Britanskim najstnicam, ki zanosijo, je na voljo širok spekter pomoči. Foto: EPA
Britanskim najstnicam, ki zanosijo, je na voljo širok spekter pomoči. Foto: EPA
Lani je na svet privekalo več kot 48.000 Britancev, katerih mame so mlajše od 18 let. Foto: EPA

Več kot polovica nosečnosti pri dekletih, mlajših od 18 let, se konča s splavom. Izjemno pomembno je, da imajo mlade ženske lahek dostop do storitev in podpore, ki jih potrebujejo, da lahko sprejmejo pravo odločitev, ko se spopadejo z nenačrtovano nosečnostjo.

Clare Murphy
NIzozemska kraljica Maksima na obisku v eni od humanitarnih organizacij, ki pomagajo nosečim najstnicam. Tovrstnih organizacij je v evropskih državah zelo veliko. Foto: EPA
Statistika kaže, da je spolno aktivnih vse več mladih Britancev. Foto: MMC RTV SLO/Matjaž Ambrožič

Pred 50 leti se ob najstnice, ki so postale mame, ni obregnil nihče, z začetkom kontracepcije v sedemdesetih letih pa se je v veliki večini evropskih, predvsem zahodnoevropskih, držav njihovo število močno zmanjšalo.

Velika Britanija glede tega vseskozi ostaja izjema in ima zelo visok odstotek najstniških mam: nekateri to pripisujejo pomanjkanju spolne vzgoje, veliko pa je takih, ki pravijo, da so v ozadju finančna podpora in druge ugodnosti, do katerih so upravičene najstniške mame.

Lani je na Otoku rodilo okoli 48.000 najstnic: v Angliji in Walesu (zajemata največji del Velike Britanije) je lani na 1000 najstnic, mlajših od 18 let, rodilo 24,5 deklet, kar je manj kot leto prej (27,9), trend padanja pa so zabeležili tudi v prejšnjih letih. Število najstniških mater se je med letoma 2004 in 2012 zmanjšalo za več kot četrtino.

Že bežen pogled v zgodovino razkriva, da je Združeno kraljestvo po številu najstniških nosečnosti in splavov že desetletja v vrhu evropskih držav kljub razmahu kontracepcije. Različne britanske vlade so v zadnjih desetletjih sprejele vrsto ukrepov, da bi te številke zmanjšale, kar je privedlo do sprememb, vendar pa v humanitarnih organizacijah, kjer so na področju najstniških nosečnosti še posebej aktivni, opozarjajo pred zavajajočim občutkom napredka. "Nevarnost pri takšnih dobrih novicah iz leta v leto je, da ljudje nehajo biti pozorni in pozabijo, da so številke, ki jih gledamo danes, posledica kompleksnih večletnih ukrepov tako na državni kot lokalni ravni," je dejal tiskovni predstavnik organizacije FPA Harry Walker.

Zadnja leta manj splavov med najstnicami
Kot kažejo različna poročila, se je od začetka kontracepcije in legalizacije splava – Združeno kraljestvo je to naredilo leta 1967, prvi postopek prekinitve nosečnosti pa so potem opravili leto kasneje – odstotek najstniških nosečnosti, ki so se končale s splavom, vrsto let povečeval, zadnjih nekaj let pa zaznavajo upadanje. S splavom se sicer konča okoli polovica najstniških nosečnost: številka se giblje okoli 40.000 na leto.

V splošnem velja, da so najstniške nosečnosti eden od glavnih dejavnikov smrtnosti porodnic in dojenčkov in tudi revščine, pri čemer pa je slednja predvsem posledica socio-ekonomskih dejavnikov pred nosečnostjo in po njej, ne pa bioloških posledic dejstva, da je mama mlada.

Britanska vlada je v svojem načrtu za javno zdravje med letoma 2013 in 2016 najstniške nosečnosti uvrstila na seznam treh spolnih kazalcev, kar jasno govori o velikem pomenu, ki jim ga pripisuje. Tako se nadaljujejo večletna prizadevanja za preprečevanje najstniških nosečnosti po eni strani in izboljševanje socialnega in zdravstvenega položaja najstniških mater in njihovih otrok. V Walesu, na Škotskem in Severnem Irskem so lokalne oblasti oblikovale tudi svoje "lokalne" strategije na tem področju.

