V Sloveniji v zadnjih letih izrazito upada število cepljenih proti sezonski gripi. Foto: BoBo
V Sloveniji v zadnjih letih izrazito upada število cepljenih proti sezonski gripi. Foto: BoBo
Cepljenje - gripa
Obvezno ali priporočljivo cepljenje?
Cepljenje proti sezonski gripi
Gripa izbruhnila prej, cepljenje ni pomagalo
Obvezno cepljenje da ali ne?
Manj zanimanja za cepljenje proti gripi
Obvezno ali prostovoljno cepljenje?
Cepljenje otrok - izkušnje so različne
Stroka: obvezno cepljenje je nujno in koristno
Cepljenje na tehtnici
Zaradi gripe primanjkuje krvodajalcev
Zaradi cepljenja ugovor vesti pediatrinje

Ta teden je kar precej odmevala zgodba pediatrinje Bernarde Vogrin iz Lenarta, ki je zdravniško zbornico zaradi več primerov zavračanja celjenja iz nemedicinskih razlogov zaprosila za ugovor vesti.

#MMCdebata
MMC-debata je rubrika, v kateri na MMC-ju vsak teden izpostavljamo najodmevnejše komentarje uporabnikov našega portala.

Obvestilo, s katerim zdravnica staršem, ki ne želijo cepiti svojih otrok, obrazloži svojo stisko in jih prosi, naj svojemu otroku poiščejo drugega zdravnika, je zaokrožilo po družbenih omrežjih in sprožilo burno debato, je poročala novinarka Televizije Slovenija Petra Prešeren.

Edino pravilno. Neodgovorni starši, ki po petih minutah intenzivnega googlanja postanejo instant strokovnjaki za vse in ne dovolijo cepljenja svojih otrok, so soodgovorni za takšen naval. S svojim nespametnim početjem ne ogrožajo le svojih otrok, temveč tudi druge.

— penzl 2017-02-06 19:55:16

Pa potem naj ne letajo k zdravniku, ko bo otrok imel 37.2 vročine...

— Dejan 2017-02-06 20:07:52

Najbolj smešni pa so očitki, da gre za farmacevtsko zaroto, ker kao grozno s cepljenjem zaslužijo.

Ej, v nedeljo med skoki so se zvrtele reklame za Lekadol + C, Prospan sirup proti kašlju, Fluimikan proti kašlji, Aspirin combo... Mislim, da je vsakomur jasno, da farmacija bistveno več zasluži z bolnimi z gripo, kot s cepljenimi proti gripi. Velja tudi za vse druge bolezni, ki jih s cepljenjem preprečimo.

Preventiva je daleč najbolj poceni. In za farmacijo najbolj nezaželena.

— AnnoZero 2017-02-06 20:06:58

Samo se vi Špikajte...lahko vzamete tudi naše doze...naša tamala ni bla nikoli cepljena, nikoli zbolela, nikoli bolana, v šoli same petke...cepljenci pa skozi bolani, vsi rahiticni, sano da farmacija služi...ko voli nek izvoli!

— pazi_mina 2017-02-06 19:43:48

Vse več staršev, ki ne želijo cepiti svojih otrok
Marko Pokorn, pediater in infektolog na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja, je dejal, da je zaupanje med bolniki in zdravniki ključno. Sprašuje se, kako bodo starši zdravniku zaupali glede različnih zdravstvenih postopkov, če mu ne zaupajo glede cepljenja. Obenem je poudaril, da se v zadnjem času srečuje s številnimi starši, ki ne želijo cepiti svojih otrok, in opozoril, da se ne želi vrniti 20 let v preteklost, ko so imeli zaradi okužb s hemofilusom influence B primere gnojnega meningitisa: "To bolezen smo od leta 2000, ko cepimo, tako rekoč izkoreninili v Sloveniji in ne bi rad znova doživljal tistih grozljivih bolezenskih stanj, ki lahko otroka navsezadnje tudi umorijo."

V zadnjih legih smo s pomočjo spleta in socialnih omrežij postali pametnejši in vemo več, kot pa zdravniki ki so doberšen del življenja posvetili študiju in učenju o boleznih in zdravljenih...

— problem43 2017-02-06 19:39:52

Učas se sploh ne splača ukvarjat s takim folkom. So sveto prepričani, da jim hočejo škoditi s cepivi. Ne boš jih prepričal v nasprotno pa če se postaviš na trepalnice!

Če bo vaš otrok zbolel boste morali po novem predlogu vi plačati VSE zdravstvene stroške!

— evropa 2017-02-06 20:11:38

NIHČE vam ne garantira, da se "izkoreninjene" boletzni kdaj ne vrnejo. In se bodo, če se bo precepljenost zmanjšala. In v tem primeru bodo najbolj nastradali NECEPLJENI - kajti zboleli bodo oz bo pri njih potek bolezni lahko hujši. V otroškem obdobju ali pa kasneje.

