Med najbolj iskane kose na obalah Cornwalla veljajo hobotnice ... Foto: Lego Lost at Sea
Med najbolj iskane kose na obalah Cornwalla veljajo hobotnice ... Foto: Lego Lost at Sea
... in zmaji. Foto: Lego Lost at Sea
Velik del potopljenega tovora je - ironično - del Legove linije Aquazone. Foto: Lego Lost at Sea
Tracey Williams je pripravila izčrpen seznam vseh izgubljenih legodelcev z ladje Tokio Express. Foto: Lego Lost at Sea

Pri BBC-ju so osvetlili zanimivo zgodbo. 13. februarja 1997 je v tovorno ladjo Tokio Express udaril velikanski val, kakršen po pričevanju kapitana nesrečnega plovila "nastane enkrat v sto letih". Ladjo je nagnil za 60 kotnih stopinj v eno smer in nato za 40 stopinj nazaj. Posledično se je kakih 20 milj od Land's Enda, najzahodnejše točke Anglije, v morju izgubilo 62 zabojnikov, naloženih z najrazličnejšim tovorom. Eden izmed njih, namenjen v New York, je bil poln legokock - kar 4,8 milijona kosov so našteli ob natovarjanju.

Ironija: morska tematika
Že kmalu po nesreči je začelo na obalo na severu in jugu Cornwalla naplavljati legokocke, ki se tam pojavljajo še danes. Igra usode je hotela, da je bilo v pošiljko vključenih veliko delcev iz Legove morsko obarvane kolekcije Aquazone, domačini in turisti so tako hiteli nabirati miniaturne plastične gusarske meče, plavuti, harpune, morsko travo in potapljaško opremo, pa tudi marjetice, saj so vsi lahko (neuničljiv) spominek.

Menda so jih otroci v 90. ob plažah celo prodajali, se spominja BBC-jeva sogovornica Tracey Williams, ki je povedala, da danes za "sveti gral" med najdbami veljajo hobotnice ali zmaji. Doslej so namreč našli le tri hobotnice, eno prav ona sama.

Še posebej plodne so naplavine po kakšni nevihti ali visoki plimi, dodaja Williamsova, publicistka in navdušenka nad iskanjem zanimivih naplavin na plažah, ki na svoji strani na Facebooku Lego Lost at Sea zapisuje vse dosedanje legonajdbe iz izgubljenega tovora. Pred kratkim ji je pisal celo nekdo iz Melbourna v Avstraliji. Našel je plavut, ki bi utegnil biti del pošiljke na Tokio Expressu.

"Sledenje tokovom je kot sledenje duhovom"
S primerom se ukvarja tudi ameriški ocenograf Curtis Ebbesmeyer, ki pravi, da je posebej zanimivo to, da se še po 17 letih izgubljene legokocke z ladje Tokio Express zagotovo pojavljajo samo v Cornwallu. Pri BBC-ju navajajo, da morski odpadki za to, da prečkajo Atlantik in pripotujejo, recimo, od Land's Enda do Floride, potrebujejo tri leta. Zagotovo se je kaj takega zgodilo tudi z delom tovora Tokio Express, a za zdaj jih na Floridi še niso našli. Seveda kdaj naplavi kako legokocko, a Ebbesmeyer ni videl še nobene, ki bi potrjeno prišla z nesrečne ladje. Dodaja, da so od leta 1997 delci lahko prepotovali 62.000 milj, kar pomeni, da bi lahko priplavali do katerekoli plaže na planetu. Morda pa bodo še stoletja krožili naokrog ...

Torej zgodba o Legu uči, da reči, ki pridejo do dna morja, ne ostanejo nujno tam, pa čeprav so zaprte v jeklenem zabojniku. "Sledenje tokovom je kot sledenje duhovom - ne moreš jih videti. Lahko le vidiš, kje je z ladje padli tovor začel svojo pot in kje jo je končal," še dodaja strokovnjak za oceane in hkrati opozarja, da ni pri tem prav nič zabavnega, saj so lahko kocke potencialno morilsko orožje za morski živelj in ptice, kar pomeni, da gre za pravo ekološko katastrofo.

Omeniti velja še, da so samo lani po svetovnih oceanih pretovorili približno 120 milijonov zabojnikov, na kako vremensko posebej neugodno leto se jih na morskih prostranstvih Zemlje lahko izgubi tudi več tisoč. V Cornwallu, denimo, še dandanes naplavlja vžigalnike, kakršne so izdelovali pred 20 leti.