Zagovornica škotske neodvisnosti pred škotskim parlamentom v Edinburgu. Zagovorniki neodvisnosti so bili na referendumu poraženi, a so jim v Londonu obljubili večjo avtonomijo in večje pristojnosti za škotski parlament. Foto: Reuters
Zagovornica škotske neodvisnosti pred škotskim parlamentom v Edinburgu. Zagovorniki neodvisnosti so bili na referendumu poraženi, a so jim v Londonu obljubili večjo avtonomijo in večje pristojnosti za škotski parlament. Foto: Reuters
David Cameron
Britanski premier je v jutranjem govoru dejal, da bodo držali obljubo glede večje avtonomije, ki so jo Škotom dali pred referendumom. Foto: Reuters

Volilna kampanja pred škotskim referendumom je trajala dve leti. Ves čas je kazalo, da bodo kljub številnim prizadevanjem podpornikov neodvisnosti le zmagali tisti, ki zagovarjajo skupno državo. A so se razmere nekaj tednov pred referendumom zaostrile, saj je razlika povsem skopnela in kazalo je celo, da bi lahko zagovorniki neodvisnosti bitko dobili.

Takrat so se zdrznili tudi v Londonu in Škotski v zameno za obstanek v skupni državi ponudili večjo avtonomijo in škotskemu parlamentu obljubili večje pristojnosti. Proces načrtovanja podelitve širših pristojnosti škotskemu parlamentu naj bi se, kot je v govoru potrdil tudi britanski premier David Cameron, začel še danes in končal januarja, pred Škotsko pa je nekaj pomembnih mesecev.

Proces se bo začel takoj
Že danes, 19. septembra, naj bi se začelo oblikovanje načrtov za obsežnejše pristojnosti škotskega parlamenta - holyrooda. Vse tri glavne stranke londonskega Westminstra, konservativci, laburisti in liberalni demokrati, so obljubile prenos pooblastil s področja financ, sociale in davkov in to zavezo v dneh pred referendumom tudi podpisale. Cameron je napovedal, da bo za proces skrbel lord Smith of Kelvin.

Konec oktobra naj bi London objavil prvi osnutek konkretnih predlogov, ki jih bo predložil v razpravo škotski civilni družbi in politikom. Konec novembra naj bi bila objavljena t. i. bela knjiga, ki bi vključevala končne predloge. Konec januarja prihodnje leto, predvidoma 25. januarja, ko se Škotska spominja rojstva svojega cenjenega pesnika Roberta Burnsa, pa naj bi bil predstavljen predlog zakona za prenos pooblastil.

7. maja prihodnje leto bodo potekale volitve v londonski parlament. Westminster bo opravil drugo branje predloga zakona nemudoma po oblikovanju nove vlade. 5. maja 2015 bodo potekale volitve v holyrood, ki je po približno 300 letih ponovno zaživel leta 1999.

Za Škotsko bo problem referendum o EU-ju
Za leto 2017 je britanski premier David Cameron v primeru ponovne izvolitve obljubil izvedbo referenduma o britanskem članstvu v Evropski uniji. Če bo Velika Britanija glasovala za izstop, bi to lahko oživilo nacionalistično kampanjo na Škotskem, ki je bolj naklonjena EU-ju kot preostanek države, saj si večina Škotov želi ostati del povezave.