Torej, igrate se z usodo svojih otrok!!! Le upajte lahko, da vas ne bodo kdaj prekleli, ker jih niste dali cepit. Sploh, ker imajo določene otroške bolezni (protim katerim se cepimo) v odraslem obdobju človeka precej hujši potek kot v otroštvo. Npr za nosečnice in plodove so pa lahko celo usodne.

Skratka, ker niste cepili vaše ta male, boste lahko s tem ogrozili njeno zdravje in življenje v njeni nosečnosti, ko odraste, in življenje ter zdravje vašega nerojenega vnuka. Pametno? Odgovorno? NIKAKOR!

A pač "internetni strokovnjaki" so danes pametni bolj od vse medicine in znanosti. Kaj sploh hodite k zdravnikom, če njim in farmaciji ne zaupate???? Naslednjič gnojno angino pri otroku zdravite kar s kamiličnim čajem in propolisom, če je temu tako.

— Tine Baline 2017-02-06 20:10:17

ne sedaj krivit staršev, če ne zaupajo zdravstvu. živimo v informacijski družbi in starši so se zagotovo pozanimali , kaj se bo otroku spustilo v krvni obtok. da ne bi o tem, koliko kolegov imajo s kakšnega faksa s področja farmacije ali zdravstva.
sama zdravnica je pa ravnala pravilno

aja mimogrede, koliko cepiv za prašičjo in ptičjo gripo je ostalo v sloveniji ? koliko ljudi ima probleme samo zato , ker so se s tem cepili?

— artoum 2017-02-06 19:53:06

Cepljenje proti gripi vztrajno pada
V Sloveniji v zadnjih letih izrazito upada število cepljenih proti sezonski gripi. Potem ko je delež cepljenih pred desetletjem dosegel 10,4 odstotka, se je do lanske sezone znižal na skromnih 3,2 odstotka, opozarja Nacionalni Inštitut za javno zdravje (NIJZ). Vrh precepljenosti slovenske populacije je bil dosežen v sezoni 2005/06, ko se je proti gripi cepilo več kot 200 tisoč ljudi. To je bilo po navedbah NIJZ najverjetneje posledica medijske odmevnosti ob pojavu ptičje gripe v Sloveniji in grožnje pandemije. Prav nasprotno pa sta pandemija gripe v sezoni 2009/10 in negativen odziv na cepljenje proti pandemski gripi v javnosti zmanjšala zanimanje za cepljenje proti gripi v zadnjih letih. V sezoni 2015/16 se je proti gripi cepilo le še 66.646 ljudi. Podatki nacionalnega inštituta za javno zdravje kažejo še, da se delež cepljenih otrok v zadnjih letih zmanjšuje. Včasih tudi pojasnila pediatrov ne zaležejo. Mojca Gobec z ministrstva za zdravje ob tem pravi, da "lahko razumemo stisko zdravnika, ki zelo veliko časa in po navadi brezplodno porabi, da utemeljuje nekaj, kar je znanost nedvomno dokazala."

še pomisliti ne upam, kakšen masaker so bolezni delale cca 100 let nazaj med otroci... določene bolezni so skorajda izkoreninjene ravno zaradi cepljenja... hecno mi je, kako potem nekateri zmagoslavno kričijo, kako so oni pametni, ker otroka niso dali cepiti, pa ni zbolel... ja, po sreči, ker so vsi okoli njega pa otroka cepili... nikoli pa ne veš, od kod se prikrade nazaj in upam, da bodo "odgovorni" starši tudi prevzeli vso odgovornost, če njihov necepljeni otrok nato zboli...

— tomaz 2017-02-06 20:02:10

Cepljenje je očitno žrtev svojega uspeha, je pa to lep dokaz kako kratek je kolektivni spomin.

— gozdar1 2017-02-06 20:06:32

Nedopustno je, da zdravstvena inkvizicija zdravnikom nalaga kontradiktorno vlogo: zaupnika in ovaduha. Možgani slovenskih zdravnikov so pač oprani strokovno in niso sposobni podvomiti v dogme, v katere njhove žrtve že dogo ne verjamejo. Cepjenje je potrebno prepovedati in žrtvam vsaj delno povrniti škodo.

— Jon 2017-02-06 19:40:21

Edino pravilno. Če ne zaupate zdravniku, pojdite k šamanu, vraču ali ne vem komu.
Ne pa cepili se ne bi, ker je to strašno škodljivo, ko pa nekdo zboli, gre pa k istemu zdravniku, ki ga je pljuval zaradi cepljenja.

— Zoro27 2017-02-06 20:54:16

Cepljenje - gripa
Obvezno ali priporočljivo cepljenje?
Cepljenje proti sezonski gripi
Gripa izbruhnila prej, cepljenje ni pomagalo
Obvezno cepljenje da ali ne?
Manj zanimanja za cepljenje proti gripi
Obvezno ali prostovoljno cepljenje?
Cepljenje otrok - izkušnje so različne
Stroka: obvezno cepljenje je nujno in koristno
Cepljenje na tehtnici
Zaradi gripe primanjkuje krvodajalcev
Zaradi cepljenja ugovor vesti pediatrinje