MMC Analiza
(6)
Slavko Jerič in Mladen Dabanović sta prečesala prvi del SP-ja. Foto: MMC RTV SLO
Mladen Dabanović
Mladen Dabanović je odgovarjal tudi na vaša vprašanja. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

MMCanaliza: Pravi obraz se pokaže v izločilnih bojih

Ronaldo je trenutno številka ena SP-ja
21. junij 2018 ob 06:53,
zadnji poseg: 21. junij 2018 ob 11:46
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Cilj velikih reprezentanc na svetovnem prvenstvu je, da preživijo skupinski del," je povedal Mladen Dabanović v MMCanalizi in dodal, da umetniški vtis v prvem delu ne šteje.

Nekdanji reprezentančni vratar meni, da spodrsljaji nekaterih favoritov na začetku še zdaleč niso usodni. "Ekipe iz raznih razlogov v prvem delu še ne pokažejo vsega. Pravi obraz se pokaže v bojih na izpadanje. če bi bilo drugače, bi zdaj bila prva favoritnja za naslov Rusija, pa jo nihče ne uvršča niti v ožji krog," je povedal Dabanović, ki ima glede videotehnologije (VAR) deljeno mnenje.

"Odkrito povedano se še ne znam opredeliti ali je VAR pozitiven ali negativen in bo odvzel nogometu nek čar. Veliko je enajstmetrovk, veliko je situacij, ki se jih popravlja. Na drugi strani pa imamo situacijo, ko se Iran veseli, ko si po vsem prikazanem zasluži zadetek in jim ga potem vzameš. Teh čustev pa mi je res žal," pravi Dabanović. "Analiza odločitev z VAR-om je pravilna, a je še veliko odločitev, ki jih potem pokažejo, pa sploh niso predmet analize v studiu," dodaja Dabanović in pove, da je sojenje na tem svetovnem prvenstvu dobro tudi brez VAR-a.

"Nemci so imeli težave že v pripravljalnih tekmah. To ni tista generacija izpred nekaj let," je poraz branilcev naslova proti Mehiki komentiral Dabanović. Seveda pa ne gre odpisati še nikogar. "Prvi del je boj za preživetje. Moja napoved finala Brazilija - Francija zgleda po prikazanem nerealna, a boji na izpadanje so povsem druga pesem. Vse ekipe pridejo na prvenstvo s težavami, ki jih morajo rešiti v enem mesecu. Igralce morajo najprej spočiti, potem zmotivirati in ustrezno pripraviti. Brazilcem to očitno še ni uspelo," je povedal Dabanović.
Brazilci in Argentinci so po njegovem mnenju pod silnim pritiskom, saj je zanje razen naslova svetovnega prvaka vse neuspeh. "Zaenkrat po prvi tekmi vsi delajo z Messijem še v rokavicah, nasprotno je s selektorjem, ki je na udaru hudih kritik. Messi je umetnik, njega ne moremo primerjati z ostalimi, kot je, denimo, Ronaldo, ki je stroj. Messi je na tekmi pretekel 7.700 metrov. Imel je 17 šprintov, največja hitrost je bila 25 km/h. Na drugi strani je Ronaldo dosegel 34 km/h ob 30 šprintih. To pomeni, da je bil Messi zelo, zelo rezerviran. Je pa on igralec trenutka, navdiha ... Po drugi strani je čakati na njegovo potezo včasih zelo nehvaležno. Omenjena statistika seveda ni kritika, ampak jo omenjam zgolj kot zanimivost."

Uresničuje se Dabanovićeva napoved, da je Ronaldo prišel na mundial v optimalni formi in je trenutno številka ena svetovnega prvenstva.

Več v spodnjem pogovoru Slavka Jeriča in Mladena Dabanovića.

S. J.
Prijavi napako
Komentarji
dalton1
# 21.06.2018 ob 11:33
1. vprašanje bedasto.! Katerih nekaj ekip je slabših od naše, rad bi vedel? Nasprotno, vsi takozvani autsajderji so, mogoče razen Saudske Arabije, prikazali veliko več kot naša reprezentanca v zadnjih letih. Tako, da se bojim, če ne bo korenitih sprememb, da nam tudi širitev na 48 reprezentanc ne bo kaj dosti pomagala.
Heisenberg
# 21.06.2018 ob 11:28
K vprašanju o širitvi bi jaz dodal podvprašanje, kaj meni o sistemu tekmovanja na prvenstvu s 48 reprezentancami. Torej o 16 skupinah s po tremi ekipami.
Mohor
# 21.06.2018 ob 13:52
Na drugi strani pa imamo situacijo, ko se Iran veseli, ko si po vsem prikazanem zasluži zadetek in jim ga potem vzameš. Teh čustev pa mi je res žal," pravi Dabanović.
Tega pa res ne razumem, torej bi jim morali priznati neregularen gol, ker so se že veselili. Da ne rečem, da so verjetno tudi sami vedeli, da je šlo za neregularen gol, saj odločitev sploh ni bila mejna.
Tanatos
# 21.06.2018 ob 18:37
Ja, res škoda, da je bil ofsajd - Iranci bi si zaslužili kake 1/2 točke za "umetniški vtis". No, tako je pač, kaj hočemo.
Ampak vseeno: če ne bi bilo videa, bi si najbrž sodniki spet lahko privoščili na kupe nerazumnih odločitev, ki so bile na SP-jih že prej pravilo kot izjema. OK, VAR ne more doseči, da bo pa zdaj vse tiptop, vseeno se mi pa zdi, da kar spodobno brzda sodnike, pa tudi marsikatero situacijo je že razjasnil. Povrhu ne upočasnjuje pretirano tekme - sploh če se izkaže, da gre za pomembno reč, ki celo spremeni izid, se mi tista minutka ne zdi tako usodna in tudi tekme kljub temu lepo tečejo.
jakosol
# 21.06.2018 ob 11:19
Vprašanje:
Kako bi se na tem prvenstvu odrezala naša reprezentanca, glede na to, da je kar nekaj ekip slabše kakovosti od naše?
Ali se mu zdi primerna širitev prvenstva na 48? Bo kakovost s tem padla?
jakosol
# 21.06.2018 ob 11:28
Vprašanje:
Bi morali na SP spremeniti točkovni sistem, da bi v skupinskem delu podeljevali točke tako?:
remi 0:0 (obe ekipi ostaneta brez točk)
vsak drug remi (1 točka za obe)
zmaga za 1 gol (2 točki za zmagovalca)
zmaga za 2 ali več gola (3 točke za zmagovalca)
Kazalo