Na fotografiji je začetna špica oddaje Posebna ponudba. V ozadju je izpisan naslov oddaje, v desnem spodnjem kotu pa je tolmačka v SZJ Nataša Kordiš. Foto: arhiv TV Slovenija Foto: MMC RTV SLO
Na fotografiji je začetna špica oddaje Posebna ponudba. V ozadju je izpisan naslov oddaje, v desnem spodnjem kotu pa je tolmačka v SZJ Nataša Kordiš. Foto: arhiv TV Slovenija Foto: MMC RTV SLO

Po predvajanju bodo oddaje shranjene v arhivu MMC-ja, na ogled pa bodo na voljo tudi na portalu www.dostopno.si in na MMC 4D.

Pomočnica direktorice TV Slovenija Natalija Gorščak poudarja pomembnost dostopnosti informativnih oddaj tudi v prilagojenih tehnikah in njihovega sočasnega predvajanja na MMC TV ter pravi: "Na Televiziji Slovenija se zavedamo, kako pomembno je, da omogočimo našim gledalkam in gledalcem s senzornimi težavami dostop do vsebin informativne narave, saj je dobra informiranost danes ključna v vsakdanjem življenju, še posebno pri zagotavljanju eksistence in zviševanju kakovosti življenja. Obenem je ob poplavi novih televizijskih programov ponudbe za gledalce, ki nimajo senzornih težav, z vsakim dnem več, na drugi strani pa so gledalci s senzornimi težavami prikrajšani. Naloga javne televizije pa je, da prav tem gledalcem ponudi več programa oziroma naša želja je – in za to si tudi prizadevamo –, da bi bil sčasoma ves program dostopen v prilagojenih tehnikah."

Tednik, Utrip, Zrcalo tedna, Infodrom in Posebna ponudba s tolmačem v SZJ na MMC TV
Oddaja Tednik je na sporedu vsak ponedeljek ob 20. uri na TV SLO 1. Ekipa oddaje Tednik tedensko zbira zgodbe našega vsakdana in jih predstavlja v prispevkih. Tednik vodi voditelj Janko Šopar. V ponedeljek, 11. januarja, bo oddaja prvič sočasno tolmačena v SZJ in predvajana na MMC TV.

Utrip je oddaja Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988 kot redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov v državi, ki je bila takrat še Jugoslavija. V oddajo so si utirala pot alternativna politična razmišljanja, informacije in slikovni materiali, ki jim v drugih oddajah takratnega Informativnega programa še ni uspelo ugledati luči sveta. Utrip, ki je zdaj že krepko polnoleten, si je postopno izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke preteklega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobodo. Oddaja Utrip je na sporedu vsako soboto ob 19.25 na TV SLO 1, od sobote, 9. januarja, pa je sočasno na voljo tudi ogled tolmačenja v slovenski znakovni jezik na MMC TV.

Zrcalo tedna je redna tedenska oddaja Zunanjepolitične redakcije, ki ima svoje zvesto občinstvo že več kot 20 let, kljub tej starosti pa spada med najbolj gledane televizijske oddaje. Oddajo, ki gledalcu ponuja pregled dogajanj po svetu v politiki, gospodarstvu, kulturi, ustvarjajo novinarke in novinarji Zunanjepolitične redakcije in prav večje število avtorjev daje oddaji dinamiko, ustvarja tvorno vzdušje in vedno znova pomeni izziv ustvarjalcem. Tako Zrcalo vsak teden znova zrcali podobo sveta: tragično, veselo ali zabavno. Oddajo si lahko ogledate vsako nedeljo ob 19.20 na TV SLO 1, od nedelje, 10. januarja 2016, pa je za gluhe gledalce in gledalke sočasno dostopna tudi na MMC TV s tolmačem v SZJ.

Oddajam, ki bodo z januarjem sočasno dostopne na TV SLO 1 in na MMC TV, se pridružuje tudi otroška informativna oddaja Infodrom. To je dnevnik za gledalce, stare od osem do trinajst let, temelji pa na mednarodni izmenjavi prispevkov in reportaž po mreži EBU ter na lastni produkciji prispevkov, poročil in reportaž. Na sporedu je vsak petek ob 18. uri in od petka, 8. januarja 2016, sočasno tudi na MMC TV s tolmačem v SZJ.
O prizadevanjih RTV Slovenija, da bi svoje programske vsebine naredila dostopne čim širšemu krogu gledalcev in gledalk, pa smo povprašali vodjo projekta Dostopno na RTV Slovenija, mag. Matejo Vodeb, ki pravi: "Želimo si, da bi bilo čim več naših vsebin prilagojenih za slepe in slabovidne, gluhe in naglušne ter druge gledalce, ki potrebujejo prilagoditve za spremljanje programa. Naš cilj je, da se približamo državam, kjer imajo dostopnost do programov urejeno na visoki ravni. Zato bomo v prihodnje postopoma dvigovali delež prilagojenih vsebin. Izkoristili bomo tudi nove digitalne tehnologije, ki se hitro razvijajo in bodo omogočale boljšo dostopnost od trenutnih."

Vabljeni k ogledu informativnih oddaj Tednik, Utrip, Zrcalo tedna in Infodrom ter potrošniške oddaje Posebna ponudba na TV SLO 1 in sočasno tudi na MMC TV, na povezavi www.rtvslo.si, kjer bodo oddaje predvajane s tolmačenjem v SZJ. Pozneje pa si te in še številne druge oddaje, opremljene z znakovnim jezikom, lahko ogledate tudi v arhivu MMC ali na portalu www.dostopno.si, kjer so shranjene pod rubriko Oddaje z znakovnim jezikom.

Veronika Rot