Maja Cotič bo 11. septembra predala svojo krono. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maja Cotič bo 11. septembra predala svojo krono. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Nives Orešnik
Organizatorji Mis Slovenije k temu, da projekt poteka celo leto: "Težko dekleta naučiš vse v enem mesecu. Saj tista, ki zmaga, čez dva ali tri mesece potuje na svetovni izbor," je razložila Šajnova. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Mis Universe je dobila lani po dveh letih premora nadaljevanje. Na svetovni izbor je odpotovala Nina Đurdević, ki pa so ji po vrnitvi v domovino zaradi laganja o študiju odvzeli krono. Foto: Organizator
Mitja Nadižar
Mitja Nadižar je pred meseci postal novi up slovenskih kandidatov za mistra sveta. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Rebecca Kim Lekše, 20 let, Velenje
Rebecca Kim Lekše je po izboru za mis Zemlje začela uresničevati svoje igralske sanje. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

11. septembra se bo v vodnem mestu ob obrobju Ljubljane 14 deklet potegovalo za naziv mis Slovenije 2014. Na 20 predizborih se je predstavilo 300 deklet. In tiste, ki so se uvrstile v finale, so bile letos postavljene pred nov izziv - izdelavo poslovnega načrta. "To je v skladu z novo smernico mis Slovenije, ki je mlada poslovna ženska. Tako da lahko zmagovalki ali pa tisti, ki je pripravila dober poslovni načrt, pomagamo na poslovni poti," je pojasnila Jelka Verk Šajn, solastnica licence za tekmovanje Miss Slovenije 2014.

Šajnova poudarja, da to ni lepotno tekmovanje oz. da lepota ni dovolj. "Poslovni načrt ima približno 10 odstotkov skupne ocene, saj dekleta v finalu dobijo deset ocen. In seštevek teh da skupno zmagovalko," je še dodala solastnica licence, ki jo ima v lasti od leta 2012, ko je s poslovnimi partnerji na novo zagnala kolesje izborov.

Vse od leta 2008, ko je še drugo leto zapored krono najlepše imela v lasti Tadeja Ternar (saj izbora tisto leto ni bilo), so si sledili zapleti. Njeno naslednico Tino Petelin so nekdanji lastniki licence izbrali za zaprtimi vrati enega izmed ljubljanskih hotelov. Sandra Adam je leta 2010 doživela kronanje v neposrednem televizijskem prenosu, toda pozneje je predčasno zapustila svetovni izbor zaradi zdravstvenih težav. Leta 2011 pa je Slovenijo na svetovnem izboru bolj ali manj neopaženo zastopala Lana Mahnič Jekoš.

Zlata leta so mimo
Zlata leta izbora za mis Slovenije so že skoraj pozabljena. "Odziv deklet je slabši kot pred kakšnimi desetimi leti. Pozna se obremenjenost deklet, ker delajo in nimajo toliko časa. Sicer takšno tekmovanje ne vzame pretirano veliko časa, vendar pa ga le," je za MMC dejala Šajnova.

Tudi sam proračun za izbor je manjši kot v drugih državah, ki sodelujejo. "Mis Nemčije ima od 30- do 40-krat večji proračun. V Sloveniji je zaradi majhnosti to težko početi, vendar nam kar gre. Pozna se kriza, vendar pa lahko s tem proračunom še vedno korektno speljemo projekt," je dodala Šajnova in poudarila, da se kriza najbolje pozna pri iskanju poslovnih partnerjev, s čimer so povezani tudi manjši finančni dohodki.

Neznana usoda mis Universe
A medtem ko bo Slovenija dobila novo mis, ki jo bo zastopala na svetovnem izboru, je usoda mis Universe še vedno negotova. Krona je tako še vedno v rokah Savnikove, ki se sploh ni udeležila svetovnega izbora, saj je tam Slovenijo zastopala Đurđevićeva, a so ji pozneje organizatorji po vrnitvi v domovino odvzeli krono.

Za informacije smo se obrnili k nekdanji mis Universe Nataši Pinoza, toda ta nam je dejala, da je pri projektu zadnjič sodelovala leta 2011. "Kakor spremljam je, Slovenija še vedno prisotna na lepotnih tekmovanjih, vendar so ta pri nas izgubila svoj pomen. Padel je trend lepotnih tekmovanj, časi niso več takšni, kot so bili," je dejala mis Universe leta 2006. Ob tem je poudarila, da je uspeh tovrstnih tekmovanj močno odvisen od organizatorja oz. lastnika licence, kako si zastavi projekt.

"Tudi če gledam po dekletih, saj kaj pa imajo zdaj od tega? Jaz sem bila mis še v zlatih časih. Takrat je bila lepota v primerjavi z danes bolj cenjena, tudi če gledamo po tem, kaj sem lahko iz tega naziva lahko iztržila - pa ne samo materialno, ampak tudi za naprej. Še vedno imam namreč naročnike, ki sem jim pridobila takrat. Dobila sem avto, štipendijo, celotno garderobo, v bistvu vse, kar sem potrebovala. Če sem potrebovala kakšno stvar, mi je bila na voljo brez kakršnega koli vprašanja. Danes pa se je treba bojevati za malenkosti. Že leta 2011 se je bilo treba pogajati za osnovne stvari," je razložila Pinoza.

Mistri z vidnejšimi uspehi
Po drugi strani pa Slovenija kontinuirano v svet pošilja moške predstavnike lepote. In tam tudi pušča pečat (Jure Rugani je lani prišel na izboru za mistra International med 16 finalistov). Lastnik licence Mister Slovenija Erik Ferfolja poudarja, da delajo dolgoročno in iščejo poslovne partnerje, ki se vidijo v zgodbi iz leta v leto in ne ostanejo samo eno sezono.

"Delamo korektno, smo pošteni in mislim, da je to pot do uspeha. Če delaš na kratek rok vedno pustiš za seboj žrtve in verjetno tak projekt ne more obstati več kot eno sezono," je dejal Ferfolja.

Posebnost izborov za slovenskega mistra je v tem, da so se organizatorji lotili projekta v času krize. Prvega mistra so izbrali leta 2009. "Zato nimam občutka, kako je bilo prej, vendar pa kljub krizi vsako leto dosegamo boljše rezultate," je sklenil Ferfolja.

Izjeme obstajajo
Še najvidnejši dosežek v tujini je v zadnjem obdobju uspelo narediti mis Zemlje leta 2011 Rebecci Kim Lekše, ki je šla v Mehiko, da izpolni svoje igralske sanje. Toda rumeni mediji so se bolj kot o njenih igralskih sposobnostih razpisali o njenem ljubezenskem razmerju z mehiškim zvezdnikom telenovel Juanom Diegom Covarrubiasom.