Napačno povezane cevi za kisik in dušikov dioksid v novem urgentnem centru v Šempetru. Foto: Radio Koper
Napačno povezane cevi za kisik in dušikov dioksid v novem urgentnem centru v Šempetru. Foto: Radio Koper
Šempeter pri Gorici
Urgentni center v Šempetru pri Gorici. Foto: Mojca Dumančič
Nadzor na šempetrski urgenci ni našel nepravilnosti

Ti so pokazali, da so bili postopki zdravstvenih obravnav bolnikov v skladu s strokovnimi smernicami postopkov oživljanja, navajajo v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca.
Več smrti v isti sobi
Na šempetrski urgenci je namreč marca umrl bolnik, ki je namesto kisika dobil dušikov oksidul oz. smejalni plin. Izkazalo se je, da so bile cevi napačno napeljane. Ker so v sobi, v kateri je bila napačna plinska napeljava, od odprtja urgence do smrti omenjenega bolnika zdravili več drugih bolnikov, ki so med zdravljenjem umrli, so se v bolnišnici odločili za izvedbo več notranjih strokovnih nadzorov.

Posebne strokovne komisije so opravile sedem notranjih strokovnih nadzorov, pri svojem delu pa so upoštevale navodila ministrstva za zdravje o poročanju in notranji preiskavi. V dveh preiskavah so ugotovili, da je bila smrt bolnika potrjena že ob prihodu v urgentni center, v drugih primerih pa so bili izidi zdravljenja pričakovani glede na kritično bolne in hudo poškodovane bolnike, so sporočili iz šempetrske bolnišnice. Končno poročilo o nadzorih je pomočnica direktorice šempetrske bolnišnice za strokovne medicinske zadeve Dunja Savnik Winkler prejšnji teden predstavila članom razširjenega strokovnega sveta bolnišnice, so še dodali.

Na delu tudi kriminalisti
Več sumljivih smrti na urgenci, domnevno zaradi zamenjave cevi, preiskujejo tudi novogoriški kriminalisti. Medtem pa se na Zdravniški zbornici Slovenije niso odločili za izredni nadzor nad dogajanjem v šempetrski bolnišnici, čeprav jih je k temu pozvalo ministrstvo za zdravje.



Nadzor na šempetrski urgenci ni našel nepravilnosti