Dragan Bulič je 21. aprila 1979 prvič vodil oddajo Štos. Pravzaprav - takrat se je imenovala SOS (V soboto obujamo spomine), nato pa Štos, ker so oddajo prestavili na torek. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Dragan Bulič je 21. aprila 1979 prvič vodil oddajo Štos. Pravzaprav - takrat se je imenovala SOS (V soboto obujamo spomine), nato pa Štos, ker so oddajo prestavili na torek. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Bog ne daj, da bi moral nehati. Svojim šefom sem že rekel: ne razmišljajte o tem, ker bo nekdo končal na Žalah, ali jaz ali moja gospa.

Zoran Predin
Zoran Predin bo z zasedbo Lačni Franc eden izmed vrhuncev jubilejne oddaje. Foto: BoBo

Omar Naber mi je namreč govoril, da je prišel k Oblaku oziroma h glasbenemu uredniku njegovih postaj Borisu Permetu. Ta je Omarju rekel, naj plača 200 evrov, da vzamejo posnetek in če ga dajo na poslušanje in bo ljudem všeč, bo denar dobil vrnjen, sicer ne.

Majči in Dragan Bulič
Rad si ogleda tudi narodnozabavne oddaje. V oddaji Na zdravje je bil enkrat osrednji gost. Foto: Arhiv oddaje Na zdravje!

Imel sem intervju z njimi (s skupino Status Quo) na Študentu in naredil takšen vtis, da so pred eno pesmijo na koncertu rekli: Ta je pa za Dragana.

Še kdaj poslušate glasbo z vinilnih plošč? Foto: EPA

Gianni Rijavec, ki je bil tudi gost tega Polnočnega kluba, pa je pripomnil: Eros poje skozi nos. Sem rekel: Bravo, Gianni, ti to veš, nekateri žal ne.

Eric Clapton je Buliča navdušil na koncertu v Royal Albert Hallu. Foto: EPA

Oddaja Še v torek obujamo spomine (Štos) ima nov jubilej in glasbeni urednik Dragan Bulič bo ob tej priložnosti danes obujal spomine v studiu 1 TV Slovenija. Njegovi gostje bodo San Di Ego, Babewatch, California, Chateau, Drevored, Karamela, Lačni Franc, Lintvern, Peter Pan, Rok′n′bend, Ultimat, Welblott in 1xBand. Oddaja se bo na Valu 202 začela ob 22.30. Buliča letos čaka še nekaj prelomnic. Iztekla se mu bo delovna doba (upa, da mu še ne bo treba v pokoj), praznoval bo 65. rojstni dan in šel poleti spet k frizerju. Na štiri leta se poslovi od dolgih las in prav letos je, kot pravi, njegovo olimpijsko leto.


Pred dnevi smo lahko prebrali članek z naslovom "Prijatelj me je razočaral." Razočaral naj bi vas Vlado Kreslin. Zakaj?
Upal sem, da bo lahko na jubilejni oddaji nastopila skupina Martin Krpan. Decembra so bili gostje na Kreslinovih koncertih v Cankarjevem domu in jim sploh ne bi bilo treba nič vaditi. Vsi člani zasedbe so bili za, le Vlado mi je rekel, da bo razmislil. Dobili so tudi ponudbo, da bi šli na turnejo, a Vlada niso mogli prepričati. Da sem rekel, da me je razočaral, je pa posledica tega, ker je bil gost skupine Dreams v Gleju, Halida Bešlića v Novem mestu in še na večeru Tomaža Pengova. Ob tem se je moral naučiti še kakšno pesem na pamet, za nastop pri meni pa mu ne bi bilo treba nič vaditi. Upam, da bo razumel to izjavo, nimam pa nobenih zamer.

