Jaka Hvala je 13. februarja 2013 zmagal na tekmi v Klingenthalu. Priložnost, da ponovi podvig, bo imel v nedeljo, a tudi v primeru zmage ne bo nastopil v Kuusamu, saj ga bo v slovenski sedmerici nadomestil Tomaž Naglič. Foto: EPA
Jaka Hvala je 13. februarja 2013 zmagal na tekmi v Klingenthalu. Priložnost, da ponovi podvig, bo imel v nedeljo, a tudi v primeru zmage ne bo nastopil v Kuusamu, saj ga bo v slovenski sedmerici nadomestil Tomaž Naglič. Foto: EPA
Goran Janus
Goran Janus in v ozadju Peter Prevc, drugi najboljši skakalec lanske sezone svetovnega pokala, in Jernej Damjan, zmagovalec letošnje poletne velike nagrade. Foto: MMC RTV SLO

Glavni trener slovenske reprezentance je popolnoma miren pred začetkom sezone. "Business as usual," (običajen delovnik) bi rekli Američani. "Zakaj bi se metal na glavo," nam je povedal arhitekt zadnjih uspehov slovenskega skakanja. Kakšnih posebnih želja za začetek sezone nima. Za Petra Prevca, ki je lani svetovni pokal končal na drugem mestu, pravi, da bo popolnoma solidno, če bo med prvih dvajset. Zaveda se, da bo sezona dolga. Vrhunec bo svetovno prvenstvo v Falunu, Janus pa upa, da se bo Prevcu pri lovljenju medalj pridružil še kakšen slovenski skakalec.

Sezona svetovnega pokal se bo začela v soboto z ekipno tekmo v Klingenthalu. V nedeljo bo še posamična tekma. V Nemčijo so odpotovali Peter Prevc, Robert Kranjec, Jernej Damjan, Jurij Tepeš, Matjaž Pungertar, Jaka Hvala in Anže Lanišek.


Ste se dobro pripravili na novo sezono?
Količine treninga je bilo več kot v prejšnjih sezonah, veliko je bilo testov smuči Elan, Sport 2000 in Fischer. Material imamo dober, kot veste, je Fis sprejel tudi pravilo o novih, centimeter širših dresih.
Trenirali ste torej še več, čeprav je bila lanska sezona odlična ...
Svetovni pokal je dolg, od Klingenthala do Planice so štirje meseci, veliko tekmovanj je. Če treniraš isto, težko kaj napreduješ. Torej, nekatere stvari moraš povečati. Je pa rdeča nit treninga ostajala ista, poudarek je bil še naprej na izboljšanju odskoka, da si skratka boljši, hitrejši, močnejši.

Kakšno spremembo pomenijo širši dresi?
Tekmovalci se počutijo varneje, udobneje. Parabola poleta je lepša. Je pa to pomenilo dodaten strošek.
Kaj pa spremembe pri čeladah?
To bo prišlo pozneje, na začetku bodo še stare.
Imate kakšne posebne želje pred prvima tekmama v Klingenthalu? Lani ste sezono začeli kar z zmago na ekipni tekmi!
Res se je lepo izšlo, na tekmi z eno serijo smo ekipno zmagali, na posamični tekmi, ki je imela prav tako le eno serijo, pa je bil Jurij Tepeš tretji. Za sobotno ekipno tekmo lahko rečem, da bo šest ekip izenačenih in da bomo vsekakor v boju za stopničke. Jasno, da si želimo uspešen začetek, da bomo potem mirni. A spoštujem tudi 10. mesto, to je vrhunski rezultat. Vsekakor bomo na obeh tekmah štartali na stopničke.
Spet se ponavlja zgodba s pogodbami. Robi Kranjec je najbolj neposreden in ne razume, da Smučarska zveza skakalcem ponudi vedno slabše pogodbe, čeprav so rezultati vedno boljši. Bi lahko ta nejevolja kaj vplivala na rezultate?
Ne, saj je bilo lani podobno. Nekateri so pogodbo podpisali tik pred tekmo v Klingenthalu, drugi takoj po njej.
.

