Razrez parlamenta, kot ga napovedujejo izidi vzporednih volitev. Foto: MMC RTV SLO
Razrez parlamenta, kot ga napovedujejo izidi vzporednih volitev. Foto: MMC RTV SLO
Špela Šipek
Špela Šipek je urednica oddaje Tarča. Foto: MMC RTV SLO
Ljerka Bizilj
Dr. Ljerka Bizilj je odgovorna urednica 3. programa TV Slovenija. Foto: BoBo
Tanja Starič
Tanja Starič je odgovorna urednica notranjepolitičnega uredništva Radia Slovenija. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Daljši pogovor z Mirom Cerarjem
Odzivi strank po rezultatih vzporednih volitev

Odgovorna urednica našega parlamentarnega televizijskega programa (TVS 3) dr. Ljerka Bizilj poudarja, da gre za preliminarne izide, ki pa so "znak, da so bile predvolilne ankete precej realne". Izpostavila je dve večji presenečenji: nepričakovano uvrstitev Koalicije Združene levice v državni zbor in izpad najstarejše, tradicionalne stranke SLS. Za prve meni, da je do izraza prišla njihova mladost in posledična medijska "uspešnost, če se izrazim retorično".

"Za Slovenijo bi bilo dobro, če bi se levica in desnica ob tej priložnosti povezali," pravi Biziljeva. V smislu politične stabilnosti bi bilo po njenem mnenju idealno, če bi se povezala SDS in SMC, prav zato pa je pomembno, da se "sodni zaplet z Janezom Janšo reši kar najhitreje".

Statistični odkloni in nenavadnosti, ki jih je Mediana izmerila na vzporednih volitvah

Direktorica Inštituta za raziskave trga in medijev Mediana, d. o. o., Janja Božič Marolt, je za MMC na kratko spregovorila o statističnih posebnostih tokratnih volitev. Naštejmo jih na kratko:

- Koalicija Združena levica v anketah pred volitvami ni dosegala tako zaznavnih izidov, zato lahko govorimo o presenečenju;

- Stranka Mira Cerarja je svoj izid utrdila, volilo jo je kar 60 odstotkov volivcev, ki so na volitvah leta 2011 glas namenili Jankovićevi Pozitivni Sloveniji, in 44 odstotkov tistih, ki so volili SD;

- porušil se je tudi mit o homogenosti volilnega telesa SDS-a: stranka ima še vedno najmanjši odliv, saj ji je glas namenilo 79,6 odstotka tistih, ki so jo volili tudi leta 2011; osem odstotkov takratnih glasov je prestopilo k Miru Cerarju, štirje odstotki pa k NSi-ju;

- DeSUS je ohranil 62 odstotkov volivcev, ki so zanj glasovali na predčasnih volitvah leta 2011.


Starič: Razočaranje, če novim strankam ne bo uspelo, bo zelo veliko

"Če držijo podatki vzporednih volitev, je stranka Mira Cerarja dobila več kot LDS Janeza Drnovška leta 2000, kar je več kot katera koli stranka v zgodovini Slovenije od leta 1992," je za MMC povedala urednica notranjepolitične redakcije na Radiu Slovenija Tanja Starič.

To je po njenih besedah presenečenje, ker je stranka nastala pred dobrim mesecem dni in med kampanjo ni razkrila, kaj po volitvah pravzaprav namerava početi. Presenečenje je tudi Združena levica (ZL), saj je, če držijo napovedi, resno prestopila prag in pustila za seboj stranke z najdaljšo zgodovino v Sloveniji – SD in SLS, je dejala Staričeva.

"Če na hitro analiziramo te podatke, je mogoče reči takole: koalicijo bo zelo težko skleniti, ker je sestava strank, ki prihajajo v parlament, zelo politično raznobarvna, se pravi, programsko niso usklajene. Potrebno bo videti, koga bo Miro Cerar povabil v koalicijo. Lahko pa sklepamo, da bo povabil stranke z različnih političnih polov," je ocenila.



Na vprašanje, ali bo SMC res imel težave, saj bo večina strank v DZ-ju, sodeč po izidih vzporednih volitev, levih, je odvrnila, da imata SDS, ki je po dolgih letih prvič dobil manj kot 20 sedežev, in NSi skupaj še vedno precej pomemben delež sedežev, ZL pa je že napovedal, da ne bodo šli v koalicijo.

"V nogometnem žargonu – stare stranke so dobile rdeči karton, svojo priložnost so dobile nove stranke. Hkrati pa so dobile tako odgovornost, da bo razočaranje, če jim ne bo uspelo, zelo hudo. Tu ne gre za naveličanost, ampak za razočaranje. Vstajniški duh se je nekako manifestiral na teh volitvah. Miro Cerar je tvoril ta vstajniški krog, ZL pa je prav vstajniška stranka, ki je prehitela stranke z najdaljšo zgodovino. Veliko presenečenje je tudi SLS. Stranka je imela veliko težav z menjavo vodstev in krizo identitete, poleg tega je k temu prispevalo tudi dejstvo, da je bil njen predsednik izvoljen v Evropski parlament in ni skrival, da bo tja tudi šel. Očitno so volivci razumeli, da si bolj želi v Evropski kot nacionalni parlament,"
je sklenila.

Špela Šipek: Ne politiki sovraštva
"Rezultat je po mojem mnenju sporočilo državljanov politiki, da raje rečejo ne politiki sovraštva, kreganja, žalitev in izključevanja, kot podprejo smiselne, konsistentne gospodarske programe. Neverjeten padec podpore PS-ju kaže na to, da četudi politiki ne spoštujejo institucij pravne države, jih upoštevajo volivci, poleg tega pa, kot rečeno, kaznujejo prepire. Slovenski ljudski stranki je koalicija z NSi očitno naredila več škode kot koristi - vprašanje, če zares poznajo svojo volilno bazo -, NSi pa sta manj radikalna retorika in večja samostojnost na desnem polu nagradili. Levi volivci so Socialnim demokratom dali vedeti, da tako velika stranka ne zadosti kriterijem visoke politike. Od jutri naprej se začne spoznavanje, koga je 44 odstotkov Slovenije sploh izvolilo, kakšno ekipo je izvolilo 36,9 odstotka volivcev (SMC) - pa tudi Miro Cerar bo od jutri naprej začel zares spoznavati svojo stranko - in kaj bodo v politiko in k razvoju države prispevali največje presenečenje, Združena levica," pa je za MMC dejal odgovorna urednica oddaje Tarča Špela Šipek.

Daljši pogovor z Mirom Cerarjem
Odzivi strank po rezultatih vzporednih volitev