Katere skupine ste še želeli privabiti na oddajo, pa vam ni uspelo?
Šank rock, Rdeči Baron, Sokoli. Šank rock so skregani. Bobnar Aleš Uranjek z Matjažem Jelenom. Pa tudi Bor Zuljan v tem času igra z nekimi Italijani na miniturneji. Pri Rdečem baronu je Saša Einsiedler na prvomajskih počitnicah, druge pevke Žane pa jim ni uspelo dobiti. Sokoli ne morejo, ker je Pero Lovšin na smučanju v Franciji.

Poleg 35-letnice oddaje boste imeli letos še en jubilej: 40 let delovne dobe, s čimer boste zreli za pokoj. Vas kaj vznemirja misel, da bi morali pustiti delo, ki ga tako radi opravljate?
Ne upam si tega pomisliti. Bog ne daj, da bi moral nehati. Svojim šefom sem že rekel: ne razmišljajte o tem, ker bo nekdo končal na Žalah, ali jaz ali moja gospa. Avtomatično so mi službo že podaljšali za dva meseca, potem pa je vse v rokah nove generalne direktorice, ki lahko zaradi varčevalnih ukrepov odloči, da ne bom več delal na radiu.

V službi ste pogosto tudi ob nedeljah in praznikih, kajne?
Še dobro, da imam kam iti. Na radiu imam svojo sobo, kjer imam mir. Ob sobotah in nedeljah sem sam z muziko. Prinesem si novosti in poslušam.

Kako je bilo ob 30-letnici oddaje Štos? Oglejte si posnetek koncerta. Nastopili so tudi Kameleoni z Danilom Kocijančičem.



Vas kot ljubitelja starega roka nova glasba sploh navdušuje?
Redko. Hvalili so, kako je dobra plošča Georgea Michaela s simfoniki. Pred dnevi sem poslušal in me ni prepričal. Preveč monotono. Poslušal sem ga v živo, preden je zbolel in je bil precej boljši. Pa nekoč Robbie Williams, kako poje evergrine, pesmi Nat King Cola in Franka Sinatre. Mene ne prepriča. To je kot noč in dan. Raje naj pustijo to tistim, ki znajo peti.

Ko gre za debato o slovenski glasbi v slovenskih medijih, vas vedno pokličejo za mnenje. Kaj ste rekli Leu Oblaku, lastniku komercialnih radijskih postaj, ko ste snemali oddajo Polnočni klub in jo bodo predvajali naslednji petek?
Da poudarja raziskave in ankete, v katerih slovenska glasba ne dobiva dobrih ocen, ampak me ne bo prepričal. Vse se da kupiti. Jaz mu verjamem, da mora preživeti, ampak prepričal me ne bo. Enkrat sva že imela spor, ko sem mu navrgel nekaj dejstev. Omar Naber mi je namreč govoril, da je prišel k Oblaku oziroma h glasbenemu uredniku njegovih postaj Borisu Permetu. Ta je Omarju rekel, naj plača 200 evrov, da vzamejo posnetek in če ga dajo na poslušanje in bo ljudem všeč, bo denar dobil vrnjen, sicer ne. Končalo se je tako, da Perme z menoj ne govori več, Oblak pa je takrat rekel, da sem ga razočaral.

... Omar Naber in večina slovenske glasbe pa se vrti ponoči ...
Oblak je hvalil Erosa Ramazzottija in sem mu rekel: Bi Eros uspel, če bi pel v slovenščini? Gianni Rijavec, ki je bil tudi gost tega Polnočnega kluba, pa je pripomnil: Eros poje skozi nos. Sem rekel: Bravo, Gianni, ti to veš, nekateri žal ne.

(V avli TV Slovenija, kjer se pogovarjam z Draganom Buličem, se začenja oddaja Slovenski pozdrav.)
Ste si kdaj ogledali celotno oddajo Slovenski pozdrav?
Cele nikoli, si pa včasih ob nedeljah pogledam ponovitev, ko pridem s tenisa. Ko si pripravljam kosilo, mi igra v ozadju. Tudi ko je imel Boris Kopitar oddaje, sem gledal, saj pripravljam glasbo za oddajo Ura slovenske glasbe. Nisem poznavalec narodno-zabavne in zakaj se ne bi nečesa novega naučil? Saj ne delam le zase programa, ampak poskušam tudi ustreči poslušalcem. Če plačujejo naročnino in jim polepšam dan, zakaj ne. Včasih tudi kdo pokliče in vpraša za naslov pesmi in kje bi lahko to dobil. Pa se zmeniva, da bom čez dva tedna še enkrat zavrtel na radiu in naj doma pritisne kasetar.

