Posneli smo, kako so v gozdu zasegli 50 sadik in kako so v laboratoriju tehtali marihuano, ki jo je Albanec hotel pretihotapiti čez Slovenijo. Foto: Policija
Posneli smo, kako so v gozdu zasegli 50 sadik in kako so v laboratoriju tehtali marihuano, ki jo je Albanec hotel pretihotapiti čez Slovenijo. Foto: Policija

Trije policisti in trije kriminalisti so se z avtom odpravili tja. Območje so zavarovali s trakom in se spustili navzdol po strmem terenu. Na različnih koncih so vsega skupaj našli 51 sadik konoplje, v velikosti od enega do dobra dva metra. Neznani lastnik bi iz posevka pridobil približno dva kilograma posušene marihuane, vredne najmanj dva tisoč evrov. Vse sadike so populili in jih odpeljali.

Našli so tudi plastično kanto, s katero je lastnik sadike verjetno gnojil. To je za policiste dobra sled, saj so na kanti verjetno prstni odtisi. Vršičke sadik in kanto so poslali v forenzični laboratorij, ostanek pa shranili v skladišču. Da bi lastnika čakali in zasačili pri njegovih sadikah, ni najbolj smiselno, pravijo kriminalisti, ker ima v tem primeru 48 ur časa, da si najame odvetnika. Medtem pa lahko drogo, ki jo ima morda tudi doma, pospravi na varno. Včasih, ko lastnik posajene konoplje ugotovi, da so mu jo zasegli, se policistom javi sam, si tako zniža kazen, predvsem pa izogne nenapovedani hišni preiskavi.

Za namene izobraževalne oddaje Dobra ura z Boštjanom so nam policisti omogočili, da posnamemo zaseg konoplje in kako zatem poteka nadaljnja preiskava v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju. S kamero smo bili z njimi pri dveh različnih kriminalističnih preiskavah.

Za stroške analiz veliko denarja
Štirinajst dni po tem zasegom pa so policisti mejnega prehoda Starod na dnu tovornjaka, ki ga je vozil Albanec, našli skoraj pol tone že posušene konoplje. Zapakirali so jo v petnajst kartonskih škatel in jo odpeljali v Nacionalni forenzični laboratorij na preiskave. Tam so vsakega od 416 paketkov, težkih po približno en kilogram, odprli, nekatere stehtali in vzorce kemijsko analizirali. Preiskava v laboratoriju je državo stala med tisoč in dva tisoč evri – toliko stanejo kemijske analize, brez stroškov zaposlenih.

Policisti vsako leto populijo med osem in enajst tisoč sadik, zadnja leta zasežejo okoli pol tone že posušene marihuane, manj kot kilogram vsako leto tudi v obliki hašiša, število ovadenih pa je bolj ali manj enako, okoli dva tisoč na leto.

Posnetke obeh preiskav si oglejte danes v Dobri uri z Boštjanom ob 16:45, ko bomo govorili o konoplji – kako THC vpliva na naše možgane, za kaj vse uporabljajo medicinsko konopljo …