Med podpisniki pisma sta tudi režiser Pedro Almodóvar ter igralski zakonski par Penélope Cruz in Javier Bardem. Foto: EPA
Med podpisniki pisma sta tudi režiser Pedro Almodóvar ter igralski zakonski par Penélope Cruz in Javier Bardem. Foto: EPA
Javier Bardem
Igralec Javier Bardem je dejal, da ne mora ostati nepristranski, in v časopisu El Diario o vojni zapisal: "To je okupacija in uničenje ljudstva, ki se ne more braniti." Foto: Reuters

Zvezdniki so izrazili ogorčenje, da mednarodna skupnost ne ukrepa in pomaga Gazi, kjer ljudje nimajo dostopa do vode ali elektrike in ne morejo do šol ali bolnišnic. Izrael so pozvali, naj nemudoma konča bombne napade.

Brez nepristranskosti
Javier Bardem je dejal, da ne mora ostati nepristranski, in v časopisu El Diario o vojni zapisal: "To je okupacija in uničenje ljudstva, ki se ne more braniti." Dodal je, da ne razume, kako lahko takšno nasilje izvajajo prav Judje, ki so bili v preteklosti sami podvrženi podobnim grozotam.

V pismu so obsodili tudi "fizične, moralne in psihološke" učinke, ki jih imajo napadi na prebivalstvo Gaze, hkrati pa so Izrael pozvali še, naj ukine omejitev, kaj je dovoljeno nesti čez mejo.

Vse več glasov iz kulturniške sfere
Pred kratkim se je oblikovala tudi skupina kulturnikov – med njimi so na primer Ken Loach, Mike Leigh, Aki Kaurismäki, John Berger, Brian Eno, Roger Waters, Liz Lochhead, Caryl Churchill -, ki so se pridružili pravnikom, politikom in drugim, ki pozivajo k "obsežnemu in zavezujočemu vojaškemu embargu, kakršnega je bila deležna Južnoafriška republika v času apartheida". Vendarle pa je pismo Špancev daleč najostrejša kritika kakih kulturnikov doslej.

Spopade so na družbenem omrežju Twitterju sicer obsodili že drugi zvezdniki, kot so Rihanna, Whoppi Goldberg in Michael Ondaatje, a so številni sporočila tudi kmalu odstranili.

Tudi izraelski filmarji
Komentarjev pa se niso vzdržali niti pripadniki izraelske filmske industrije na filmskem festivalu v Jeruzalemu: "Nujno se mora vzpostaviti dialog glede trpljenja Palestincev."