Foto:
Foto:

"Na oddaji Turbulenca mi je bilo lepo in težko. O tem, zakaj mi je bilo težko, ne bom govorila, naj ostane v intimni pokrajini med mano in boleznijo. Lepo pa zato, ker sem lahko prvič svobodno in javno poslala bolezen tja, kjer ji je mesto. Tega ne bom pozabila, je bilo prelepo," je ob 250. oddaji zapisala pesnica in tekstopiska Barbara Pešut.

false

Prva oddaja je bila na sporedu 3. septembra 2008, tema pa organizacija časa. 249 oddaj pozneje bo govor o čustveni inteligentnosti, vmes pa se je zvrstila pestra paleta tem, o katerih so govorili številni gostje. Turbulenca gledalcem svetuje in pomaga razreševati različne težave in zadrege s pomočjo strokovnjakov.

Na vprašanje, ali imajo kdaj težave z izbiro teme, urednica in voditeljica oddaje odgovarja, da se ni bati, da bo tem zmanjkalo. "Ljudje smo tako različni, da ima vsak od nas tudi različne teme, o katerih se pogovarja ob kavi, v službi, s prijatelji ... Če znamo prisluhniti sebi in drugim, je to neizčrpen vir tem." Ravno ta pestrost tem je pomagala tudi izbiri imena oddaje: vsi se srečujemo z različnimi padci in vzponi in si želimo, da bi se izvili iz vrtinca različnih težav in izzivov. Turbulenca je ime, ki nazorno združuje vse našteto.

Kot pravi, se velikokrat lotevajo tem, pri katerih se zdi, da bi lahko naleteli na zid, kar je za ekipo potem predvsem izziv, "da jim uspe z verodstojnostjo zgraditi zaupanje, da ljudje potem iskreno govorijo o temah, o katerih sicer ne bi želeli govoriti. Njihovega zaupanja nikoli ne zlorabimo, spoštujemo pa tudi to, da na nekatera vprašanja ne želijo odgovoriti.''

Že vse od začetka oddaje je njen koncept usmerjen v široko temo palet, ki zanimajo različno občinstvo. Po besedah voditeljice in urednice je dejstvo, da se vsi spopadamo z različnimi izzivi in da vsi kdaj potrebujemo pomoč in nasvet.

"Ob pripravah na naš jubilej, 250. oddajo, smo preleteli seznam vseh gostov in na njem je paleta res izjemnih in posebnih ljudi! Gostov ne iščemo na prvo žogo. Nekateri so znani, drugi ne, a vsi so verodostojni poznavalci svojega področja. Včasih nas tudi sami opozorijo na koga, ki ima veliko znanja, a je očem javnosti bolj skrit, in nekatere od teh potem z veseljem povabimo k sodelovanju. Enako je s temami, saj marsikatero zanimivo odkrijemo skupaj z gosti, " pojasnjuje. Ustvarjalce oddaje zelo veseli pozitiven odziv na vabila za sodelovanje. "Gostje zelo cenijo, da se vsi v ekipi zelo dobro pripravimo na določeno temo; z njimi se srečamo že pred oddajo, predstavimo svoja izhodišča o določeni temi, potem pa nam tudi oni odprejo pogled v niše, o katerih mi morda nismo razmišljali. Zato je potem oddaja taka, kot je.''

Raznolikost tem in gostov je delno tudi posledica dejstva, da oddajo ustvarja zelo pisana, odlična ekipa novinarjev, scenaristov, ustvarjalcev, in tako je že vse od njenega začetka. Kot pravi Prešernova, jim včasih ravno dejstvo, da razmišljajo različno, odstira nove poglede. "Ni dovolj samo predstaviti probleme, zato skušamo poiskati tudi rešitve zanje. Sicer pa mislim, da ljudem včasih kar malo manjka pozitiven pogled na življenje. Treba je verjeti vase in imeti energijo, kaj narediti, spremeniti," še pravi urednica in voditeljica oddaje, katere letošnja, že sedma sezona, se bo zaključila sredi junija.

"Na oddaji Turbulenca mi je bilo lepo in težko. O tem, zakaj mi je bilo težko, ne bom govorila, naj ostane v intimni pokrajini med mano in boleznijo. Lepo pa zato, ker sem lahko prvič svobodno in javno poslala bolezen tja, kjer ji je mesto. Tega ne bom pozabila, je bilo prelepo," je ob 250. oddaji zapisala pesnica in tekstopiska Barbara Pešut.