Vedeževanje: resnica ali prevara? Foto: BoBo
Vedeževanje: resnica ali prevara? Foto: BoBo

V javnosti je močno odmevala t. i. afera Happy, ko je svetovalka podjetja za numerološke analize Špela Peternel s svojo skupino prodajala »pozitivno« energijo, češ da ta vpliva na življenjsko uspešnost. Ljudje so ji izročali visoke zneske, med letoma 2008 in 2011 je zaslužila skoraj tri milijone evrov. Njen primer preiskujejo kriminalisti, Špele Peternel pa že nekaj časa ni več v Sloveniji, saj pravi, da se je umaknila škodljivim zemeljskim vplivom.

Jasnovidka mi je grozila ...
» Doživela sem, da mi je jasnovidka grozila, ker ji nisem nakazala denarja, še preden je sploh kaj povedala, čeprav je v oglasu na medmrežju zapisala, da ne dela za denar, saj je to njeno poslanstvo. Grozila je, da me bo onemogočila, da mi bo uničila življenje, mi poslala mafijo na vrat.« To je le ena izmed zgodb, ki jih lahko prebiramo na blogih, kjer ljudje opisujejo svoje izkušnje z različnimi vedeževalci. Nekateri napovedim verjamejo, drugi manj. Psihiater Jože Magdič pa je v intervjuju za Delo celo izjavil, da mu je ena izmed prerokovalk zatrdila, da jo obiskujejo tudi nekateri slovenski politiki.

Uporaba različnih tehnik, »ribarjenje« in »hladno branje«
Vedeževalci v svojih storitvah uporabljajo najrazličnejše tehnike. Ena izmed vedeževalk je v izpovedi zapisala, da na primer uporabljajo t. i. tehniko »fishing« oziroma ribarjenje. Takrat vedeževalci skušajo »ujeti« določene podatke. Denimo, vsaka ženska je prepričana, da obstaja druga ženska, ki ji želi nekaj slabega. Sogovornica je opisala tipičen primer takole: »Rečeš: Imaš neko žensko osebo, ki ti nekaj … in preden dokončaš stavek, je odgovor: 'Ja, spet se mi tašča vmešava', ali pa: 'Ja, prijateljica mi hoče tipa speljat.' Aha, težave s taščo ali prijateljico. Takih je celo morje. Verjetno je, če so težave s taščo, da so posledica prepiri s partnerjem, enako je tudi pri prijateljici. In potem začneš pač nakladati o tem,« končuje svojo izpoved. Druga tehnika se imenuje »hladno branje«, s katero naj bi vedeževalci ljudi prepričali, da vedo nekaj več kot drugi. Informacije pridobivajo iz vedenja, besed in odzivov ljudi.

Posebnih licenc naša zakonodaja ne predvideva
Prerokovanje po telefonu sodi med storitve pogovori po telefonu. Običajna cena vedeževanja po telefonski liniji 090 se giblje med 1 in 2 evroma. Posebnih licenc za vedeževanje naša zakonodaja ne predvideva. Inšpektorji lahko preverijo le, ali je podjetje registrirano pod pravim imenom in ali so navedene cene pravilne. Najpogostejše kršitve so, da vedeževanje ni bilo registrirano, da so vedeževalci pomanjkljivo navajali podatke o podjetju in v oglasih uporabljali pridevnike, kot denimo »najboljše vedeževalke« ali »najnižje cene« brez dokazov.

Ali je vedeževanje zakonita dejavnost, kako jo obravnavajo inšpektorji in zakaj se potrošniki odločajo za napovedovanje usode, v oddaji Posebna ponudba danes ob 17.25 na TVS 1, ko bomo v studiu gostili tržno inšpektorico in psihologa.

V oddajo se boste s svojimi vprašanji in zgodbami lahko vključili tudi gledalci, in sicer po telefonu 01 475 20 20 in 01 475 20 21. Lahko tudi pišete na elektronski naslov posebna.ponudba@rtvslo.si, oddajo pa najdete tudi na Facebooku.