Lokalne novice
Borut Pahor
Borut Pahor je županom predlagal povezovanje in pristop "od spodaj navzgor". Foto: BoBo
false
Mariborski župan Andrej Fištravec je dejal, da je decentralizacija nujna. Foto: BoBo
false
Občine niso strošek in breme države, pač pa njena priložnost za razvoj, so poudarili župani. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Župani v razpravi s Pahorjem podprli ustanovitev pokrajin

Pahor je predlagal neformalno povezovanje občin "od spodaj navzgor"
2. februar 2016 ob 19:25,
zadnji poseg: 2. februar 2016 ob 20:20
Brdo pri Kranju - MMC RTV SLO, STA

V razpravi z Borutom Pahorjem so se župani zavzeli za večjo decentralizacijo in ustanovitev pokrajin. Občine niso breme države, pač pa njena priložnost za razvoj, so izpostavili.

V okviru konference Slovenija 2030 je na Brdu pri Kranju predsednik Borut Pahor razpravljal z župani slovenskih občin, ki so ga opozorili na številne težave, s katerimi se srečujejo. Ob ugotovitvi, da je potrebnega več dialoga med občinami in državo, je Pahor napovedal, da se namerava o tem pogovoriti tudi s premierjem Mirom Cerarjem.

Glavna težava lokalne samouprave tiči v logiki vodenja države, saj bo ta učinkovita le, če bo slovenska družba decentralizirana, je pojasnil mariborski župan Andrej Fištravec. Novomeški župan Gregor Macedoni je prav tako poudaril, da je Slovenija zelo centralizirana. Lokalne skupnosti so po Macedonijevih besedah zelo pomembne za razvoj gospodarstva in s tem ustvarjanje delovnih mest. Občine so prešibke in ne morejo nastopati proti Bruslju, zato potrebujemo v Sloveniji pokrajine, je dodal.

Macedoni je še dejal, da je za ustanovitev pokrajin potreben pogum, na pokrajine pa je hkrati treba prenesti tudi finančne vire. Na Pahorjevo vprašanje, zakaj se župani na Dolenjskem med seboj bolj ne povezujejo in tako neformalno oblikujejo regije kar sami "od spodaj navzgor", je Macedoni odvrnil, da lahko to vzame kot izziv, da pa bo zelo težko to narediti na takšen način. Če bo ukrepala država, lahko to hitreje storimo, je dodal.

Predsednika Združenja občin Slovenije in Skupnosti občin Slovenije, Robert Smrdelj in Ivan Žagar, pa sta današnjo razpravo ocenila za zanimivo. "Gre pa za politično vprašanje, ali je vladajoča stran pripravljena iti v decentralizacijo," je dejal Žagar. Smrdelj pa je dodal, da so župani glede ustanavljanja pokrajin dokaj enotni, politika pa bi morala zdaj narediti korak naprej.

Manjše občine bi se morale združevati
Županja občine Črna na Koroškem Romana Lesjak je prepričana, da je razvoj lokalne samouprave odvisen tudi od politične volje posameznih občin v različnih regijah. Majhne občine bi lahko že zdaj delovale za združevanje in bi bile tako strokovno močnejše in učinkovitejše, je opozorila in dodala, da bi občine morale dejavneje sodelovati z drugimi ustanovami, kot so nevladne organizacije, saj je pred njimi veliko nalog, ki jih same zaradi majhnosti ne zmorejo.

Med občinami obstajajo velike razlike v številu prebivalstva, pred njimi pa so enake naloge, ki jih zato nekatere občine ne morejo izvajati, je menil brežiški župan Ivan Molan. Regionalizacija mora vzpostaviti vmesno postajo med državo in občinami, je dodal.

Strategije oblikovanja regij bo po mnenju župana občine Miklavž na Dravskem polju Leopolda Kremžarja konec takoj, ko se bodo začeli pogovarjati o številu pokrajin in njihovih sedežih. Po njegovih besedah bi morali določiti, kaj občine počnejo samostojno in katere pristojnosti države in občin se prenesejo na raven regij.

Težave s financami
Župan Pivke Robert Smrdelj je predlagal, da bi poiskali vmesne rešitve, kot je ustanovitev zvez občin na ravni razvojnih regij. Naloge upravnih enot bi bilo smotrno prenesti na občine, je nadaljeval župan Šentjurja Marko Diacij in izpostavil tudi, da občine od države prejemajo vsako leto manj denarja. Finančni viri lokalnih oblasti morajo biti v razmerju z nalogami, torej je dilema, ali prilagoditi obseg obveznosti finančnim virom ali obratno, je predlagal Diacij.

