Cerar je ob vstopu v politiko obljubljal nove, višje etične in moralne standarde. Agresija njegovih varnostnikov proti novinarjem to zagotovo ni. Foto: BoBo
Cerar je ob vstopu v politiko obljubljal nove, višje etične in moralne standarde. Agresija njegovih varnostnikov proti novinarjem to zagotovo ni. Foto: BoBo


Incident se je zgodil v torek, ko so tri novinarke - Radia Slovenija, STA-ja in Planet TV-ja - pred sedežem stranke SMC čakale na konec sestanka izvršnega odbora SMC-ja. Med čakanjem pa jih je varnostnik poskušal pregnati s pločnika, z javne površine, na vogalu Beethovnove in Šubičeve ulice, češ da ovirajo prehod. Še več. Varnostnik je novinarke celo poskušal legitimirati in zahteval telefonske številke njim nadrejenih urednikov. Čeprav so mu pojasnile, da so dogovorjene s predsednikom DZ-ja Milanom Brglezom, jim je grozil, naj se odstranijo, če ne, jih bo on.
Na dogodek so se na kratko odzvali tudi v SMC-ju, kjer so sporočili le, da je vlada vodstvu policije in centru za varovanje in zaščito posredovala zahtevo za pojasnilo glede torkovega dogodka. "Tudi sami si želimo, da se okoliščine dogodka čim prej razjasnijo," so zapisali.

S policije pa so sporočili, da je generalni direktor policije Stanislav Veniger v dotični zadevi odredil notranji nadzor. "V njem bomo preverili vse okoliščine včerajšnjega dogodka pred sedežem stranke SMC v Ljubljani in glede na ugotovitve ustrezno ukrepali. O rezultatih nadzora bomo obvestili javnost," so zapisali v sporočilu za javnost.
Dodali so, da dogodek obžalujejo in da se zavedajo pomembnosti vloge novinarjev v družbi. "Po drugi strani pa morajo tudi policisti, ki varujejo varovane osebe, svoje naloge v skladu s predpisi opraviti strokovno in profesionalno, da je varnost varovane osebe stalno zagotovljena," so še dodali.

Novinarji zahtevajo pojasnila in opravičilo
Na omenjeni dogodek so se precej bolj ostro odzvali v Društvu novinarjev Slovenije (DNS), Združenje novinarjev in publicistov (ZNP), aktiv novinarjev Radia Slovenija in aktiv novinarjev Informativnega programa TV Slovenija. Opozorili so, da Slovenija ni policijska država in da so novinarke opravljale le svoje delo. "Ustrahovanje in preganjanje novinarjev s strani policije in s tem onemogočanje novinarskega dela, pa ne sodi v demokratično državo," so opozorili in dodali, da pravico javnosti do obveščenosti zagotavlja ustava.
Prav tako so izpostavili, da to ni bil osamljen primer, od odgovornih zato zahtevajo ukrepanje, od Cerarja in njegove stranke pa pojasnilo in opravičilo ter zagotovilo, da se kaj takšnega nikoli več ne bo ponovilo. Obenem pa jih zanima, ali je to napoved nove prakse SMC-ja do novinarjev in medijev. Portal pozareport sicer danes poroča, da je Cerar takoj ob prihodu zamenjal vseh 16 varnostnikov, gre pa za štiri ekipe treh varnostnikov in še štiri inšpektorje.