"Še naprej je treba delati"
"Več kot polovica nosečnosti pri dekletih, mlajših od 18 let, se konča s splavom. Izjemno pomembno je, da imajo mlade ženske lahek dostop do storitev in podpore, ki jih potrebujejo, da lahko sprejmejo pravo odločitev, ko se spopadejo z nenačrtovano nosečnostjo,"
pravi Clare Murphy, direktorica za zunanje zadeve pri britanski službi za svetovanje o nosečnosti. K njenim besedam ena od svetovalk za najstniške nosečnice Alison Hadley dodaja: "Čeprav se je število nosečih najstnic od leta 1998 zmanjšalo za skoraj polovico (48 odstotkov), pa je dejstvo, da je nosečnosti med mladimi Angležinjami veliko več kot pri njihovih vrstnicah v zahodnoevropskih državah, zato je treba na tem področju še naprej delati."

Je finančno najstniška mati kasneje na boljšem?
Leta 2005 je ekonomist na ameriški univerzi Duke V. Joseph Hotz s kolegi objavil izsledke raziskave, ki so pokazali zanimive podatke: nosečnost v najstniških letih se lahko dekletom iz revnejšega okolja dejansko bolj splača, kot če se za nosečnost odločijo po 20. letu. Raziskava je pokazala, da imajo ženske, ki imajo otroka kot najstnice, do svojega 35. leta skupno več prihodkov in plačajo manj davkov ter imajo manj možnosti, da živijo v revščini, hkrati pa so prejmejo več javnega denarja kot podobno revne ženske, ki imajo otroka po 20. letu.

Baby boom v 50. in 60. letih, tudi pri najstnicah
Število najstniških rojstev v Veliki Britaniji se je močno povečalo predvsem v petdesetih in šestdesetih letih in doseglo vrh leta 1971, ko jih je na 1000 najstnic, starih manj kot 18 let, rodilo 50,6, vse od tedaj pa se je počasi zmanjševalo.

Da bi zmanjšala število nosečnosti pri najstnicah, ki je tudi v osemdesetih in devetdesetih letih v primerjavi z drugimi zahodnoevropskimi državami ostalo na izjemno visoki ravni, je britanska laburistična vlada pod Tonyjem Blairom in kasneje Gordonom Brownom leta 2000 sprejela 10-letno strategijo, s katero naj bi prepolovili število najstniških mam, veliko ukrepov pa je usmerila predvsem v izobraževanje o spolnosti in lažjo dostopnost kontracepcije. Deset let kasneje številke kažejo, da je do cilja še daleč, vendar pa se število nosečih najstnic tudi po končanem desetletnem obdobju iz leta v leto zmanjšuje, kar kaže na dolgoročni uspeh strategije.

Vse več Britancev spolno dejavnih vse bolj zgodaj
Številni strokovnjaki ob tem opozarjajo na še en skrb vzbujajoč podatek – zgodnjo spolno dejavnost. Podatki o spolni dejavnosti Britancev, kljub spolni vzgoji, kažejo, da se vse več najstnikov odloča za zgodnji začetek spolnega življenja: leta 1964 je imelo spolne odnose pred svojim 16. letom 14 odstotkov Britancev in 5 odstotkov Britank, leta 1991 28 odstotkov Britancev in 19 odstotkov Britank, leta 2008 pa prvič več deklet kot fantov: 38 odstotkov Britank in 34 odstotkov britanskih najstnikov.

Več kot polovica nosečnosti pri dekletih, mlajših od 18 let, se konča s splavom. Izjemno pomembno je, da imajo mlade ženske lahek dostop do storitev in podpore, ki jih potrebujejo, da lahko sprejmejo pravo odločitev, ko se spopadejo z nenačrtovano nosečnostjo.

Clare Murphy