Mariborski župan Fištravec je opozoril, da občine že zdaj denar za izvajanje zakonsko določenih nalog jemljejo iz lastnih prihodkov. Če se bo takšen trend financiranja nadaljeval še leto ali dve, bodo občine razpadle, s tem pa bo razpadla tudi Slovenija, je menil.

"Občine ne smemo biti in nismo breme ter strošek, ampak smo priložnost države - tudi vlade - za rast, razvoj in uspehe celotne države," je poudarila tudi županja občine Trbovlje Jasna Gabrič.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je županom obljubil, da sprejme nase nalogo, da se glede operativnih programov še enkrat pogleda, ali se da še kaj storiti, saj so župani opozarjali, da so v novi evropski perspektivi občine praktično izločene iz dostopanja do evropskih sredstev.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
veza
# 02.02.2016 ob 19:35
Župani v razpravi s Pahorjem podprli ustanovitev pokrajin

kaj ste nori, ob tolikih občinah bi radi imeli še pokrajine, pa kdo bo delal za vse te parazite?
Springbok
# 02.02.2016 ob 19:53
Lahko pokrajine. Tri: Kranjska, Primorska in Štajerska s Koroško in Prekmujrem. Po mejah starih Avstroogrskih kronskh dežel.

Pod pogojem, da se ukinejo vse občine z manj kot 5000 prebivalci.
pici.poki
# 02.02.2016 ob 19:38
Imam predlog: v občinah, kjer je manj kot 15.000 prebivalcev, je župan neprofesionalec z največ 500 eur nagrade na mesec.
cairns
# 02.02.2016 ob 20:30
Občine niso strošek in breme države, pač pa njena priložnost za razvoj, so poudarili župani.

Okrog 90% občin ni sposobno preživeti brez državnega denarja. Premalo prebivalcev, nič industrije, nič turizma, ničesar.
Većina od teh občin ni nič drugega kot odlagališče iztrošenega strankarskega kadra.
marinaio
# 02.02.2016 ob 20:17
@zozozo: Ti res verjameš, da bi sistem kot si ga opisal v naši državi funkcioniral? Daj no :D
garmond
# 02.02.2016 ob 21:06
Lokalni šerifi poskušajo vse, da bi zadržali obstoječo število občin in s tem svoje položajčke. Že zdaj tolikšno število občin močno izčrpava državno blagajno, zdaj pa bi radi še povečali to birokracijo s pokrajinami. Ko bomo v Sloveniji uvedli pokrajine bo dve tretjini sedanjih občin nepotrebnih. Že brez pokrajin bi jih morali polovico ukiniti. Bolj se drobi, bolj je država na psu.
Park
# 02.02.2016 ob 20:18
Springbo
# 02.02.2016 ob 19:53
Prijavi neprimerno vsebino Lahko pokrajine. Tri: Kranjska, Primorska in Štajerska s Koroško in Prekmujrem. Po mejah starih Avstroogrskih kronskh dežel.
Pod pogojem, da se ukinejo vse občine z manj kot 5000 prebivalci.


Ravno sem hotel napisati, pokrajine DA, vendar po mejah nekdanjih kronskih dežel, po teh se namreč še danes identificiramo.
In, če govorimo o teh, potem je teh pokrajin

Zemljevid Slovenske dežele in njenih pokrajin:Regije danes:
jih imamo pa 7, s tem, da je Koroška najmanjša, ker je tudi najmanjši del ostal v Sloveniji. Sem pa izključno za razdelitev po mejah kronskih dežel, ker tako najbolj ohranimo identiteto teh pokrajin. Obstajajo tudi novejši zemljevidi (delitve na pokrajine), ki so skrpucalo: iznajdli so mnogo število novih regij, nekatere občine so v regijah v katere nikoli niso spodale...

Plavix
# 02.02.2016 ob 20:28
Preveč občin imamo. Ob osamosvojitvi smo jih imeli 60 občin (vir: wikipedia)

Pa kolikor se spomnim včasih smo imeli super urejeno. Danes imamo skoraj 4x več občin in ni nič bolje! Samo vaški petelini so se med sabo stepli in si ogradili vsak svoje kure v svoje ograje.

