Črnigoj ne priznava krivde. Foto: BoBo
Črnigoj ne priznava krivde. Foto: BoBo

Dušan Črnigoj je danes ponovno sedel na zatožno klop novogoriškega okrožnega sodišča. Začela se je namreč glavna obravnava na vnovičnem sojenju v zadevi Stavbenik. Višje sodišče v Kopru je obsodilno sodbo zoper nekdanjega predsednika uprave Primorja razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje. Črnigoj že na predobravnavnem naroku krivde ni priznal.

Novogoriško sodišče je decembra 2013 odločilo, da je Dušan Črnigoj kriv, da je zlorabil položaj pri prodaji delnic Stavbenika družbi Vital leta 2001, s čimer je po mnenju sodišča Primorju nastala premoženjska škoda. Dosodilo mu je tri leta zapora in plačilo 25.000 evrov stranske kazni. Primorju v stečaju pa bi moral plačati 1.387.000 tisoč evrov.

Višje sodišče v Kopru je junija lani sodbo razveljavilo, saj - kot so zapisali v sklepu - obstaja resen dvom o tem, kolikšna škoda oziroma ali sploh je bilo Primorje oškodovano.

Dušan Črnigoj na začetku vnovične glavne obravnave vztraja pri vseh do zdaj podanih zagovorih. Tožilstvo pa vztraja pri dopolnjeni obtožnici, ki jo je vložilo ob koncu prvega postopka. Popravki sicer niso vsebinski, očitano dejanje zlorabe položaja ali pravic ostaja.

Na današnji obravnavi so ponovno izvajali že znane dokaze. Črnigojev zagovornik Janez Koščak v nadaljevanju postopka predvideva še zaslišanje Braneta Podborška, pooblaščenega revizorja in sodnega izvedenca za ekonomijo, finance in računovodstvo, ki je v času pripajanja Stavbenika Primorju opravljal revizijo družb. Da je Podborška treba zaslišati, so bili mnenja tudi višji sodniki.

Novogoriško sodišče pa se bo moralo odločiti še o predlogu obrambe za izločitev mnenja izvedenca Mihaela Kranjca in nasprotnem predlogu tožilstva. Če bo sodišče njegovo mnenje izločilo, pa tožilstvo predlaga postavitev novega izvedenca.