ZPS opozarja, da v primerih klicev ali sporočil z neznane tuje številke o tem obvestite operaterja. Foto: EPA
ZPS opozarja, da v primerih klicev ali sporočil z neznane tuje številke o tem obvestite operaterja. Foto: EPA

Številni slovenski uporabniki so v preteklih dneh dobili kratek klic s telefonske številke +243 809 900 946. Klicna številka +243 pripada Demokratični republiki Kongo, torej deželi, v kateri imajo le redki prebivalci Slovenije znance ali sorodnike.

"Odgovarjanje na sumljive klice, upoštevanje navodil, poslanih z neznanih številk, klikanje nepreverjenih povezav (oziroma takšnih, ki vam jih niso poslali znanci ali prijatelji) – vse to lahko privede do nepotrebnega dodatnega stroška, v najslabšem primeru pa se vam lahko tudi zgodi, da telefon odpove poslušnost, ker ste s svojim dejanjem vanj vnesli virus ali trojanskega konja," opozarjajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

ZPS na svoji spletni strani navaja tri primere telefonskih goljufij, ki v tem trenutku krožijo med slovenskimi uporabniki.

Prvi primer je, ko prenosni telefon pozvoni le enkrat, na zaslonu pa se prikaže izgubljen klic z neznane tuje številke. Če vrnete klic, boste stroške morali plačati sami, tudi do 1,8 evra za vsako začeto minuto v primeru afriških držav.

Drugi primer je prejetje sporočila, v katerem neznanci naprošajo, da jih pokličete na njihovo številko. Tudi v tem primeru bi lahko klice plačali do 1,8 evra na minuto.

Tretji primer pa je prejetje sporočila s povezavo do spletne strani in kodo. Večkrat gre za vabilo, da obiščete in vpišete kodo, na podlagi katere naj bi prejeli denarno nagrado ali brezplačno darilo.

Najmanj, kar se vam lahko pripeti, je včlanitev v SMS-klub, kar pomeni, da boste vsak teden plačevali tudi 5 evrov za komercialna sporočila brez koristne informacije.

ZPS opozarja, da v primerih klicev ali sporočil z neznane tuje številke o tem obvestite operaterja.