Lokalne novice
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.1 od 20 glasov Ocenite to novico!
Želva rdečevratka
Na podlagi fotografij so ugotovili, da je v Soči neavtohtona rdečevratka, ena najbolj invazivnih živalskih vrst na svetu. Foto: Klemen Čibej

Dodaj v

Želva rdečevratka po "pobegu" spet uživa v domačem okolju

Rdečevratka je med sto najbolj invazivnimi živalskimi vrstami na svetu
19. april 2017 ob 15:52,
zadnji poseg: 20. april 2017 ob 11:48
Tolmin - MMC RTV SLO, Radio Koper

Pred nekaj dnevi sta ribiča iz Tolmina v Soči opazila želvo rdečevratko. Gre za tujerodno vrsto želve, ki je bila v Sloveniji na prodaj do leta 1996, ko so prepovedali uvoz v evropske države.

Priljubljene hišne ljubljenčke so lastniki zaradi njihove hitre rasti in dolge življenjske dobe – dočaka lahko tudi 40 let – nemalokrat spustili v naravo ali pa so jim ušle. Tako ta ameriška vrsta želve živi na Ljubljanskem barju in v Ljubljanici, Škalskem jezeru pri Velenju, v mestnem mariborskem parku, v Tivolskem in Koseškem bajerju, Škocjanskem zatoku ter drugje, očitno celo v Posočju. Klemna in Gašperja je presenetila pred nekaj dnevi pri izlivu Kamnice v Sočo. Prepoznala sta jo po rdeči lisi za očmi. Očitno gre za samico, saj so te večje od samcev.

Potem ko smo objavili novico, se je ribičema že oglasil njen lastnik iz Kobarida. Pončo, kot je poimenoval svojega hišnega ljubljenčka, je bil pogrešan od lanskega poletja. Rdečevratka je pregriznila ograjo na vrtu in očitno po toku reke pristala kakšnih 15 kilometrov nižje, kjer je kljub nizkim temperaturam preživela zimo. Eden od ribičev jo je tako po našem poročanju skupaj z lastnikom našel na istem mestu kot pred dnevi. Uspeli so jo rešiti iz Soče, Pončo pa zdaj spet uživa v domačem okolju.


"Čez oklep je bila velika približno 30 cm. Stala je v precej hitri vodi, ampak se je potem premaknila s tokom in priplavala pred naju, tako da sva jo lahko fotografirala. Prav na podlagi fotografij smo pozneje ugotovili, da gre za neavtohtono rdečevratko. Verjetno jo je imel nekdo za hišnega ljubljenčka in mu je pobegnila ali pa so jo spustili v naravo. Ta želva zdaj še vedno veselo plava po Soči. Sam mislim, da če je to primerek ene želve, nimamo težav, bo pač preživela, kolikor bo, če bi jih bilo več, pa bi se lahko že razmnoževale,"
pripoveduje ribiški vodnik iz agencije Soča Fly Gašper Jesenšek. Zato sicer rdečevratka potrebuje ugodne razmere – prvič so razmnoževanje v Sloveniji potrdili leta 2009 v Vipavski dolini –, a tudi če se ne razmnožujejo, so zaradi dolgoživosti in nevestnih lastnikov pogosto prisotne.

Po podatkih Svetovne zveze za varstvo narave spada rdečevratka med sto najbolj invazivnih živalskih vrst na svetu. Razširile so se že skoraj po vsej Evropi. V Sloveniji sicer ni dokazov o invazivnosti vrste, vendar tuje študije dokazujejo, da rdečevratka tekmuje za prostor za sončenje in hrano z močvirsko sklednico, ki je vključena na seznam strogo zavarovanih vrst vretenčarjev bernske konvencije. To je tudi edina domorodna želva pri nas, ki živi predvsem na Ljubljanskem barju, v Beli krajini, v porečju Save in na Obali, pa tudi v Posočju, pojasnjuje Jesenšek: "Želve so zagotovo bile na tem območju, preden je bila Soča regulirana. Tako je ustvarjala mrtvice, temperatura in hitrost vode sta bili primerni, so pa sklednice menda še vedno tudi v Posočju ponekod prisotne." Pri tem Jesenšek opozarja, da rib, želv in drugih živali iz akvarijev nikoli ne smemo izpuščati v naravo, saj lahko porušijo naravni ekosistem, prinesejo pa lahko tudi bolezni in zajedavce. "K sreči so naše reke dovolj mrzle, da večina rib ne preživi, vendar je vedno nevarnost, da se tujerodna vrsta tukaj zasidra, in po navadi te vrste nimajo naravnih plenilcev. Recimo največji primer v tujini je velika plamenka – "scorpionfish", kot ji pravijo Američani, ki so jo iz Pacifika izpustili v Atlantik v bližini Floride in imajo zdaj ogromne težave. Ta riba ima namreč bodice in zato nima naravnega plenilca."

Po zakonodaji je rdečevratka hišna žival. Prav zaradi takšnih primerov, kot je nedavni v Posočju, že dalj časa opozarjajo, da bi v Sloveniji nujno potrebovali primerno zavetišče za eksotične živali, celo – po zgledu drugih evropskih držav – specializirano samo za želve.