CILJI GORANA JANUSA
Svetovni pokal posamezno: trikrat do 3. mesta, petkrat do 6. mesta, desetkrat do 15.

Skupni seštevek: eden med 10, še eden med 15.

Novoletna turneja skupno: eden med 10, še eden med 15.

Svetovno prvenstvo v Falunu: na obeh skakalnicah po eden do 6. mesta, še eden do 15. in še eden do 30. mesta.

Ekipna tekma in mešana ekipna tekma SP-ja: do 5. mesta.


Peter Prevc je lansko sezono svetovnega pokala začel z 21. mestom v Klingenthalu in končal z zmago v Planici. Bo letos vrhunski že na začetku sezone?
Mislim, da je najbolje pripravljen do zdaj, a bodimo potrpežljivi. Zadnje tri sezone je bil na prvi tekmi okoli 20. mesta. Če bo to izboljšal, bo v redu.

Čeprav se je Peter Prevc s svetovnega prvenstva 2013 vrnil z medaljama in je mu je podoben podvig uspel tudi na letošnjih olimpijskih igrah, med cilje sezone niste uvrstili medalje na SP-ju v Falunu. Zakaj?
Seveda je medalja želja, in upam, da bo še kdo v igri za medaljo, tako kot je to v zadnjih letih uspevalo Petru. Verjamem, da bomo tudi ekipno v igri za medaljo, če bomo imeli močno ekipo štirih.

Slovenija ima v svetovnem pokalu kvoto sedmih tekmovalcev in v Klingenthalu bo tekmoval tudi Anže Lanišek. Kaj pričakujete?
Anže je dobil priložnost na podlagi treningov. Zadnji mesec je treniral z nami v Oberstdorfu, Kranju in Planici. Dobro mu gre. Resda še nima točk niti v svetovnem pokalu niti na poletni veliki nagradi, je pa marca debitiral v Planici. Zdaj ga čaka še prva tekma svetovnega pokala na tujem.

Odkar ste selektor skakalcev, manjka le kakšen odmeven rezultat na novoletni turneji. Boste načrtovali formo tako, da vam letos uspe?
Prvo leto je stik držal Robi (Kranjec), nato Peter (Prevc). Upam, da se jima še kdo pridruži. A če hočeš biti skupno visoko, moraš vse štiri tekme odskakati dobro. V lanski sezoni ste videli, da smo kakšno tekmo tudi "kiksnili", na primer v Garmischu.

Po Klingenthalu bo sledil Kuusamo in Jako Hvalo bo nadomestil Tomaž Naglič. Ne glede na Jakov rezultat?
Da.

Ampak Jaka Hvala je v Klingenthalu že blestel. Si predstavljate, da zmaga?
Kar naj, bo pač doma "čičal" in po televiziji gledal Kuusamo.

Boste tudi v tej sezoni potovali na Japonsko?
Tudi.

Razvadili ste nas z uspehi. Kakšen presežek bi še lahko ponudili slovenski skakalci?
Glede na to, kako fantje napredujejo iz leta v leto, bi velik mejnik, največji, kar je mogoč v skokih, pomenil zmagati v pokalu narodov.

Znani ste, da znate ustvariti dobro razpoloženje v moštvu, čeprav so v reprezentanci predstavniki več generacij. Med Laniškom in Kranjcem je, na primer, 15 let razlike ...
Na leta ne gledam. Nikoli nisem. Vedno je tako, da so v ekipi različni značaji in vsak zahteva drugačen pristop. Za zdaj mi to lepo uspeva.

Vam fantje zaupajo osebne probleme? Na primer, če imajo težave s kakšnim dekletom?
Vse si povemo in vsakodnevno rešujemo vse težave. Če hočeš biti vrhunski, ni vse v treningu.