Brezvladje Nigradu povzroča velike težave. Zaposleni opozarjajo, da trenutno ne morejo niti izdajati računov, niti vlagati ponudb za nove posle. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Brezvladje Nigradu povzroča velike težave. Zaposleni opozarjajo, da trenutno ne morejo niti izdajati računov, niti vlagati ponudb za nove posle. Foto: BoBo/Miloš Vujinović

Delavska predstavnika in po odstopu štirih edina preostala člana razpadlega nadzornega sveta Vlasta Pavlič Gosak in Mišo Pušnik ter vodja sindikata Drago Buček so zjutraj 240 sodelavcem, ki pravijo, da si želijo le normalno delati, obljubili, da bodo od župana Andreja Fištravca zahtevali takojšen sestanek. Če jih ta ne bo sprejel še v ponedeljek, pa se bodo odločili o tem, ali bodo morda pred občino ob 14. uri prišli vsi skupaj.

Gosakova je pojasnila, da bodo na sodišče vložili svojo zahtevo za imenovanje začasnega direktorja. Vztrajali bodo pri donedavnem direktorju Marku Plečku, ki je bil julija po njenem mnenju legitimno izbran na nadzornem svetu, vendar s predlogom nadzornikov ni soglašal župan.

Mariborska občina je kot večinska lastnica podjetja v petek sodišču predlagala imenovanje Matjaža Krevlja, ki sta ga pred dvema tednoma kot novega direktorja na nezakonit način imenovala le dva nadzornika, ki sta predstavnika kapitala. Oba sta v petek odstopila, po predhodnem odstopu dveh nadzornikov pa je Nigrad ostal še brez nadzornega sveta, zato je odločitev o začasnem direktorju zdaj v rokah sodišča.

Nov nadzorni svet šele konec avgusta
Podjetje bo nov nadzorni svet dobilo šele po skupščini 24. avgusta, sedanje brezvladje pa Nigradu povzroča velike težave. Zaposleni opozarjajo, da trenutno ne morejo niti izdajati računov niti vlagati ponudb za nove posle, ogrožen je skoraj milijon evrov vreden posel na Cesti zmage, saj ga mora najprej odobriti nadzorni svet in nato podpisati zakoniti zastopnik podjetja oz. direktor.

V sedanjih razmerah je vprašljivo tudi izplačilo plač, kar bi se moralo zgoditi prihodnji teden. Šele če bi zaposleni ostali brez njih, pa sindikat lahko na zakonit način začne postopke za oblikovanje stavkovnega odbora in napoved stavke.

"Takšnega primera, kot se zdaj dogaja v Nigradu, ni v Sloveniji. Odpovedal je nadzorni svet, lastniki se obnašajo do nas mačehovsko. Delavci moramo opozoriti na to, kaj se dogaja, tako da, če bo volja, bomo še danes prišli na občino," je dejal prvi sindikalist Buček, ki od župana pričakuje, da čim prej uredi zadeve. Morda tudi tako, da njegovi nadzorniki prekličejo odstope in čim prej imenujejo nekega zakonitega zastopnika podjetja.