Poslušalci še vedno snemajo pesmi na kasetar?
Nekateri še. Jaz tudi. Ko imam ob četrtkih program in grem ven na kavo za pol ure, na kasetarju snemam, da potem doma poslušam in se prepričam, ali je bilo v etru res tisto, kar sem programiral. Že nekajkrat sem ugotovil, da je bila kakšna napaka tehnika ali računalnika.

Menda ste edini, ki še vrtite glasbo s traka oziroma z vinilne plošče!
Res je. Na prvem programu gramofoni ne delajo več, na drugem pa še dela in ob torkih kdaj zavrtim kakšno pesem z gramofona. Vsakič ko gre v eter, povem: poslušate z oznake na primer A-120. In potem kdaj rečem tehniku: Kako se dobro sliši, kajne?

Videli ste ogromno koncertov. Katere tri bi izpostavili?
Eric Clapton v Royal Albert Hallu v Londonu, Every Brothers in Dion v newyorški dvorani Radio City Hallu in Status Quo v Hali Tivoli leta 1971, ko so eno skladbo posvetili samo meni.

Zakaj?
Imel sem intervju z njimi na Študentu in naredil takšen vtis, da so pred eno pesmijo na koncertu rekli: Ta je pa za Dragana. Žal mi je, da takrat nisem izkoristil priložnosti in dobil podpisa ali se slikal z njimi.

To je bilo tik, preden ste šli v vojsko. Se je res samo med služenjem vojaške dolžnosti edinkrat v vašem življenju zgodilo, da ste bili pijani?
Res. Paše mi sicer malo popiti, tako da imamo v službi vsak dan "nula tri" viski. To je dobro za žile.

Kmalu boste stari 65 let. Kaj si, poleg tega da bi radi še naprej vodili oddajo Štos, še želite?
Rad bi si kupil stanovanje. Po 40 letih nimam toliko denarja, da bi šel na svoje! S partnerko živiva narazen pod isto streho. Spim v dnevni sobi in je moteče, ker zjutraj telovadi ob meni. Že dve leti trenira jogo. Včasih mislim, da sanjam. Ura je šest zjutraj, ona pa izvaja čudne vaje.

Nimate nič prihrankov, da bi kupili stanovanje?
Ko je umrl oče in sem nekaj podedoval, sem dobil namig, da bi dal denar v vzajemne sklade. In to ravno takrat, ko se je začela recesija in se je obrnilo navzdol. Skupaj sem izgubil skoraj 20 tisoč evrov. Prijatelji mi včasih rečejo Daniel. Po Danielu Popoviću in njegovi pesmi Bio sam naivan. Zgodi se, da se kdaj zaplezam.

Bog ne daj, da bi moral nehati. Svojim šefom sem že rekel: ne razmišljajte o tem, ker bo nekdo končal na Žalah, ali jaz ali moja gospa.

Omar Naber mi je namreč govoril, da je prišel k Oblaku oziroma h glasbenemu uredniku njegovih postaj Borisu Permetu. Ta je Omarju rekel, naj plača 200 evrov, da vzamejo posnetek in če ga dajo na poslušanje in bo ljudem všeč, bo denar dobil vrnjen, sicer ne.

Imel sem intervju z njimi (s skupino Status Quo) na Študentu in naredil takšen vtis, da so pred eno pesmijo na koncertu rekli: Ta je pa za Dragana.

Gianni Rijavec, ki je bil tudi gost tega Polnočnega kluba, pa je pripomnil: Eros poje skozi nos. Sem rekel: Bravo, Gianni, ti to veš, nekateri žal ne.