Bratuškova je ponovila svojo zavezo o neodpiranju ideoloških tem. Foto: BoBo
Bratuškova je ponovila svojo zavezo o neodpiranju ideoloških tem. Foto: BoBo
Slaba banka
Bratuškova tudi od Bruslja pričakuje hitre potrditve prenosov terjatev na slabo banko. Sama ne ve, katera podjetja bodo prenesena, zagotavlja pa, da bodo seznami prišli v javnost. Foto: BoBo
Proslava
Bratuškova je poudarila, da se je udeležila tako lanske kot letošnje proslave ob dnevu državnosti, ne glede na to, da lani tam "nekateri niso bili zaželeni". Foto: MMC RTV SLO
Zoran Janković
Brez Jankovića PS-ja ne bi bilo, je dejala premierka. Foto: BoBo
Mercator
Če se pri prodaji Mercatorja nič ne bi zgodilo, Pivovarna Laško ne bi več dolgo zdržala, meni Bratuškova. Ponovila je, da pri prodaji ni sodelovala. Foto: MMC RTV SLO

Po preteku prvih sto dni vladanja je predsednica vlade Alenka Bratušek v intervjuju za Sobotno prilogo izpostavila, da so se v tem času politične strasti umirile. Na prvem mestu je dialog, ideološke teme se ne odpirajo, vlada pa dela hitro, kar pričakuje tudi od Bruslja, je dejala.
Slaba banka
Kot enega glavnih ukrepov, ki bo poskrbel tudi za zagon gospodarstva, je navedla projekt slabe banke. "Mislim, da bomo za gospodarstvo največ naredili, če bomo sanirali bančni sistem," je izjavila. Po njeni oceni bo sicer treba čas delovanja slabe banke podaljšati s petih na deset let, ni pa še to končna odločitev.
Katera podjetja in naložbe se bodo iz NLB-ja, NKBM-ja in Abanke dejansko prenesle na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), Bratuškova ne ve, prav tako ne, ali so med njimi podjetja, povezana z gradnjo Stožic. Je pa zagotovila, da bodo imena ob prenosu javno znana.
Poudarila je, da si je državljani ne bodo zapomnili po ugodju, saj mora sprejemati ukrepe, ki niso priljubljeni, so pa "edina prava pot". Edini način za rešitev težkih gospodarskih razmer je po njeni presoji kombinacija varčevanja in dviganja davkov.
Zavrnila je trditev, da naj bi lani v opoziciji vladi "očitala marsikaj", danes pa počne praktično isto. Vlada Janeza Janše je samo varčevala, je poudarila, sama pa je vedno zagovarjala še dvig davkov - in prav to vlada zdaj počne.

Dvig DDV-ja in cene
Na sestanku na trgovinski zbornici je trgovce pozvala, naj zaradi višjega DDV-ja ne dvigujejo cen, še posebej ne osnovnih dobrin. Če pa jih bo kdo dvignil, bodo potrošniki pač šli h konkurenci, je dejala. Če se bodo cene dvignile, bo to škodilo potrošnji, kar bo na žalost "slabo za vse".
"Krizni davek ni pozabljen"
Vlada je t. i. krizni davek, ki bi bil začasno uveden na vse prihodke, pred meseci začasno umaknila. V koaliciji se poskušajo dogovoriti za ukrepe, da ta ne bi bil potreben. "Ne bi pa bilo pošteno danes reči, da je ta davek pozabljen," je v Sobotni prilogi Dela poudarila Bratuškova.

"Nismo sprejemali po tihem"
Bratuškova je zatrdila, da vlada s tem, ko je na dopisni seji vlade znižala nadomestila za brezposelne in porodniška nadomestila, ni delovala "potihoma". Ukrepe so predstavili na Ekonomsko-socialnem svetu v okviru sprejemanja programa stabilnosti, zato zadnja sprejeta ukrepa nista nič novega, je dejala. Poudarila je, da ne gre za znižanje porodniških nadomestil v celoti, poleg tega so še vedno mogoči popravki v parlamentu.

Bratuškova: Mercatorja nisem prodala
Na sestanku, ki se je zgodil v njenem kabinetu in na katerem so sodelovali ona ter predsednika uprav Pivovarne Laško in Mercatorja, ni dala zelene luči za prodajo največjega slovenskega trgovca, je zatrdila. Tam je bil tudi poslanec SD-ja Matjaž Han, govorili pa so o stanju v teh podjetjih, o vplivu DDV-ja in kaj se bo zgodilo, če "se nič ne zgodi", je dodala.
Zaradi prodaje Mercatorja, pa tudi podjetij s seznama petnajsterice za privatizacijo, sicer ne pričakuje težav s koalicijskimi partnerji. Tudi SD-jevci na sestankih, ki so redno vsak teden, kažejo povsem drugačno sliko, kot jo potem vidijo mediji, je izpostavila premierka.

Z javnimi očitki SD-ja, da se s prodajo krši koalicijska pogodba, se Bratuškova ne strinja. V pogodbi je bilo zapisano, da se bo prodalo vsaj eno večje podjetje. Na seznamu sta dve večji podjetji (Telekom in NKBM), vse ostalo pa so manjša podjetja, je pojasnila.

Jankoviću bi se umaknila
Naslednji kongres njene stranke PS bo pred naslednjimi volitvami. Ali bo to pred volitvami v Evropski parlament ali katerimi drugimi, ni želela konkretizirati. Je pa zatrdila, da če bi se nekdanji predsednik stranke in ljubljanski župan Zoran Janković odločil kandidirati za položaj predsednika stranke, sama kandidature ne bi vložila. "Dejstvo je, da Pozitivne Slovenije brez Zorana Jankovića ne bi bilo," je pojasnila.

Bratuškova: Janša je ravnal neustavno
Zavrnila je očitke prvaka opozicije Janše, da naj bi s sodelovanjem na državni proslavi, kjer so bili prisotni prapori z rdečo zvezdo, kršila ustavo. Če je tako, jo je še pred tem kršil Janša sam, saj so bile rdeče zvezde prisotne na vseh proslavah do zdaj, razen na lanski, je odgovorila v Sobotni prilogi Dela.

Kdaj bo konec krize, Bratuškova ne želi napovedovati. Ocenjuje pa, da bodo ukrepi njene vlade dali rezultate že prihodnje leto, da bo njena vlada preživela glasovanje o zaupnici in da si bodo državljani vlado Alenke Bratušek zapomnili po gospodarskem preobratu.