Lokalne novice
(9)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 7 glasov Ocenite to novico!
false
Gasilci so morali razkriti del strehe. Foto: MMC RTV SLO/Enej Česnik
ogenj, kamin, polena
Na Zaplani je zagorel objekt, na Mali Mežakli pa odlagališče odpadkov. Foto: Pixabay
Gasilci
Požar na Mali Mežakli so pogasili poklicni gasilci Gasilsko reševalne službe Jesenice in prostovoljni gasilci z Jesenic in Hrušice. Foto: BoBo
VIDEO
Gorelo še na Jesenicah in...

Dodaj v

Zagorelo ostrešje športne dvorane Tabor v Ljubljani

Gasilci so morali med gašenjem razkriti del strehe
19. maj 2017 ob 09:34,
zadnji poseg: 19. maj 2017 ob 21:07
Jesenice, Logatec - MMC RTV SLO, STA

Požar je okoli 15.30 ure zajel ostrešje športne dvorane Tabor v Ljubljani, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Gasilci so požar že pogasili, zaradi požara pa so morali iz dvorane evakuirati štiri ljudi.

Tiskovna predstavnica PU Ljubljana je še povedala, da so morali gasilci razkriti del strehe, da so lahko gasili požar. Po dosedaj zbranih informacijah ni bil v požaru nihče poškodovan, po prvih ocenah pa je zaradi požara nastalo za več deset tisoč evrov škode. Kriminalisti bodo zjutraj opravili ogled.

Športna dvorana Tabor oziroma Sokolski dom je bil zgrajen po načrtih Ivana Vurnika med letoma 1923 in 1926 po naročilu športnega društva Sokol. Gre za enega prvih večjih pokritih športnih objektov v Sloveniji.

Stavba je zgrajena in ornamentirana v slovenskem ljudskem slogu. Dom ima eno veliko obokano telovadno dvorano, ki sega v podstrešje, ter dve manjši dvorani in pomožne prostore.

Požar v Mali Mežakli podtaknjen?
V požaru, ki je v četrtek zvečer izbruhnil na odlagališču odpadkov Mala Mežakla nad Jesenicami, je zagorelo 800 kubičnih metrov balodpadnega materiala. Sumijo, da je bil požar podtaknjen.

Na deponiji je zagorelo v četrtek nekaj po 20. uri. Dim, ki se je dvigal nad deponijo, je zajel tudi Jesenice, od koder se je na Mali Mežakli videl tudi ogenj. Zato je sprva kazalo, da bi lahko šlo za večji požar.

Požar so pogasili poklicni gasilci Gasilsko reševalne službe Jesenice in prostovoljni gasilci z Jesenic in Hrušice, poroča uprava za zaščito in reševanje. Gašenje so izvedli s pomočjo strojev na deponiji, ki so odstranjevali material.

V družbi Ekogor, ki je upravljavec Centra za ravnanje z odpadki na Mali Mežakli, sumijo, da bi bil požar lahko podtaknjen, saj so zagorele bale stisnjenih plastičnih delcev, ki naj ne bi mogle zagoreti same od sebe. Na Policijski upravi Kranj so pojasnili, da policisti o požaru še zbirajo obvestila in preverjajo sum, da bi bil požar lahko podtaknjen.

Neznosen smrad pod deponijo
Prebivalci območja pod deponijo že več let opozarjajo na neznosen smrad, ki se širi iz Centra za ravnanje z odpadki po velikem delu Jesenic. Na problem so opozorili tudi oktobra lani, ko so jim pojasnili, da bodo v roku enega meseca zagnali novozgrajeni objekt biološke stabilizacije in tedaj emisij ne bo več. Vendar smrad ni izginil, v zadnjih tednih pa je še bolj izrazit. Kot so pojasnili v Ekogorju oziroma Publicusu, ki je njegov 100-odstotni lastnik, vzrok emisij smradu še vedno predstavljajo začasno skladiščeni odpadki in manipulacija z njimi.

Kot so navedli, so februarja takoj po pridobitvi odločbe o poskusnem obratovanju, začeli izvajati biološko obdelavo skladiščene težke frakcije. Prekladanje v bokse za biostabilizacijo pa zahteva odkrivanje skladiščenega kupa in boksov, kar ima za posledico povečane emisije smradu, ki so zaradi višjih temperatur zadnjega tedna še bolj izrazite.

Do tega trenutka so obdelali že več kot polovico skladiščenih količin težke frakcije. Hitreje pa ne gre, saj je sam proces biostabilizacije podvržen naravnim zakonitostim razgradnje bioloških komponent v odpadkih, ki zahtevajo svoj čas, so pojasnili. Ob tem so dodali, da lahko dodaten vir smradu predstavlja tudi začasno skladiščena lahka frakcija na lokaciji centra. Družba Ekogor je 26. aprila pridobila dovoljenje za izvoz odpadkov v tujino na termično izrabo. S prevzemnikom odpadkov pa še potekajo dogovori glede dinamike prevzemanja.

Ponoči zagorelo tudi na Zaplani
Na Zaplani v občini Logatec je v petek okoli 3. ure zjutraj zagorel objekt za predelavo lesa. Gasilci so požar pogasili, objekt pa je skoraj v celoti uničen. Po prvih ocenah je nastalo za nekaj sto tisoč evrov škode, je povedala Maja Ciperle Adlešič s Policijske uprave Ljubljana. O požaru so bile obveščene pristojne službe, ki bodo ugotavljale vzrok požara. Pri ogledu kraja sodelujejo tudi strokovnjaki iz Nacionalnega forenzičnega laboratorija.

Al. Ma., G. K., L. L.
Prijavi napako
Komentarji
zamudnik
# 19.05.2017 ob 20:49
Kakšen prestiž in ponos je bilo nekoč imeti sokolski dom! To so vse po vrsti tudi arhitekturni biseri.
evaevi
# 19.05.2017 ob 11:30
Pa dobro, naj ulovijo in dajo pod ključ tega smetiščnega piromana pritegnjenega.
zozozo
# 20.05.2017 ob 15:46
Stavba je zgrajena in ornamentirana v slovenskem ljudskem slogu.

Ja, itak, da je slovensko podeželje polno na takšen način ornamentiranih hiš.

Sokolski dom je arhitekturni biser, ampak bedarij si pa ni treba zraven zmišljevat.
Lluka
# 19.05.2017 ob 13:47
Sej tud drugje po Evropi gorijo takšne in drugačne tovarne, obrati, smetišča, odlagališča............Tako kot tudi dimniki, kozolci avtomoili tovornjaki, hiše, počitniške hičke, lovske koče..........
Zjesenic
# 19.05.2017 ob 11:00
Smo imeli 2 x prvomajski kres. Živel delavski razred.
pobrisan
# 19.05.2017 ob 09:45
Zanimivo kako pogosti so zadnje čase požari kjer gorijo odpadki in nevarne snovi. Kaj je bilo v teh balah?
kolkrkaplc
# 19.05.2017 ob 19:03
Neznosen smrad pod deponijo

V hribih se po tem, ko sonce izgubi moč, spuščajo gmote hadnega zraka v dolino. Zraven se še odišavijo. Verjetno ob lepih dnevih ne smrdi ampak le, zvečer ali pa, ko je nizek zračni tlak. Za naslednjič, ko bodo iskali lokacijo za odlagališče.
QUENDI
# 19.05.2017 ob 10:03
....iz Vizije do 2050......Rad bi videl, da naša država ostane tako zelena, kot je sedaj.......
seven7
# 20.05.2017 ob 08:11
Jebiga odpadke je lažje zažgat kot prodat.
Kazalo