Sem za 7-8 pokrajin, kot je @Park dal zgoraj zemljevid, pa da se spoštuje Slovenska zgodovina.
Plavix
# 02.02.2016 ob 20:43
Jaz živim v občini z 12.000 prebivalci. Imamo srednjo šolo, tudi višjo, 4 osnovne šole, muzej, močno gopodarstvo (najvišje plače v regiji). Naša občina je razpadla na 4 občine. Nepotrebno! Ker danes so vse te občine zopet združene v skupno občinsko upravo!
Še huje, nova občinska meja je zarezala v središče urbanega območja, danes imamo dve mesti, ki sta fizično eno mesto.
zrcalo2
# 02.02.2016 ob 23:32
To samo sebi službe rihtajo.
Župani bi morali delati za čast, brez plač! Saj dobijo že ugled!

Slovenija (2 mio ljudi) ima 250 županov in kup zmešnjave.
Npr. NY (8 mio ljudi) ima enega, pa je obvladal tako mafijo kot upravljanje mesta.

A za Velenjsjko avtocesto so se že "zmenili" kdo bo prekupčeval z zemljišči? Kupil od države poceni gozd in ga kmalu zatem prodal nazaj nekajkrat dražje (ali zakaj hočejo vsiliti dražjo daljši traso, ki bo bolj škodovala pokrajini in vasem). Jasno da potem "ni denarja" ... Čudežno kar izgine, a ne? Ceota pa propada zaradi tega. A pri tem se pa L in D nič ne prepirajo (levi predjačijo samo za to ker jih je na splošo več)? Kreganje je samo kjer ni nič več za švindlati, takrat pa veselo udrihajo drug po drugem.

Večina ve, da je naš dom Zemlja.
Le politikom se zdi, da je Žemlja.
(z dvema polovicama za razdeljevanje človeštva na "leve" in "desne", ter pobiranje denarja za organiziranje ozkoglednega prepiranja)večina ve, da je naš dom Zemlja.
Le politikom se zdi, da je Žemlja.
(z dvema polovicama za razdeljevanje človeštva na "leve" in "desne"in pobiranje denarja za organiziranje ozkoglednega prepiranja)
supermodel
# 02.02.2016 ob 23:34
zozozo

Ti si sigurno na plečih davkoplačevalcev v kateri občini delaš še nisi napisal..
Nisem Robot
# 02.02.2016 ob 21:18
slovenije ni več - zdaj gre za pokrajine.
KOR
# 02.02.2016 ob 20:36
Sem za zgodovinsko razdelitev! V praksi vidimo (na Koroškem), da priključitev Štajerskih občin h Koroški ne deluje, ker so stalno interesi v navzkrižju. To je umetno ustvarjena regija - pravzaprav edina v Sloveniji, kjer lahko vidimo kako (bi naj) regija delovala. In poskus je spodletel! Res, da tako blizu skupaj, a bistvene razlike v tradiciji, kulturi, arhitekturi in etnologiji nasploh. Štajerci hlastajo po Koroški in so zrušili stabilnost regije, Korošci občinam Mislinjske in srednje Dravske doline pač ne zaupajo več, ker so jih že X-krat nategnili (ja tudi sami so si krivi, slabo politiko furajo!).
Tako, da za zgodovinsko delitev, sicer ne bo nikoli sodelovanja. Ga že danes ni!

Naj se regije/pokrajine identificirajo po svojih zgodovinskih
costes
# 02.02.2016 ob 21:52
dokler ne bo fuzije obcin nazaj na 60 pozabite na ostalo..ni mi jasno kako to ne udejanijo v letu 2016 tega-pac priznajo da ne rabimo 250 obcin..imamo vsaj 20xvec racunalnikov, 98% pokritost signala,interneta, e-uprava,sigenca in kup ostalih virtualnih resitev itd -kot pred 20leti..
aristotel
# 03.02.2016 ob 07:13
Lokalni oportunisti in trla baba lan.
partibrejker
# 02.02.2016 ob 22:55
Med občinami obstajajo velike razlike v številu prebivalstva, pred njimi pa so enake naloge, ki jih zato nekatere občine ne morejo izvajati

