Renejeva zgodba torej še ni dobila epiloga, je pa odprla številna vprašanja. Foto: Ervin Čurlič
Renejeva zgodba torej še ni dobila epiloga, je pa odprla številna vprašanja. Foto: Ervin Čurlič
Dobra ura z Jasno, izobraževalno-svetovalna oddaja

Matic iz Cerknice se je rodil z deformacijo kolena. Slovenski zdravniki so staršem predlagali amputacijo dečkove noge, česar pa niso mogli sprejeti. S pomočjo sosedov in prijateljev so zbrali dovolj denarja za obiske različnih zdravnikov v Avstriji, ki so jim po temeljitem pregledu predlagali dolgotrajno zdravljenje, med katerim bi Maticu z vijaki raztezali kosti. Ker bi bil postopek zelo boleč in tudi tvegan, predvsem pa naj ne bi zagotavljal ozdravitve, so starši to možnost zavrnili. Vendar so jim Avstrijci predlagali še eno rešitev. S to so se na koncu strinjali tudi slovenski zdravniki in po letu boja so Maticu izdelali začasno protezo. Dečkove noge ni bilo treba amputirati, v zgolj dveh dneh je s protezo shodil in odprl se mu je nov svet. Ko bo odrasel, ga v Avstriji čaka še ena operacija, po kateri bo lahko hodil brez proteze.

Ta otrok ne bo hodil
To so še lani zdravniki zatrjevali staršem takrat dveletne Gaje iz Soteske pri Kamniku, ki se je rodila s cerebralno paralizo. In čeprav so jim tuji zdravniki zagotavljali, da bi z operacijo deklica lahko v letu dni normalno shodila, jim zdravstvena zavarovalnica stroškov zdravljenja v ZDA ni pokrila. Oče in mama sta zadeve vzela v svoje roke, s pomočjo dobrih ljudi zbrala 60.000€ in avgusta lani odpeljala hčerko na operacijo v Ameriko. Gaja zdaj ne le hodi, ampak dedku celo pomaga pospravljati drva, se presrečni pošalijo njeni starši.

Romana se je sama odločila za amputacijo
Danes petnajstletna Romana iz Murske Sobote se je rodila s podobno deformacijo noge kot Rene. Zdravniki so predlagali amputacijo, vendar se oče in mama s tem nista mogla sprijazniti. Odločila sta se, da bosta počakala toliko časa, da bo Romana zrasla in jima pomagala sprejeti težko odločitev. Ko je dopolnila 15 let, se je odločila – dovolj je imela mučnih operacij, bergel, invalidskih vozičkov in tega, da je gibalno vedno bolj omejena. Hoče se postaviti na noge, pa četudi ne popolnoma svoje, je bila odločna. Februarja letos so ji slovenski zdravniki nogo amputirali, dobila je protezo in - kot sama pravi - je zaživela povsem na novo. Najbolj se veseli, da bo lahko jahala konja, plesala na letošnjem končnem šolskem plesu in postala medicinska sestra.

Reneja bo v Milanu operiral ameriški kirurg
Zgodbo 21-mesečnega Reneja iz Renč pri Novi Gorici pozna vsa Slovenija. Deček se je rodil z deformacijo desne noge, in medtem ko slovenski zdravniki vidijo edino rešitev v amputaciji, ameriški kirurg Dror Paley zanj predlaga rekonstrukcijo stopala in obljublja popolno okrevanje. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije je financiranje Renejeve operacije v tujini zavrnil, ker v Sloveniji še niso izčrpane vse možnosti zdravljenja, so pojasnili. Starši se niso vdali in se po pomoč obrnili na dobrodelne Slovenke in Slovence. Skoraj tri tedne po tistem, ko se je dečkova mamica obrnila po pomoč na javnost, ker se ni strinjala s predlaganim načinom zdravljenja na ortopedski kliniki v Ljubljani, so za skupno mizo sedli prvi mož zdravstvene zavarovalnice, predstojnik ljubljanske ortopedske klinike in predsednik zdravniške zbornice ter predlagali, da se pred končno odločitvijo zdravljenja dečka pridobi še eno mnenje ustreznih strokovnjakov referenčne ustanove v evropskem prostoru in sicer na Dunaju.

Renejeva zgodba torej še ni dobila epiloga, je pa odprla številna vprašanja, o katerih so pogumne matere spregovorile v današnji Dobri uri z Jasno. V studiu se so se voditeljici Jasni Krljić Vreg pridružile Renejeva mama Amela Talić, njena odvetnica Nina Zidar Klemenčič, Gajina mama Sonja Ivančič in Spomenka Valušnik, ki nam bo zaupala svojo borbo za hčerko Najo.

Erika Pečnik, Vesna Pfeiffer, Dobra ura

Dobra ura z Jasno, izobraževalno-svetovalna oddaja