Draž je modni pogled usmeril v drevesa. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Draž je modni pogled usmeril v drevesa. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
"Simpl" kolekcija Maje Štamol. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Almira Sadar pravi naj jeseni in pozimi črno barvo zamenjamo z modro. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Miro Mišljen s kolekcijo Avtoportret. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mobilni telefoni, obvezni "kos" vseh obiskovalcev FW-ja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

"Moram reči, da mi je nekaj stvari ostalo v spominu, kar pomeni, da so bile izrazite. Po mojem okusu so bile kolekcije večinoma nosljive, kar meni zelo odgovarja, saj gledam na uporabno vrednost oblačil. Bile so tudi zelo ekstravagantne, zlasti dodatki, ampak tisto je bila bolj paša za oči, kaj drugega pa ne vem če," je po modni reviji strnila misli radijska voditeljica Eva Longyka Marušič, ki ni izpostavila nobenega izmed oblikovalcev kot najboljšega.

Je pa svojo zmagovalko izbral znani slovenski plastični kirurg Franc Planinšek, ki je modno revijo ocenil: "Zelo pestra in raznolika je bila. Vsak od oblikovalcev je pokazal sebi lasten slog, ne morem iz svoje kože, ampak Uršina mi je bila absolutno najbolj všeč, saj so pokazali tehnološki napredek in veliko kreativnosti. Zelo lepa kolekcija je - tema žleda z Wagnerjevo glasbo Tristana in Izolde ... Zdi se mi, da se vrhunsko dopolnjujeta." Planinšku so bile tako najbolj všeč kreacije njegove nekdanje soproge Urške Draž, ki z bratom Tomažem že več kot 20 let ustvarja pod znamko Draž pletenine in vedno znova dokazuje, da so pletenine lahko tudi moderne in vsestranske.

Pletenine Draž so v kolekciji Naivje svoj modni pogled usmerile v drevesa, ki so vzbudila pozornost med naravno nesrečo, ki se je zgodila pozimi; od abstraktnih pletenih kit do ognjevitih barv. Draž v drevesih išče estetiko, primerno za pletene tehnike in teksture, ki skozi proces izgubijo povezavo z drevesi.

Planinšek je dodal, da mu je bila zelo všeč tudi kolekcija Almire Sadar Odtenki modre, ki jo je modna oblikovalka namenila sodobni, aktivni, duhoviti ženski. Ta bi morala jeseni/pozimi 2014 v svoji omari nujno imeti kos modre barve (ta bo zamenjal črno), ki se pojavlja v različnih odtenkih, teksturah in kolažih. Za kolekcijo Sadarjeve so značilne prevelike silhuete s poudarki bele barve in izrazitimi tridimenzionalnimi oblikami.

Večerno modno revijo za jesen in zimo 2014 je odprla Mojca Celin, ki je - sodeč po medlem odzivu - najmanj navdušila zbrano občinstvo. Predstavila je kolekcijo Trnuljčica, ki temelji na mehkih materialih, ženstveno krojenih oblačilih in prestižnih dodatkih.

Večji aplavz v primerjavi z oktobrskim tednom mode je požel Miro Mišljen, ki je navdih za svoje kroje črpal v meditaciji, v enostavnih trenutkih in malih stvareh. "Moram reči, da mi je bil Miro Mišljen tokrat blizu, kar se v prejšnjih letih ni ravno dogajalo. Cela kolekcija je bila topla in prijetna," so besede nekdanje manekenke, danes uspešne poslovne ženske Maje Bulc Raspopović, ki je bila v preteklosti večkrat kritična do modnega oblikovalca, kar prizna tudi sama.

Maji Bulc Raspopović je bila poleg Draža najbolj všeč kolekcija Maje Štamol. Modna oblikovalka je tokrat stavila na funkcionalno kolekcijo Simpl, ki zagotavlja udobje, brezskrbno kombiniranje, dodajanje, odvzemanje in je osnova za modno ozaveščeno žensko.

O dekletih in potencialu slovenskih oblikovalcev
Maja Bulc Raspopović je dejala še, da nobenega kosa oblačil, ki smo jih videli na drugem dnevu FW-ja, nima še na seznamu želja, saj, kot sama pove, najbolj opazuje modele na stezi, ker to od nje zahteva tudi njeno delo. Maja ima svojo modno agencijo, na videni modni reviji pa je iz prve vrste stiskala pesti za štiri svoja dekleta: "Veliko se s svojimi dekleti ukvarjam, veliko delam na osebnem odnosu, najbolj zadovoljna pa sem, ko me pokličejo stranke in mi rečejo ne to, da so lepe na slikah, temveč to, da so zelo prijetna dekleta."

Za konec je Planinšek dejal še, da ima slovenska moda veliko potenciala, "ampak žal je slovenska družba, slovensko gospodarstvo tako šibko, da tega ne moremo podpreti. Če bi država, gospodarstvo podprlo tiste oblikovalce, ki imajo potencial, bi te kose prodali vsepovsod, bodite prepričani. V tem plašču (znamke Draž, op. a.) sem na primer prepotoval vse, od kitajske meje do Čila, in verjemite, kamor koli pridem, ali je to New York ali Pariz, me ljudje ustavijo na cesti in vprašajo, kje sem kupil plašč. Ko jim rečem, da mi ga je naredila bivša žena, kar ne morejo verjeti."

Kolekcije za jesen/zimo modnih znamk Mojca Celin (6-29), Miro Misljen (30-65), Draž (66-90), Maja Štamol (91-109) in AlmiraSadar (110-129) si lahko pogledate v fotogaleriji.