Ampak kljub temu, da ne morejo funkcionirati, se ne bodo samoukinile ...
veza
# 02.02.2016 ob 22:15
Edina sreča, da se župani verjetno nikoli ne bojo zedinili glede sedežev in meja pokrajin, tako da lahko v miru spimo...
veza
# 02.02.2016 ob 22:13
Če ti je daleč do Ljubljane, potem ti bo kmalu daleč tudi do nekega novega centra, daj si dopovedat, da smo že sedaj zbirokratizirani in da bi se z uvedbo pokrajin to samo povečalo, komu sploh lahko pridejo na pamet take bedarije v tako težkih časih?
veza
# 02.02.2016 ob 22:09
Vsaka pokrajina rabi tudi voditelja, verjetno bi bil to nek predsednik, potem urade, sedež pokrajine, svetnike, imeli bi volitve, sektorje ali ža kar ministrstva, svoj časopis, radio, TV, skratka, krasno za odslužene politične kadre...
1984
# 02.02.2016 ob 21:16
Torej poleg obstoječih "vaških" občin še več birokracije in mest za zaposlitev "odsluženih" politikantov in "njihovih".Bravo.
butalc65
# 03.02.2016 ob 16:12
..pokrajine...
v Sloveniji...malo sutra...
..kdo pa se bo dogovoril o tem..?
..saj našim politikom ni jasno niti kje je leva in kje desna stran...
..kakšne pokrajine neki...
..ja, ko bo Sava tekla od Ljubljane proti Kranju...malo sutra.
..pa lepši dan vsem skupaj.
murovec
# 03.02.2016 ob 07:10
Pahor se zopet slika in odkriva " toplo vodo " , pokrajine bi morale biti že zdavnaj urejene in vsaj 3/4 občin manj .Občina z manj kot 300.000 prebivalci je povsem nesposobna preživeti sama s svojim. Potem se ti lokalni miniaturci lepo šlepajo na proračunu.
Pahor pa , no ja se pač rad slika.
gesan
# 03.02.2016 ob 06:24
V tej državi res ne vedo kaj bi radi!
Najprej se razdružujejo, ker smatrajo, da bo jim tako bolje in se potem spet združujejo, da jim bo lažje...
Imel bi ženo, pa ljubice hkrati in ostal zvest vrednotam nedolžnosti...

Hjezas, še sedaj mi zveni v ušesih, ko mi je župan odvrnil na mojo pripombo, da je v slogi in sodelovanju moč..., da so baje v tej državi takoimenovana "zadružništva" že preživeli in da se niso ravno obnesla kot nekaj dobrega, pozitivnega...

Saj vem zaradi česa! Meni je popolnoma jasno!
Odgovor je samo en in vedno isti!
Pohlep x pohlep x klientelizem x koruptivni značaj večine, ki odločajo.

Moje videnje vsega tega je pa to, da se na teh občinah spije preveč kave in premalo čiste vode.
In možgani so od tega postali precej zakisli!

Dajte se že enkrat streznite in dojamite vendar, da dokler bomo imeli tako zabirokratizirano pamet na vseh nivojih, tako dolgo bomo imeli okoli vratu obečen svinec, ki nas bo vlekel na dno!

Če niste sposobni sami dojet kaj je prav in kaj ni, potem se pač pojdite učit v Avstrijo.
Začne se pa že pri cestah. Precej manj kompliciranja in precej več izkoristka.

In kaj ste počeli pri šmekerju?
Ste se šli pofotkat?
samogledam
# 03.02.2016 ob 06:01
Vsekakor je potrebno racionalizirat obstoječo anarhijo. Osem pokrajin in Osem Občin povsem zadostno za dva milijona ljudi, glede na število zaposlenih prebivalcev.
lamesa
# 02.02.2016 ob 23:47
Jaz sem naletel na ta zemljevid - Kaj pa ta razdelitev na 12 pokrajin?!

Zakaj bi morali imeti še regijske svetnike?! Saj že danes obstaja svet regije, kjer so člani župani občin. Naj bo tako tudi vnaprej, pač regijski svet je sestavljen iz županov občin regije. Predsednik regije, pa naj bo vsako leto drug župan ene izmed občin. Birokracije imamo preveč!

Se strinjam z nekom, ki je zgoraj napisal. Danes imamo e-upravo in se da marsikaj narediti preko interneta, ne potrebujemo še več pisarn.

Bivši uporabnik
# 02.02.2016 ob 23:04
Zmanjsati stevilo obcinj iz 212 na 40.

Ce so lahko Hrvati zaceli zmanjsevati stevilo obcinj bi lahko tudi mi!!!
Črnibog
# 02.02.2016 ob 23:02
Če ukinemo občine, potem bo to korak naprej, če ostanejo v taki obliki in številu pa je tako ali tako jasno kam to vodi, v propad.
cairns
# 02.02.2016 ob 22:21
Park
Obstajajo tudi novejši zemljevidi (delitve na pokrajine), ki so skrpucalo: iznajdli so mnogo število novih regij, nekatere občine so v regijah v katere nikoli niso spodale...

