Našli so keramiko in dele ometa. Foto: Gregor Babič
Našli so keramiko in dele ometa. Foto: Gregor Babič
Na območju, velikem približno šest hektarjev, že stoji park avtohtonih živali. Foto: Gregor Babič

Z njimi je človek v prazgodovini obdajal svoja bivališča. Analize so pokazale, da najdbe datirajo med leti 1800 in 1200 pred našim štetjem.

"Arheološke raziskave območja načrtovane gradnje parka avtohtonih živali v Hrastovljah so razkrile sledi človeških aktivnosti iz različnih časovnih obdobij. Najstarejše in najintenzivnejše so ostaline prazgodovinske poselitve, ki so bile skoncentrirane na jugovzhodnem delu območja raziskav. Glede na rezultate testnega izkopa sklepamo, da smo s tokratnimi raziskavami odkrili severozahodni rob prazgodovinskega poselitvenega arela," so v svojem poročilu zapisali arheologi Skupine Stik, ki je v preteklih mesecih na vzpetini med vasjo Hrastovlje in izvirom reke Rižane opravljala raziskave.

Vodja izkopavanj, arheolog Samo Hvalec, je povedal, da je bilo območje že v preteklosti evidentirano kot potencialno arheološko najdišče, a se do danes ni vedelo natančno, v kateri čas bi lahko umestili prisotnost človeka na omenjeni lokaciji. "S temi najdbami je časovno okno veliko natančneje definirano. Zdaj je jasno, da je tod človek hodil in živel že pred več kot 3.000 leti."

Aktualna izkopavanja so bila opravljena na 120 kvadratnih metrih. Gre za apnenčasto podlago, tako rekoč tipični kraški teren, ki pa je na širšem območju obdan s flišem. Izkopavanja so bila potrebna zato, ker bodo na tem mestu zgradili nadstrešnice za pašno živino. Na območju, velikem približno šest hektarjev, že stoji park avtohtonih živali. "Tudi nas so najdbe presenetile. Vedeli smo, da je območje zaščiteno, a kdo bi si mislil, da bi tukaj med kamenjem in grmičevjem našli kaj zanimivega," je povedala Orjana Trček, skrbnica živali in članica društva Boškarin, ki upravlja park.

Hvalec meni, da najdeni predmeti najverjetneje predstavljajo le manjši del ostalin iz tistega časa. "Treba je vedeti, da smo izkopavali na izjemno majhni površini, pa še te so bile v centralnem delu prazgodovinskega kaštelirja. Najzanimivejše najdbe, se običajno nahajajo na robnem območju takih bivališč, zato bi nadaljnje raziskave, zagotovo prinesle še kakšno presenečenje."

Arheologi so svoje delo v Hrastovljah za zdaj končali. V naslednjih tednih bodo delavci postavili posebne nadstrešnice, s katerimi bodo živali dobile streho nad glavo.