Maraaya je ime, ki se je zapisalo kot zmagovalno na 20. slovenskem izboru za pesem Evrovizije. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Maraaya je ime, ki se je zapisalo kot zmagovalno na 20. slovenskem izboru za pesem Evrovizije. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Maraaya in Marko Filli
Zmagovalcema je nagrado podelil generalni direktor RTV Slovenija Marko Filli. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Maraaya
Čestitke zmagovalcema so deževale cel večer. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Maraaya
Evrovizija bo potekala 19., 21. in 23. maja na Dunaju. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Maraaya in Rudi Bučar
Maraaya in Rudi Bučar v prijateljskem objemu po razglasitvi superfinalistov. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Jan Kok
Dogajanje v zeleni sobi ste lahko spremljali v živo - dogajanje pa je povezoval Jan Kok. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

"Mislim, da je težko reči, da nekdo nekaj pričakuje, kajti nikoli ne veš, kakšni so v tistem trenutku kriteriji ocenjevalcev. Spremljal sem zelo pozitivne komentarje in odzive iz tujine. Videla sva jih oba in dali so nam veliko moči. Po tiho sva upala, da bi lahko bila ena izmed superfinalistov, ampak vseeno, tu so bile tri oz. štiri zelo močne pesmi. Na koncu nikoli ne veš, kaj je z nastopi. In ko jih vidiš, se tako ali tako izgubiš, kaj si, kdo si," je Marjetko dopolnil Raay. Ta je bil tokrat v ozadju. "Igral sem klavir. Če se me ni slišalo, pa ni moja težava," je dejal Marjetki v eni izmed njunih šaljivih izmenjavah besed.

Vse o pripravah na Evrovizijo najdete na:

- uradni Facebook strani,

- Instagramu
- in na naši interaktivni podstrani.

Par je tako po letu 2008, ko sta se s Turbo Angels in pesmijo Zabava prvič predstavila na Emi, in po letu 2010, ko sta nastopila s Tangels in pesmijo Kaj in kam, le okusil zmago v vlogi izvajalcev. To je sicer tretja zmaga za Raaya v dobrem letu, potem ko se je kot avtor podpisal pod lanski evrovizijski pesmi Round and Round (ki jo je odpela Tinkara Kovač) in Nisi sam/Your light (ki jo je na otroški Evroviziji odpela Ula Ložar).

Minimalizem in umirjenost
"Cela ekipa je bila super. Vse je bilo skladno. Marjetka je bila mirna. Nisem še videl tako mirne izvajalke, no, morda lani Tinkara, ampak to je rezultat dela 20 let. Zato sem jo samo občudoval. Vesel pa sem, da je to mirnost zmogla tudi Marjetka," je po zmagi dejal Raay. V telefonskem glasovanju, ki je odločilo zmagovalca, je pesem Maraaye Here For You prejela 7.311 od skupno 12.760 prejetih glasov, Bučarjeva Šaltinka pa torej 5.449.

"Cel nastop sva pripravila zelo neevrofično. Lotila sva se ga zelo profesionalno. Predvsem z zmernostjo. Razmišljala sva o tem, kaj naj ljudje začutijo ob pesmi in ne o tem, kaj je evrovizijsko," je priznal Raay.

Predvsem pa sta bila mnenja, da je manj več. "Taka pesem ne potrebuje cirkusa, ker sva želela, da bi prišla do izraza pesem. Po pomoč nisva šla h koreografu, ampak k našemu prijatelju, sicer režiserju - Igorju Zupetu. On je bil naš kreativni direktor. Po navadi to dela koreograf, ampak nam je on v dvorani postavil posebej nastop. Ciljali smo na minimalizem in videli smo, da se z njim zna veliko doseči," je še dejal Raay.

Žirija je imela letos težko nalogo, kar so potrdile vse tri žirantke - tudi same predstavnice Slovenije na Evroviziji - Darja Švajger, Maja Keuc in Tinkara Kovač. "Moram priznati, da sem se zelo težko odločala med vsemi nastopajočimi, zato ker sem v vsakem zaznala kakovost. Na koncu pa smo si poskušale predstavljati predstavnika na Evroviziji in ne pri nas. Na podlagi tega smo se odločile," je dejala Keuc in dodala: "Mislim, da imamo kar dobre možnosti na Evroviziji."

A pretirane žalosti med drugimi nastopajočimi ni bilo. "Zelo sem vesel. Upam, da bo šla pesem čim hitreje med ljudi, da jo bodo sprejeli," je po izboru dejal Bučar in dodal: "Pesmi je treba dati čas. Pri "Sen znala jes" se je to zgodilo v 'šusu'. Ta pesem pa očitno potrebuje nekaj časa. Moram poudariti, da bo pristala na prihajajočem albumu in za njo stojimo stoodstotno."

Podobno kot Bučar je slavje znova ušlo iz rok Alyi, ki se je tokrat - v petem poskusu - predstavila skupaj z Nenom Belanom. "Moram priznati, da sem zelo navdušena nad izvedbo Maraaye. Pesem ni na prvo žogo, malo se moram navaditi - ampak je pa vrhunska! Zelo sem zadovoljna. Sicer je bila težka borba, ker mi je bil tudi Rudi všeč," je dejala Alya. "Pesem je evrovizijska, ampak najbolj mi je bil všeč Rudi. On je bil moj favorit. Ampak Maraaya dobro poje, mislim, da bo prišla visoko," jo je dopolnil Belan.

Pogled stare šole
Toda moderni zvok ni prepričal vseh. "Sem še stara šola. Vsi prisegajo na moderne trende in zvok. Ko sem lani gledal Evrovizijo, tega modernega zvoka in naših kolobocij, kako mora biti vse v duhu časa, nisem opazil. Pomemben je dober nastop in dobra pesem. Še vedno pa stojim za tem, da mora biti dober vokalist," je dejal avtor glasbe Glas srca in stari znanec Eme Aleš Klinar. Avtor aranžmajev za Glas srca in Mava to ter lanski drugouvrščeni (s skupino Muff) Miha Gorše pa je ob tem poudaril, da je prepričan, da bo zmagovalna pesem zelo dobro sprejeta na radijskih postajah. "Uvrstitve na Dunaju ne bi komentiral, ker poznamo samo eno pesem, jim pa želim srečno," je še dodal Gorše.

Napovedi ...
O odlikah pesmi sta se razgovorili tudi pevka skupine I.C.E. Renata Mohorič in Jana Šušteršič. "Je zelo zanimiva pesem in vokal. Mislim, da na Evroviziji lahko naredijo veliko," je dejala Mohoričeva. Šušteršičeva pa je pesem označila za odlično: "Sem stoodstotno iskrena, da mi je bila vsaka pesem všeč. Če govorim o 16-letni heavyrockerici Jani, bom rekla I.C.E., ker so 'd'best'. Če govorim o Jani, ki je pol Slovenka, pol Srbkinja, bom rekla Rudi! Če pa rečem kot nekdo, ki je odraščal z ameriško glasbo, bom rekla Maraaya. Vem, da so vsi dali največ od sebe in da bo Maraaya zelo dobro predstavljala Slovenijo na Evroviziji."

Več pa si lahko pogledate v galeriji in videu spodaj.

Vse o pripravah na Evrovizijo najdete na:

- uradni Facebook strani,

- Instagramu
- in na naši interaktivni podstrani.