Lokalne novice
(3)
Novomeško središče je bilo zadnje večje prenove deležno pred 60 leti. Foto: Danica Rovšek

Dodaj v

Zaradi prenove znova sprememba prometa v središču Novega mesta

Prenova naj bi trajala do jeseni
22. januar 2018 ob 10:52
Novo mesto - MMC RTV SLO, STA

V torek bodo v središču Novega mesta znova spremenili prometno ureditev. Že od oktobra namreč potekajo prenova Glavnega trga in arheološka izkopavanja.

Dostop do Glavnega trga bodo zaprli, hkrati bodo na enosmerni Kastelčevi ulici, ki z Rozmanove vodi na Prešernov trg, promet uredili v obratni smeri. S Prešernovega trga bo torej po novem mogoče zaviti levo na Kastelčevo ulico, na križišču z Rozmanovo ulico pa bo mogoče le zavijanje levo in nadaljevanje po tej v zdajšnji smeri.

Za stanovalce v zaledju Glavnega trga bo mogoč izvoz z Jenkove in Dilančeve na Rozmanovo ulico. Dostop do Glavnega trga mimo tržnice po Florjanovem trgu ne bo več mogoč, izvoz iz mestnega jedra po Sokolski ulici bo nespremenjen.

Z novomeške občine so sporočili, da bodo arheološka izkopavanja s Pugljeve ulice in z osrednjega dela novomeškega Glavnega trga preselili v njegov gornji del, gradbinci pa bodo medtem na arheološko pregledanem območju nadaljevali gradnjo osrednjega mestnega infrastrukturnega voda, so še zapisali na novomeški občini.

Prenova, ki velja za enega večjih projektov novomeškega župana Gregorja Macedonija, naj bi brez davka stala nekaj več kot 5,63 milijona evrov.

Zanimivejše najdbe pričakujejo v gornjem delu
Arheologi, ki so do zdaj raziskovali dolnji in osrednji del Glavnega trga, so tam odkrili kulturne plasti, ki segajo v 19. stoletje in še dlje v preteklost, je pravi vodja strokovnega nadzora arheoloških del z novomeške enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Uroš Bavec. Našli so tudi ostanke starejšega cestnega tlakovanja, ki ga okvirno postavljajo v obdobje med 16. in 18. stoletjem. Arheološko bolj pestro dogajanje pa pričakujejo v gornjem delu Glavnega trga, kjer so predhodna sondiranja pokazala antične in prazgodovinske sledove.

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
ice queen
# 22.01.2018 ob 20:22
Novo mesto je eno lepših slovenskih mest. Žal ga je nesposobnost županov naredila popolnoma nezanimivega, dolgočasnega. Upam, da bo po prenovi kaj bolje.
Skippy
# 23.01.2018 ob 07:26
Dolgočasna mesta delajo ljudje. Na žalost smo Slovenci takšni narod.
opranaglava
# 22.01.2018 ob 23:11
Mogoče to drži, če Novo mesto pomeni Glavni trg. Drugače pa je Novo mesto ena velika industrijska cona in spada med prva tri mesta v SLO z najbolj zasvinjanim zrakom. Novo mesto bi lahko bilo s svojo lego in naravo zelo lepo mesto. Namesto tega so v 70-80tih izvedli največji teror nad Novim mestom, ko so z izgradnjo današnjega Revoza uničili najlepši del Novega mesta. Ta je tudi največji onesnaževalec z svojo industrijo, lakirnico in tovornim prometom. Še danes dobi človek občutek, da v Novem mestu ni človeka, ki bi znal narediti neko celotno podobo, vizijo mesta. Vse se dela kakor se komu sprdne. Oz. ni res, moraš biti "taprav"! Če nisi in hočeš s svojim denarjem npr. zgraditi, obnoviti hišo, te bodo je..li z absurdnimi oppnji in podobno. Nm je živi "texas".
Kazalo