Stojnice vabijo po celi Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Stojnice vabijo po celi Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Po Miklavžu prihajata Božiček in dedek Mraz. Foto: BoBo
Silvestrovanje
V decembrskih dneh se zvrsti vrsta dogodkov, s katerimi zaznamujejo praznični čas in predstavljajo delo v iztekajočem se letu. Foto: BoBo
Po vsej Sloveniji pripravljajo družabne dogodke za različne generacije. Foto: BoBo

Stalnica decembrskih dni so praznični sejmi, ki so se marsikje začeli že v začetku meseca ob prihodu sv. Miklavža, največ sejmov pa je okoli božično-novoletnih praznikov.

V Ljubljani potekajo na Pogačarjevem trgu, na Bregu, Cankarjevem nabrežju ter na Kongresnem in Prešernovem trgu. Na okrašenih stojnicah so naprodaj izbrani izdelki, primerni za praznično obdarovanje, prav tako ne manjka stojnic z gostinsko ponudbo in dišečimi dobrotami.

Že od začetka decembra je praznično tudi v Mariboru, kjer bo na Grajskem trgu in Trgu svobode v začetku prihodnjega tedna potekal božični sejem, že nekaj časa pa je na Trgu Leona Štuklja Artmarova božična vasica slovenskih unikatov, ki se v sredo seli v Ulico škofa Maksimilijana Držečnika.

V Kranju bo božično-novoletni sejem na Glavnem trgu potekal vse do 30. decembra, v tem času se predstavljajo ali v programih sodelujejo društva, ki delujejo v Mestni občini Kranj. Novost decembrskih dni v Kranju so letos Pravljice v Kranju, ki pred Prešernovim gledališčem potekajo še danes in v nedeljo zvečer.

Na Bledu na terasi Kavarne Park vse do 4. januarja poteka božično-novoletni sejem domače in umetnostne obrti s praznično gostinsko ponudbo, v središču Kranjske Gore pa vsak dan domače izdelke ponuja alpska vasica. Božično-novoletni sejem poteka do ponedeljka tudi v središču Slovenj Gradca, kjer na stojnicah ponujajo izdelke koroških rokodelcev ter drugo praznično in kulinarično ponudbo.

Tudi v Pomurju je december poln prireditev, precej je dobrodelnih. V Murski Soboti bo na božično-novoletnem sejmu v ponedeljek in torek Slovenska ulica prvič oživela z omamnimi dišavami kulinaričnih dobrot, stojnicami z izbrano ponudbo božično-novoletnih daril in prazničnim programom. Nekaj posebnega je tudi današnji prvi bolšji sejem na grajskem dvorišču.

V Novi Gorici od 16. decembra naprej na Bevkovem trgu poteka božično-novoletni sejem, rokodelci svoje izdelke ponujajo na Hočevarjevem trgu v Krškem, kjer je v teh dneh zaživelo tudi bogato sejemsko in koncertno dogajanje. Na prvi božični sejem danes in v nedeljo vabi tudi Občina Miren-Kostanjevica. Sejem bo potekal v jedru Mirna, na njem pa bodo sodelovali registrirani ponudniki izdelkov domače in umetnostne obrti ter vinarji.

Praznično bo tudi v Cerknici, kjer se bodo med 26. in 30. decembrom pred Kulturnim domom Cerknica obiskovalci lahko vsak večer pogreli ob kuhanem vinu ali čaju ter spremljali nastope različnih društev.

V Novem mestu večdnevni božično-novoletni sejem odpirajo v ponedeljek na Glavnem trgu. Na sejmu bodo na voljo izbrana božično-novoletna darila, rokodelski izdelki, okraski in igrače, sejem bo tudi kulinarično pester.

V Izoli se veseli december začne v ponedeljek. V Parku Pietro Coppo pripravljajo božično-novoletni sejem s ponudbo domače in umetnostne obrti, dobrot in toplih napitkov.

Prihajata dedek Mraz in Božiček
Še posebej za najmlajše so decembrski prazniki polni čarobnosti in pričakovanj. Potem ko jih je v začetku decembra že obdaril sv. Miklavž, se v teh dneh veselijo tudi dedka Mraza in Božička.

Božiček bo v nedeljo zvečer prišel pred Hišo Pr'Katr v Dovjah, v Mojstrani pa dedka Mraza pričakujejo prihodnjo nedeljo, ko zvečer ob 19. uri pripravljajo tudi pravljice za otroke. Božično-novoletno obdarovanje otrok bo danes in v nedeljo potekalo tudi na Taboru v Cerknici.

V Kamniku bo dedek Mraz otroke obiskal v ponedeljek pozno popoldne, ko bo na Glavnem trgu potekal tudi dobrodelni otroški bazar.