Mariša Bizjak, Radio Koper

Prijavi napako
Komentarji
Skippy
# 19.04.2017 ob 16:42
Bolj pomembno kot odstraniti je od tam, kjer nima za biti, je objava fotke na FB.
nevem
# 19.04.2017 ob 16:58
Pri flori in favni je skrb za preprečevanje invazivnih vrst zelo prisotna. Pri "invazivnih", torej tujerodnih, z daleč nadpovprečno rodnostjo, neprilagojenostjo in nevarno ideologijo prežetih ljudskih vrstah pa te skrbi ni. Nasprotno. Smatramo jih za dobrodošle. Dokler... ne bo prepozno.
zozozo
# 19.04.2017 ob 17:31
Vidim, da eni ne razumejo pojma "tujerodna". Tujerodne so tiste vrste, ki v naših krajih ne živijo. Če boste trdili, da so Homo sapiensi pri nas tujerodni, potem najprej poglejte sebe.
lovran
# 19.04.2017 ob 17:50
@zozozo
''Tujerodna'' ameriška želva tekmuje za prostor z ''domorodno'' močvirsko sklednico (European pond turtle), in je invazivna. Tako da, v bistvu predhodniki niso dali slabe primerjave. Ampak ja, ostanimo pri živalih ;) .
tocco
# 19.04.2017 ob 18:28
Hik daj japonski dresnik si posadi na vrt ker je lepa okrasna rastlina, ki jo vsem priporocam ki imaji radi naravo.
Hik
# 19.04.2017 ob 18:07
zozozo
Tujerodne so tiste vrste, ki v naših krajih ne živijo. Če boste trdili, da so Homo sapiensi pri nas tujerodni, potem najprej poglejte sebe.

Kot briljanten poznavalec pojma "tujerodnosti" se gotovo strinjate, da rdečevratke pri nas očitno niso tujerodne ali pa so tujerodni tudi paradižnik, koruza, krompir, mačka, konj in seveda tudi homo sapiens. Homo sapiensi menda izviramo iz vzhodne Afrike, povsod drugje pa smo posledično tujerodni. Pri nas naj bi se naselili pred približno 33.000 leti...
Nikec3
# 19.04.2017 ob 18:05
Eno tako imam doma v akvariju.
paver
# 19.04.2017 ob 21:12
Raje ne bom nč djal.
sosman
# 19.04.2017 ob 18:41
V lokalnem ribniku jih je ogromno, vsaj bilo. So govorili, da je pri nas premrzlo zanje, a so preklemano odporne.
dStroj
# 19.04.2017 ob 19:55
Ne more se razmnozevat ker nima partnerja, ocitno. Drgac pa taki clanki prov vabijo kake eko-teroriste k trolanju lokalne favne.
Tetameta
# 19.04.2017 ob 18:31
Sedaj pa namesto rdečevratk prodajajo rumenovratke...
tocco
# 19.04.2017 ob 18:26
Daj pripeljimo leve pa jih mejmo doma pa jih spustimu na prosto pa bomi vidl ce bo dobro ali ne glede na to ce s paradadiznikom ni problema
zozozo
# 19.04.2017 ob 17:55
@lovran - Ena vrsta želve tekmuje za prostor z drugo vrsto želve, ne pa z isto vrsto želve, ki se je rodila drugje. Glede na medsebojno sorodnost teh dveh vrst želv (ista družina, druga poddružina), bi primerjava z ljudmi bila primerna, če bi se v naše kraje naveliko naseljevali orangutani.
iluvatar
# 19.04.2017 ob 18:28
Glasnik apokalipse. Gotofi.smo.
:)
vipmit
# 19.04.2017 ob 18:05
Bomo pač imeli posoško-želvo.
lovran
# 19.04.2017 ob 19:48
@zozozo
se strinjam. Ampak, če bi bile na tem svetu glede razdeljevanja živih bitij ''glavne'' želve, bi tudi človeka verjetno delile glede na barvo in obliko tega ali onega, ter tujerodnosti ali domorodnosti. ;) ;)
REsnica
# 19.04.2017 ob 19:08
V soči se ta želva zanesljivo ne more razmnoževat. Očitno se lahko drugje po Sloveniji.
Žal pa se povsod po sloveniji razmnožujejo demokratični politi, vojaki, prestrašeni....
tocco
# 19.04.2017 ob 18:36
Resnicaboli kako da ne a si pozabil na evgenike pa njihov zakon ki je bil odpravljen komaj pred desetletji
tocco
# 19.04.2017 ob 18:33
Pa tudi nekateriraki so ogrozeni pei nas, pa pred leti je bila pri nas opažena invazivna vrsta raka pa nevem ce je bilo objavljeno v glavnem mediju pa kaj ze skrbijo za njo
zozozo
# 19.04.2017 ob 17:29
@petr144 - "Enaki vatli"? Zakaj le? Živalske vrste nimajo ustavno zagotovljene pravice do enake obravnave pred zakonom.
tocco
# 19.04.2017 ob 18:24
Hik nesmiselna
petr144
# 19.04.2017 ob 16:56
No, no....treba se je odločit - bomo pobili vse (mislim tudi jelene in srne) in tele želve, ali pa nič. Enaki vatli, ane...
Kazalo