Andrej pojasnjuje, da so prostovoljci, tako da posebne nagrade niso dobili. Za Harona pa je nagrada enaka kot na vsakem treningu: “Navdušen je nad teniško žogico, še raje pa vidi, če se kdo z njim konkretno igra.” Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Andrej pojasnjuje, da so prostovoljci, tako da posebne nagrade niso dobili. Za Harona pa je nagrada enaka kot na vsakem treningu: “Navdušen je nad teniško žogico, še raje pa vidi, če se kdo z njim konkretno igra.” Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
Val 202
Ime meseca oktobra in Val 202. Foto: MMC RTV SLO


Na svetovnem prvenstvu v iskanju pogrešanih pod ruševinami na Nizozemskem sta premagala 54 vodnikov in psov z vsega sveta in postala svetovna prvaka.

Zbrala sta kar 93% vseh možnih točk. Nagrada? Andrej pojasnjuje, da so prostovoljci, tako da posebne nagrade niso dobili. Za Harona pa je nagrada enaka kot na vsakem treningu: “Navdušen je nad teniško žogico, še raje pa vidi, če se kdo z njim konkretno igra.”

Haron potrebuje še precej treninga poslušnosti, da bo sposoben pokazati res vrhunsko predstavo, na ruševinah pa oba uživavta, pravi Andrej.


Val 202 vsak ponedeljek izbira Ime tedna, nekoga, ki je v preteklem tednu naredil korak dlje, stopil iz povprečja, dosegel več.

Vsako prvo soboto po zadnjem ponedeljku v mesecu pa izmed vseh tedenskih imen izbere še Ime meseca. Izbranec se bo s še 11 tekmeci potegoval za naziv Ime leta 2013.
Letošnji pohištveni sejem Ambient Ljubljana je bil v znamenju novih, izvirnih oblikovalskih rešitev, najboljšo pa je po mnenju mednarodne komisije ponudil oblikovalec Julijan Krapež, ki je zasnoval kuhinjo Les in zanjo dobil nagrado The Top of The Top. Na tekmovanju v prepoznavanju dejavnosti, na katerem se pomerijo snovalci aplikacij ambientalne inteligence, je blestela ekipa Instituta "Jožef Stefan" in pod vodstvom Simona Kozine tudi zmagala. Ime tedna pa sta postala Andrej Žunič in njegov nemški kratkodlaki ptičar Haron - na svetovnem prvenstvu v iskanju pogrešanih pod ruševinami na Nizozemskem sta premagala 54 vodnikov in psov z vsega sveta in postala svetovna prvaka. Tako je opisal Haronovo pasmo: "Je zahtevna pasma za začetnike, izkušenim vodnikom pa omogoča zelo dobre rezultate. Ima izreden vonj, lahkoten je v gibanju. Po mojem mnenju je to vrhunska pasma za stvari, s katerimi se ukvarjava."

Ob začetku 10. meseca oblikovanja je nagrado za oblikovanje leta prejel oblikovalec Martin Šoštarič. Žirijo je prepričal s funkcionalnim oblikovanjem jadrnice Seascape 27. Dušan Jakomin, duhovnik v Škednju, je tudi publicist in vsestranski kulturni delavec. Za povezovanje celotne tržaške skupnosti je prejel bronasto plaketo mesta Trst. Priznani slovenski znanstvenik in dolgoletni sodelavec NASE Dušan Petrač pa je za dolgoletno delo pri predstavljanju naravoslovnih ved in vesoljske tehnologije javnosti prejel nagrado Slovenske znanstvene fundacije Prometej znanosti in postal ime tedna. "Danes v vesolje ne pošiljajo več psov in opic, ampak na primer pajke in podgane. Da vidijo, kako se prilagodijo."

Glasujete ste s telefonskim klicem v studio med glasovanjem – ob 8.15 in 12.00 – s poslanim SMS-om in na spletni strani Vala 202. Ker je pomemben namen akcije tudi dobrodelna pomoč, smo še posebej veseli glasov v obliki SMS-ov, saj s tem prispevate 1 € v botrski sklad. Ves zbrani denar je namenjen otrokom, ki živijo v hudih finančnih in socialnih stiskah. Vse pomembne informacije o projektu in tudi zgodbe otrok v stiski smo zbrali tukaj.

Sredi oktobra smo dobili tudi podjetnika leta 2013 – to je postal Dušan Olaj, direktor podjetja Duol, ki izdeluje balone za pokrivanje velikih površin v izjemnih podnebnih razmerah in je eno vodilnih na tem področju, pod najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let pa se je podpisala pesnica Kristina Hočevar, saj je za knjigo pesmi Na zobeh aluminij, na ustnicah kreda prejela Jenkovo nagrado. Najvišje priznanje za delo na humanitarnem področju, kipec dobrote, pa je na letošnjem kongresu slovenskih humanitarnih organizacij prejela zdravnica, predsednica in ustanoviteljica Društva onkoloških bolnikov Slovenije Marija Vegelj Pirc: "Moramo naprej, samo "tehnični pristop" bolnike spravlja v stisko, zato moramo, kot je dejal Rousseau, nazaj k človeku."

Konec oktobra je Ljubljana gostila eno največjih športnih prireditev pri nas doslej in največjo dvoransko – mladinsko svetovno prvenstvo v judu. Približno 800 tekmovalcev iz 75 reprezentanc sveta je vsak dan na presenečenje vseh, tudi predsednika Judo zveze Slovenije Bogdana Gabrovca, spremljalo več tisoč gledalcev. Na letošnjem 48. Borštnikovem srečanju so tudi tokrat podelili najvišje priznanje za igralske dosežke - Borštnikov prstan je prejela Olga Kacjan. Zadnja oktobrsko ime pa je postala Ana Pleško, vodja projekta Simbioza 2013, ki je na več kot 340 lokacijah po Sloveniji v želji po prenosu znanja med generacijami in osvajanju e-veščin spet uspešno povezal starejše in mlajše generacije. Projekt Simbioza so letos izpeljali tretjič, zadnjič v takšni obliki: ”Projekt želimo razvijati trajnostno, da bi torej programe, kot so simbioza šole, simbioza tujina in medgeneracijski centri, prenesli v vsakodnevno rabo, na vse leto, ne le na en teden, ko potekajo naše delavnice.”

Val 202