Božiček se bo v Mariboru na Trgu Leona Štuklja mudil v torek popoldne, dedek Mraz pa bo tam razveseljeval otroke 28. in 29. decembra. Tudi v prestolnici bo dedek Mraz razveseljeval najmlajše, in sicer bo imel vsak dan od 26. do 30. decembra okoli 17. ure sprevod v središču mesta.

V Kranju dedka Mraza pričakujejo 29. decembra ob 18. uri, na Bledu pa se bo na pot ob jezeru z blejskim fijakerjem podal 30. decembra pozno popoldne. Že to nedeljo in še nekaj dni kasneje pa bo na Bledu otroke pozdravil tudi Božiček.

V spremstvu lipicancev bo v Novo Gorico na Bevkov trg dedek Mraz prišel 28. decembra ob 17. uri, obiske dobrih decembrskih mož pa za prihodnje dni napovedujejo tudi v Novem mestu v okviru dogajanja na Glavnem trgu. Otroke na Ptuju pa dedek Mraz in teta Zima s spremstvom v teh dneh obiščeta skoraj vsak večer na Mestni tržnici.

Vsako leto več drsališč
V vse več mestih, pa tudi na podeželju, se prebivalcem v teh dneh različni organizatorji trudijo ponuditi možnost drsanja, drsališča pa ponekod služijo tudi kot prizorišča za različne predstave.

Tako se drsališču v Murski Soboti, ki je postalo glavna zimska atrakcija, letos v Pomurju pridružuje tudi drsališče v Ljutomeru, medtem ko bodo Gornjeradgončani tudi letos na drsanje lahko odšli v avstrijsko Radgono.

Že v začetku meseca so drsališče odprli v Novi Gorici, na Bledu v ponedeljek popoldne odpirajo "drsališče z razgledom" pred Hotelom Park, od danes pa do 4. januarja pa je v Ledeni dvorani Bled vsak dan organiziran tudi disco na ledu.

Tudi na Hočevarjevem trgu v Krškem lahko ljubitelji drsajo vse do 5. januarja, na novomeškem Glavnem trgu pa naj bi prav ta konec tedna prvič zaživelo mobilno drsališče, ki naj bi delovalo vse do konca januarja prihodnjega leta, tam pa se bo v dopoldanskem času odvijal tudi zanimiv program za otroke.

Vsak dan je odprto drsališče pri Hotelu Kompas v Kranjski Gori, pokrito mestno drsališče je odprto tudi v Kamniku na parkirišču pri Frančiškanskem samostanu.

Zabava za vse generacije
Poleg omenjenih se bo v prihajajočih dneh povsod po Sloveniji zvrstila še vrsta drugih zabavnih in družabnih prireditev, obarvanih z umetniško ustvarjalnostjo različnih področij in dobrodelno noto, prav tako ne bo manjkalo športnih dogodkov.

Na Kongresnem trgu v Ljubljani tako vsak dan do 24. decembra potekajo ustvarjalne delavnice, kjer izdelujejo novoletne in naravi prijazne okraske, s katerim krasijo smrekov gozdiček sredi praznične Ljubljane.

V Celju je že več kot teden dni na Glavnem trgu odprta Pravljična dežela, kjer se lahko - med drugim - najmlajši vozijo s pravljično kočijo, na Trgu pred Mestnim kinom Metropol pa vsak dan do konca leta obratujeta pravljični vrtiljak in pravljični vlakec.

Vse do 30. decembra bo središče Maribora prizorišče čarobnih dogodivščin na ulicah, dvoriščih in trgih Vilinskega mesta, kjer se v organizaciji Narodnega doma Maribor odvijajo kulturne prireditve in ustvarjalne delavnice za vse generacije.

Praznično vzdušje povsod po Sloveniji spremljajo koncerti različnih glasbeno-pevskih zasedb. Med drugim v Novi Gorici v četrtek, 25. decembra, pripravljajo božični koncert s predajo darilnega bona za socialno šibke družine.

Na blejskem gradu bo 27. decembra koncert evropskih božičnih pesmi, v Celju pa bo 23. decembra v dvorani Golovec tradicionalna glasbena prireditev I. gimnazije v Celju z naslovom Top Classic 2014. Kljub sprva drugačnim napovedim zaradi prazne občinske blagajne tudi v Mariboru v teh dneh potekajo številni koncerti.

Posebne prireditve v zadnjih prazničnih dneh leta čakajo goste v termalnih in smučarskih središčih, v času praznikov bodo potekali tradicionalni planinski pohodi, marsikje vabijo tudi na tekaške prireditve. Med drugim bo že to nedeljo po ulicah Krškega potekal novoletni tek.