31-letni Rok in 24-letna Erika, oba brezposelna, sta se še do februarja s hčerko in danes osemmesečnim sinom pri starših stiskala na 12 kvadratnih metrih, zdaj za dobrih 60 plačujeta 150 evrov neprofitne najemnine. Foto: Mariša Bizjak
31-letni Rok in 24-letna Erika, oba brezposelna, sta se še do februarja s hčerko in danes osemmesečnim sinom pri starših stiskala na 12 kvadratnih metrih, zdaj za dobrih 60 plačujeta 150 evrov neprofitne najemnine. Foto: Mariša Bizjak
Družina Boltar
Želita si, da bi - ko bi nekoč vendarle dobila delo - stanovanje tudi odkupila. Foto: Mariša Bizjak
Agencija Renes
Po lanski analizi stanovanjskega trga je v Mestni občini Nova Gorica okoli 1.000 praznih stanovanj, medtem ko jih je na prodaj precej manj. Pritisk na prodajo je sicer velik, še pojasnjuje Repše. Foto: Mariša Bizjak

31-letni Rok in 24-letna Erika, oba brezposelna, sta se še do februarja s hčerko in danes osemmesečnim sinom pri starših stiskala na 12 kvadratnih metrih, zdaj za dobrih 60 plačujeta 150 evrov neprofitne najemnine. V nasprotju z večino, ki na stanovanje prek stanovanjskega sklada čaka od treh do pet let, sta imela srečo. "Mi smo se prijavili prvič. To stanovanje je na podeželju, v Čepovanu, 23 kilometrov oddaljeno iz Nove Gorice, zato se družine, ki so bile na listi pred nami, zanj niso odločile, meni pa se je izpolnila želja, ker sem vedno želel iz mesta," pripoveduje Rok, ki je pred šestimi leti diplomiral iz ekonomije, a zaman išče službo.

Veliko jima pomagajo starši, želita pa si, da bi – ko bi nekoč vendarle dobila delo – stanovanje tudi odkupila. Nataša Leban, direktorica novogoriškega stanovanjskega sklada, pa pri tem svari: "Najemnik lahko že zdaj odkupi neprofitno stanovanje, saj ima predkupno pravico. A treba je poudariti, da se stanovanja prodajajo na javni licitaciji, na katero se lahko prijavijo vse zainteresirane osebe, zato je lahko najemnik zaradi dvigovanja cene stanovanja v stiski."

Novi prosilci do stanovanja že julija
Za pol milijona evrov naj bi novogoriški stanovanjski sklad odkupil od pet do deset stanovanj. Če bo šlo vse po sreči, se bodo najemniki vanje vselili že julija. Vseh skupaj jih imajo trenutno 350. Ker pa je na listi kar 130 prosilcev, ki izpolnjujejo pogoje, bi jih potrebovali še vsaj sto. Pri tem bi veliko pripomogla tudi sprememba zakonodaje, ki bi morala omogočiti preverjanje obstoječih najemnikov in najverjetneje kakšno stanovanje tudi sprostila.

Nujne spremembe zakonodaje
Da bi v stanovanjih zares živeli le tisti, ki jih najbolj potrebujejo, bi bilo treba zakonodajo nujno spremeniti. "Obstoječe stanje je takšno, da lahko preverjamo samo tiste najemnike, ki imajo sklenjene najemne pogodbe po letu 2003, pa še te lahko preverjamo šele po petih letih od vselitve. Tisti, ki so pogodbo podpisali pred letom 2003, pa imajo lahko tudi milijon evrov prihodkov in živijo v neprofitnem stanovanju," na anomalije in tudi kršitve najemnikov opozarja Lebanova.

Nizke ponudbe ali visoka pričakovanja?
Stanovanjski sklad bo – tako kot v zadnjih letih – za nova stanovanja plačal po 1.300 evrov na kvadratni meter, brez DDV-ja, medtem ko so za starejša določili ceno do 1.100 evrov, kar pa je precej manj od pričakovanj lastnikov. "Pričakovanja lastnikov so še vedno tam 1500, 1600 evrov za stara stanovanja in 1800, 2000 evrov za nova. Pri novogradnji je že osnovni problem, ker za večino stanovanj stojijo banke, ki so to kreditirale. One se lahko spustijo do določene meje, žal več ne gre. Je pa cena stanovanjskega sklada za te čase povsem korektna," pojasnjuje Franci Repše iz nepremičninske agencije Renes.

V Novi Gorici 1.000 praznih stanovanj
Po lanski analizi stanovanjskega trga je na območju Mestne občine Nova Gorica okoli 1.000 praznih stanovanj, medtem ko jih je na prodaj precej manj. Pritisk na prodajo je sicer velik, še pojasnjuje Repše: "Ali ker so lastniki stanovanj zadolženi in potrebujejo denar, nekaterim je nepremičnina breme, malo jih je prestrašila tudi napoved nepremičninskega davka. V Novi Gorici je največ 40, 50 stanovanj, od tega jih je 35 v lasti Primorja, ki pa se prodajajo prek stečajne mase."

Ta stanovanja pa zaradi previsokih cen za stanovanjski sklad ne pridejo v poštev. Pa tudi za redkokaterega slehernika v današnjih časih. "Osebno ocenjujem, da je bila na nedavni prvi javni dražbi, kjer je bil odziv pičel, cena postavljena previsoko. Torej enako kot v prosti prodaji – okoli 1.800 evrov na kvadratni meter. Ker za normalno življenje potrebuješ še parkirišče, pridemo hitro na zneske 150 do 200 tisočakov za stanovanje, kar je v tej dobi absolutno preveč," sklene Repše.