V analizi so najboljše ocene dobile Krkine delnice. Foto: www.ft-quant.com
V analizi so najboljše ocene dobile Krkine delnice. Foto: www.ft-quant.com
Katera podjetja imajo najboljše in katera najslabše ocene (od 1 do 10)? Foto: www.ft-quant.com


Družba Numerica Partners je v analizi ugotavljala, katere delnice slovenskih podjetij so primerne za nakup in katere za prodajo. Pri katerih delnicah je večja možnost za rast, pri katerih pa se je treba bati padcev? Strah pred njimi je še vedno v podzavesti vlagateljev, potem ko je Ljubljanska borza v finančni krizi utrpela ogromne izgube (osrednji delniški indeks je izgubil 80 odstotkov), nekateri delničarji (na primer Nove KMB) pa so izgubili celoten vložek.

Napovedana privatizacija vrnila optimizem
V zadnjem obdobju se je na domači delniški trg vrnil optimizem. Letos je tako Ljubljanska borza s 25-odstotno rastjo indeksa SBITOP med najdonosnejšimi v svetovnem merilu. Napovedana privatizacija je spet vrnila nekaj zaupanja vlagateljev. Lastniki Aerodroma in Letrike so lepo zaslužili, podoben scenarij pa si obetajo tudi lastniki Telekoma, Cinkarne ... A naj ne bodo pri nakupu delnice v ospredju le privatizacijske zgodbe. Vsak vlagatelj želi kupiti predvsem delnice podjetja, ki dobro posluje in ima potencial ustvarjanja dobičkov, s tem pa posledično tudi visokih donosov na borzi.

Vabljeni k branju: Analiza slovenskih delnic




Analiza po metodah newyorških profesorjev financ

Povprečni vlagatelj mora pred nakupom (ali prodajo) zato preveriti nekatere kazalce, ki pokažejo, ali je delnica primerna za nakup oz. prodajo. Ocene bonitetnih agencij so pogosto neuporabne, saj so izdane prepozno. V analizi je družba Numerica Partners uporabljala metode profesorjev financ na newyorški univerzi Edwarda Altmana in Josepha Piotroskega. Altman je razvil model, ki da s pomočjo petih parametrov odgovor na vprašanje, kakšna je verjetnost stečaja, Pitroski pa je v svoji raziskavi pokazal, da so delnice podjetij, ki ustrezajo devetim merilom, ki so razdeljeni v tri sklope (dobičkonosnost, struktura kapitala in operativna učinkovitost), veliko donosnejše od delnic, ki tem merilom ne ustrezajo.

Pozor pred nakupom podjetij z visokim P/E
Na koncu mora vlagatelj seveda upoštevati še ceno delnice na borzi in ugotoviti, kakšen je mnogokratnik dobička na delnico. Če je to razmerje, ki ga izraža kazalec P/E, previsoko (na primer, da delnica kotira pri stokratniku dobička na delnico), je nakup nesmiseln. Velja pravilo, da je delnica podcenjena, če je razmerje P/E nižje od deset, če je višje od 20, pa je delnica precenjena. Podcenjenost delnice je Piotroski meril tudi z razmerjem med trenutno ceno delnice na trgu in knjigovodsko vrednostjo (P/B razmerje). Nizka tržna cena delnice v primerjavi s knjigovodsko pomeni, da je delnica podcenjena in ima visok potencial za rast.

Ob upoštevanju vseh dejavnikov bodo donosi višji
Ker so slovenska podjetja močno zadolžena, je smiselno upoštevati še razmerje med celotno vrednostjo podjetja in dobičkom podjetja pred plačilom obresti in davki (EBIT). Višja kot je ta vrednost, bolj je delnica precenjena. Da se iz analize izločijo podjetja z visoko verjetnostjo stečaja, je treba upoštevati še pozitivno donosnost sredstev, pozitiven operativni denarni tok (ki mora presegati čisti dobiček) in rast donosnosti sredstev. Kdor bo res upošteval vse omenjene dejavnike, lahko pričakuje visoke donose, je prepričan profesor Piotroski, ki je v svoji raziskavi ugotovil, da so delnice podjetij, ki ustrezajo tem faktorjem, dosegle 23-odstotno letno donosnost med letoma 1976 in 1996.

Krkine delnice dobrih 50 odstotkov pod rekordom
Kakšni so izsledki analize, kažeta sliki na desni strani (kliknite za povečavo). Med najboljšimi slovenskimi podjetji so Krka, Telekom Slovenije, Letrika, Luka Koper in Cinkarna, medtem ko sta pri dnu lestvice Pivovarna Laško in Aerodrom Ljubljana. Pri analizi podcenjenosti sta na vrhu Krka in Žito. Krkine delnice, ki so na Ljubljanski borzi vsa leta najprometnejše, so pred finančno krizo presegle 120 evrov, trenutno pa so tik pod mejo 60 evrov in jih večina analitikov priporoča za nakup.

Opozorilo: cilj analize je izobraževanje slovenske investicijske javnosti in prikaz na konkretnih primerih, ki pa se ne smejo razumeti kot avtorjevo priporočilo.