Oba ponudnika sta v ponudbi zapisala višji znesek od izklicne cene. Foto: Reuters
Oba ponudnika sta v ponudbi zapisala višji znesek od izklicne cene. Foto: Reuters

Že septembra je novega lastnika dobil osrednji stroj Lesne Tovarne ivernih plošč Otiški Vrh (Lesna TIP) v stečaju, katerega lastnica je bila finančna družba Heta, nato pa je stečajni upravitelj razpisal dvomesečni rok za oddajo zavezujočih ponudb za nakup poslovne celote, ki zajema nepremično in premično premoženje tovarne. Izhodiščno ceno je po usklajevanjih z upniki določil pri 5,5 milijona evrov.

Marko Drobež je rezultate zavezujočega zbiranja ponudb, ki je bil dejansko prvi poskus prodaje poslovne celote Lesne TIP, predstavil v izrednem poročilu, ki je objavljeno na spletnih straneh Agencije za javnopravne evidence in storitve. Kot navaja, sta bili v dvomesečnem razpisnem roku vplačani dve varščini, predložena pa je bila tudi nepreklicna bančna garancija.

Tako da so bili dejansko izraženi trije interesi za nakup poslovne celote Lesne TIP, a sta v roku prispeli dve ponudbi. Ponudniku, ki ponuja višji znesek, bo Drobež v 15 dneh v podpis poslal pogodbo, ko bo ta podpisana, bo počakal še na prejem kupnine, nato pa mora s prodajo soglašati tudi Okrožno sodišče v Slovenj Gradcu, ki vodi stečajni postopek. Ta se je začel 23. marca 2016.

Je ponudnik obenem tudi lastnik osrednjega stroja?
Trenutno tako še ni znano, ali je ponudnik z najvišjo ponujeno ceno tudi lastnik osrednjega stroja, okoli 200 metrov dolge kontinuirane stiskalnice, brez katere ni proizvodnje ivernih plošč in ki je nameščena v prostorih tovarne v Otiškem Vrhu. Finančna družba Heta je stiskalnico septembra letos prodala družbi Yildiz Entegre Adria iz Ljubljane, ki je del turškega koncerna Yildizlar Yatirim Holding. Po neuradnih informacijah so Turki za stroj odšteli dva milijona evrov.

Znano pa je, da so tudi začetni stroški zagona stiskalnice oz. tovarne, ki stoji že skoraj dve leti, zelo visoki. Stečajni upravitelj jih je že pred časom ocenjeval na od enega do 1,2 milijona evrov.