Ta zeleni zemljevid Slovenije z označenimi regijami je pravo skrpucalo. Postojna ni bila nikoli Notranjska, ampak je bila vedno del Primorske. Notranjska se je vedno začela na Ravbar komandi oz. Postonjskih vratih oz. vzhodno od Javornikov. Ta naravna pregrada je bila vedno meja med Primorsko in Notransjko.
zozozo
# 02.02.2016 ob 20:37
@Plavix -

Ja, imeli smo 60 občin, ki so nadomestile nekdanje okraje. Ta razdelitev je bila logična, ker je vsaka občina pokrivala eno dolino, in skrbela za razvoj v njej. Zraven tega so se pa te občine med seboj povezovale v približno 15 "samoupravnih interesnih skupnosti" ali kakorkoli se je že temu reklo, in so dejansko delno delovale kot pokrajine, v katerih so tedanje močne občine koordinirale regionalni razvoj.

Glavni problem starega sistema je bil ta, da v njem mesta niso imela svoje lokalne oblasti. Skoraj vsaka vas je bila svoja krajevna skupnost, mesta pa so bila razdeljena na več krajevnih skupnosti, ki so imele vsaka posebej enak status kot tiste vaške, in vse skupaj so enakopravno tvorile občino. S tem so prebivalci mest ostali brez lokalnega organa, ki bi predstavljal njihove, meščanske, interese, kar je občasno povzročalo probleme.

Potem smo pa to "popravili" tako, da smo vzpostavili ta sedanji sistem, ki ni za nikamor.
zvonec5
# 02.02.2016 ob 20:25
Res zanimivo,iz Celja se je vse gospodarstvo preneslo v Ljubljano,razen Cinkarne,včeraj pa še sedeš PU v Velenje,le čemu???
alcatraz
# 03.02.2016 ob 13:26
aja, a še pokrajine bi radi?
pa kaj še?
6 občin in čao miki. dovolj drago.
LjudjeSoOvce
# 03.02.2016 ob 08:05
Občine niso breme države, pač pa njena priložnost za razvoj, so izpostavili.

Hahahahahaha. Občina vsako vas! Seveda niso občine breme - breme so nepotrebni župani in njihova falanga birokratov.
lukecvasgleda
# 03.02.2016 ob 07:48
Ja vse občine pa ukinit!
Nisem Robot
# 03.02.2016 ob 03:06
pokrajine že zdej de facto na pol obstajajo po sistemu da morjo ta večje občine skrbet za ta male.... če vam pa kdo pove pet argumentov ga pa itk izžvižgate s palci navzdol :)
Onca
# 02.02.2016 ob 22:49
212 občin imamo pa bi se še bolj decentralizirali. 50. največje slovensko mesto pa šteje 4000 prebivalcev. Ne vem, kaj potem bo čez 10 let vsak kraj z 100 prebivalci postal občina, ki bo imel župana in vse svoje sorodnike zaposlene v občinski upravi. Borat Borat, nič se nisi spremenil, še vedno si samo lepo okrašen paketek brez vsebine...
božo1
# 02.02.2016 ob 22:40
Župani v razpravi s Pahorjem podprli ustanovitev pokrajin

Tudi jaz tako. Podpiram redukcijo števila občin za najmanj 1x, torej pod 106 in ustanovitev 6 pokrajin +1 glavno mesto.
veza
# 02.02.2016 ob 21:57
zozozo
# 02.02.2016 ob 21:53

@veza - Pa saj ravno zato gre, da se razjasni kdo je za kaj odgovoren, in da se odgovornost postavi na takšne nivoje in na takšna območja, da stvari lahko delujejo. Ravno trenutna neurejenost omogoča, da nihče ni za nič kriv.

