Janko Petrovec je pred mikrofon povabil Miro Ledinek, Jožico Kavčič, Jožico Klinc in Jožefo Novak. Za glasbeno popestritev je poskrbel pesnik, glasbenik in založnik Matej Kranjc. Foto: MMC RTV Slovenija/Ksenja Tratnik
Janko Petrovec je pred mikrofon povabil Miro Ledinek, Jožico Kavčič, Jožico Klinc in Jožefo Novak. Za glasbeno popestritev je poskrbel pesnik, glasbenik in založnik Matej Kranjc. Foto: MMC RTV Slovenija/Ksenja Tratnik
Mira Ledinek se spominja, kako je božični čas v otroštvu zaznamovalo petje angleških božičnih pesmi. Foto: MMC RTV Slovenija/Ksenja Tratnik
Pogovoru so prisluhnili tudi številni stanovalci doma. Foto: MMC RTV Slovenija/Ksenja Tratnik
Jožica Kavčič je povedala zgodbo, kako je zaradi dolgega jezika ostala brez darila za Miklavža. Foto: MMC RTV Slovenija/Ksenja Tratnik
91-letna Jožefa Novak je še vedno zelo vitalna in se ponaša z izjemnim spominom. Foto: MMC RTV Slovenija/Ksenja Tratnik
Gostje z Jankom Petrovcem in direktorico doma Bojano Mazil Šolinc. Foto: MMC RTV Slovenija/Ksenja Tratnik

Ekipa 1. programa Radia Slovenija z Jankom Petrovcem na čelu je pred mikrofon povabila štiri zanimive in čile gospe, ki so bodisi stanovalke omenjenega celjskega doma za starejše bodisi obiskujejo njihov dnevni center za starejše. V domu živi 250 stanovalcev, medtem ko dnevni center obiskuje 400 uporabnikov. Toplo vzdušje in dobro razpoloženi stanovalci in gostje so bili jasen znak, da je veseli december dvignil razpoloženje v hiši. "Veste, ravno včeraj smo imeli novoletno zabavo. Kako smo plesali in uživali," hitro pove ena od stanovalk doma, preden se je napotila v jedilnico, kjer je radijski voditelj Janko Petrovec pred mikrofonom gostil Miro Ledinek, Jožico Kavčič, Jožico Klinc in Jožefo Novak.

Božične zgodbe vsak dan na 1. programu Radia Slovenija ob 11.15.

22. 12. – iz podružnice Doma upokojencev Nova Gorica v Podsabotinu
23. 12. – iz podružnice Doma dr. Jožeta Potrča v Slovenski Bistrici
24. 12. – iz Doma ob Savinji v Celju
25. 12. – iz Doma starejših občanov v Kočevju
26. 12. – iz Doma upokojencev v Kranju

Prazničnih dni iz otroštva se 90-letna Mira Ledinek, ki zadnjih 9 let obiskuje dnevni center, spominja z velikim veseljem. "Božič je bil enkraten. Najprej je bilo nujno, da smo postavili jaslice in potem še smrekico. Veste, takrat ni bilo takih okraskov, niti smrekic, smo se morali glede tega dogovoriti s kmeti. In vedno smo peli angleške božične pesmi," se spominja. Angleške pesmi pa zato, ker je njena mama odraščala v Ameriki, stari starši so namreč živeli v ZDA, kjer so imeli hotel, in se potem, ko je bila Mirina mama stara okoli 20 let, vrnili v Slovenijo. Mama je imela kar nekaj težav že s samim jezikom, saj ob povratku ni znala veliko slovenščine, pa tudi kasneje ji je še velikokrat ušla kakšna angleška beseda.

Z drugačnimi težavami z jezikom pa se je kot otrok srečala Jožica Kavčič. "Predolgega jezika ne smeš imeti," pravi. Leta 1944, ko je bila stara sedem let, je njen bratec dojenček dobil večji paket kot ostali trije otroci, zaradi česar je bila iz sebe in je mami dejala, da ve, kdo je Miklavž. "Mama je rekla: No, če veš, potem pa drugo leto ne bo prišel. In res ni prišel. Ampak sem bila pa pametna in sem bila za Božička modro tiho, tako da sem potem vedno dobila darilo za božič, za Miklavža pa ne," se spominja.

Praznikov iz otroštva pa se, vsaj do določene meri, z veliko manj navdušenja spominja Jožica Klinc. Razlog je zelo jasen: parkeljni. "So bili pravi hudič. Tako so ropotali okoli hiše, da sem mislila, da jo bodo kar odnesli." Ob tem dodaja, da se je praznikov vedno razveselila zaradi prepevanja pesmi, zelo rada je namreč pela, in daril, ki jih je še posebej z velikim veseljem pričakovala od svoje botre.

Jožefa je služila pri Cankarjevi ljubezni
Za konec je del bogatega življenja delila še 91-letna Jožefa Novak, ki se je rodila v Hudi Jami, kjer je oče delal v tamkajšnjem rudniku. "Rudnik je potem sredi tridesetih let prejšnjega stoletja propadel, vse rudarje so preselil v Kočevje in tako je šla naša družina, pet sester ter starša, v Kočevje." Kot številni v tistih časih je tudi Jožefa hitro začela služiti svoj kruh, in sicer kot služkinja pri zdravniških družinah v Ljubljani. Pri družini Avramovič je postala gospodaričina zaupnica in ta je z njo delila zelo zanimivo zgodbo. "Ah, mi je povedala zelo lepo zgodbo. Da je bila zaljubljena v Cankarja in ga ni smela poročiti, ker ni bil premožen. Se je morala poročiti z 20 let starejšim magnatom, od katerega pa se je potem ločila, in se kasneje poročila z zagrebškim zdravnikom Avramovičevem. Z njo se je bilo res prijetno pogovarjati."

Celoten pogovor z omenjeno četverico gospa boste lahko poslušali v sredo, 22. decembra, ob 11.15 na 1. programu Radia Slovenija. Vabljeni k poslušanju!