Približno 1500 otrok se vsako leto zdravi na otroškem oddelku ptujske splošne bolnišnice, kjer imajo predšolski otroci tudi zagotovljeno delo z vzgojiteljico ptujskega vrtca. Foto: MMC RTV SLO
Približno 1500 otrok se vsako leto zdravi na otroškem oddelku ptujske splošne bolnišnice, kjer imajo predšolski otroci tudi zagotovljeno delo z vzgojiteljico ptujskega vrtca. Foto: MMC RTV SLO

Približno 1500 otrok se vsako leto zdravi na otroškem oddelku ptujske splošne bolnišnice, kjer imajo predšolski otroci tudi zagotovljeno delo z vzgojiteljico ptujskega vrtca. A zapleta se pri plačevanju nastalih stroškov, saj država pokrije približno polovico, drugo polovico ter stroške didaktičnih pripomočkov pa bi morale pokriti spodnje podravske občine, in to večinoma manj kot 100 evrov na mesec.

A po besedah ravnateljice vrtca Božene Bratuž štiri med njimi denarja sploh ne nakazujejo, druge pa namenijo premalo sredstev. "Morali bi biti ponosni, da je za bolno otroke tako poskrbljeno, sramotno pa je, da zdaj govorimo, da je premalo otrok bolnih, da bi se tako lahko pokrivali stroški vzgojiteljice. Negativno me preseneča tudi to, da se pogovarjamo o fičnikih glede na to, kar se v lokalnih skupnostih porabi. In z veseljem povem, da bi kje lahko dali za kakšen liter vina manj, pa bi dali raje za bolne otroke. A ker se župani med seboj ne uskladijo, že 10 let gledamo takšno kalvarijo," ogorčenja nad ravnanjem spodnjepodravskih občin ne skriva Bratuževa.

Podlehnik, Gorišnica, Sveti Andraž in Cirkulane so občine, ki bolnišničnega oddelka vrtca trenutno ne sofinancirajo. "Mi nismo do zdaj dobili nobene pobude ali pogodbe, na podlagi česa bi lahko na občinskem svetu sprejeli kakšno odločitev. Mislim, da je to sicer potrebno, ampak dokler ne bo speljano na ta način, se o tem ne moremo pogovarjati. Nikoli pa nismo rekli, da stroška, ki pri tem nastane, ne bomo pokrili, saj je normalno, da ga pokrijemo. In problem ni v denarju, ampak v papirnatih zadevah," pa je svoj pogled na nastali položaj pojasnil župan Cirkulan Janez Jurgec.

Zdaj veljavni sistem plačevanj je sicer takšen, da vsaka občina plača glede na število otrok v bolnišničnem oddelku, znesek na dan je 14,29 evra. Tudi zato otroke nenehoma preštevajo, na nepravičnost takšnega sistema pa kaže tudi podatek, da ves primanjkljaj, ki se ob tem ustvari, pokriva ptujska mestna občina. Tudi zato je že podan predlog novega sistema. "To, ko smo do zdaj vseskozi preštevali bolne otroke, ni nikoli pripeljalo do tega, da bi bili stroški pokriti. Zato nov predlog, po katerem bi stroške razdelili glede na število prebivalcev in bi tako vsaka občina plačevala določen odstotek stroškov. S tem bi pokrili polovico plače in stroške za didaktične pripomočke," je nov sistem predstavila Bratuževa, ki ob tem zatrjuje, da je to sistem obračunavanja, ki velja tudi za bolnišnične oddelke drugih regijskih bolnišnic.

Takšen predlog bo zdaj poslan na vse spodnje podravske občine, dokončno pa bodo o njem odločili občinski sveti.