in kako bi pri tej neurejenosti pomagala ustanovitev pokrajin, še bolj bi nas sprehajali od urada do urada...
veza
# 02.02.2016 ob 21:19
zozozo
# 02.02.2016 ob 21:08

naš največji problem je v tem, da nimamo določeno, kdo je za kaj odgovoren, sedaj si podajajo žogico med občinami in centralo- vlado, če bi imeli še pokrajine, bi se samo razbohotila nova birokracija in še en vmesni člen bi pridobili, da ja ne bi bil nihče za nič odgovoren...
zozozo
# 04.02.2016 ob 18:00
@veza - Jaz govorim o bolnicah, policiji, šolah, ti pa vztrajno o birokraciji. Politiki počnejo isto kot ti, zato se že 25 let ne morejo ničesar zmenit, bolnice, policija in šole pa počasi propadajo.
veza
# 03.02.2016 ob 19:36
zozozo
# 03.02.2016 ob 18:03

vse se začne in konča pri denarju, enostavno ne moremo imeti še več birokratov, kot jim imamo, in univerz tudi ne moremo imeti 12 in kliničnih centrov tudi ne, 2 uri vožnje je mala malica za vse, ki živijo v velemestih, pa tudi če gredo s podzemno...
zozozo
# 03.02.2016 ob 18:03
@lamesa - 12 regij, kot jih uporablja statistični urad, ni slabo izhodišče. Se pa že na tem zemljevidu vidi, da so nekateri kraji (severna Primorska, SZ Gorenjska, Kočevsko), ZELO oddaljeni od svojih regijskih centrov, sploh če upoštevamo naravne ovire.
zozozo
# 03.02.2016 ob 17:55
Dajte tisti, ki na pamet določate število pokrajin in občin malo razmislit o tem, čemu naj bi te vaše pokrajine in občine služile. Kakšno koristno funkcijo lahko opravlja v Sloveniji 40 občin ali pa 6 pokrajin? Kaj so lahko njihove zadolžitve in pooblastila, da bo to koristna razdelitev?

V treh krajih imamo univerze. V šestih krajih (kar je neka popularna številka) nimamo praktično ničesar, razen škofij.

V tej državi je pač tako, da imamo približno 65 krajev, ki so lokalni centri (ponavadi ene doline), in od tega približno 15 takih, ki so centri malo širšega pomena (in med njimi so praviloma večje naravne meje). V teh ~65 krajih imamo že zdaj upravne enote, policijske postaje, komunalna podjetja itd., v tistih ~15 pa bolnice, večje srednje šole, centre za ravnanje z odpadki, regionalne izpostave raznih služb, itd.

In tu nič ne pomagajo primerjave z New Yorkom in Milanom in ne vem čim vse. Pri nas je pač gostota prebivalstva veliko nižja kot v svetovnih velemestih. Tudi v ZDA in Italiji pa ne tlačijo krajev, ki so med seboj oddaljeni 200 kilometrov, v isto občino.
Grob
# 03.02.2016 ob 15:14
miki 12 pokrajin pa 65 obcin pa denar naj se da pokrajinam ne pa ljubljani.naj pokrajine talajo z denarjem.ljubljana pa naj poskrbi za vzgoji dovolj sposobnih pokoncnih ljudi
galoper
# 03.02.2016 ob 14:09
dogovornega je namesto dovornega. Se opravičujem za lapsus.
galoper
# 03.02.2016 ob 14:08
Več stopenj prenosa pomeni večjo možnost, da se z mnjšim naporom ustavi kolesje odločanja. Uradniški del občin naj kar zmanjšajo, krajanom pa dajo ustreznejšo težo njihovega dovornega odločanja v državnih merilih.
galoper
# 03.02.2016 ob 14:01
Je prekoračil pristojnosti?
alcatraz
# 03.02.2016 ob 13:23
Občine niso strošek in breme države, pač pa njena priložnost za razvoj, so poudarili župani.

Seveda, vse to se kaže že ves čas, kajne?
Kako bo zdaj država ukinila 212 petelinov?
alcatraz
# 03.02.2016 ob 13:21
Župani, ja.
Lokalni petelini, katerih osnovna dejavnost je bila trgovina z zemljo.
Ko je treba pa urediti in spucati en potok, pa pade projekt v vodo, ker ta isti potok teče skozi 15 občin, od katerih 10 občin nima denarja, da bi to uredila.

Vsa mizerija pa nastane, ko ti lokalni petelini hodijo potem jokat na vlado, da ne morejo županovati.

Slovenija ima 6 občin več kot dovolj in nehajmo se slepomišiti.
Peter F.
# 03.02.2016 ob 09:40
To pomeni da bomo dobili nekaj čez 200 pokrajin.
bruhnmici
# 03.02.2016 ob 09:22
Ko vidim ta fris, ki je v disonanci s "to mi deli miška" izjavami in obnašanjem, se spomnim, da je najboljša lastnost BP večplastnost njegove osebnosti. Še en kameleonček.
Kazalo