov, se pravi z že plačanim zneskom in odškodnino. Država je sicer od Suse zahtevala, da denar vrne, a je nato tožbo umaknila.

Zimska univerzijada je bila megalomanski projekt nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja, ki bi, kakor je leta 2009 pojasnil takratni premier Borut Pahor, stal kar 304 milijone evrov. Organizatorji so pri tem sredi razmaha finančne krize računali na kar 100 milijonov evrov iz državnega proračuna. Večina denarja naj bi šla za infrastrukturne naložbe (študentski domovi, tekaška proga v Mariboru, smučišče v Rušah …).
Projekt se je nato v 2010 že močno skrčil na okoli 40 milijonov evrov, država pa je vseeno obljubila, da bo primaknila 18 milijonov. Na koncu je v projekt poniknilo 6,3 milijona evrov državnega denarja, univerzijado v Mariboru pa je po umiku državne podpore, in s tem po nedvoumnem propadu projekta, preklical kar Fisu, ki je nato zahteval tudi odškodnino.

Stroški univerzijade le razkriti
Stroški univerzijade le razkriti