Janez Janša in Borut Pahor. Foto: MMC RTV SLO/BoBo
Janez Janša in Borut Pahor. Foto: MMC RTV SLO/BoBo
Prvi krog brez mandatarja, kaj zdaj
Kaj zdaj s sestavljanjem koalicije
Janša ni sprejel mandata za sestavo vlade
Brez predloga kandidata za mandatarja
Janša ni sprejel mandatarstva
Bo Janez Janša sprejel mandat?
Kako se bodo nadaljevala koalicijska pogajanja?
SDS in NSi pozivata ostale stranke k dialogu
Kdo bo sestavil vlado?
NSi po odhodu iz pogajanj za mizo s SDS-jem
Tonin se je sestal z Janšo
NSi ne gre v Šarčevo koalicijo

Predsednik republike Borut Pahor je sporočil, da bo v ponedeljek uradno seznanil DZ, da v 30-dnevnem roku ne bo predlagal kandidata za predsednika vlade in da nihče ne uživa potrebne parlamentarne podpore za izvolitev.

Po tistem, ko je predsednik države Pahor opravil pogovore z vodji poslanskih skupin in ugotovil, da nihče nima potrebne parlamentarne podpore, je ponudil kandidaturo relativnemu zmagovalcu volitev, predsedniku SDS-a Janezu Janši, ki pa je v pismu pojasnil razloge, zakaj soglasja h kandidaturi ne daje, so sporočili z urada predsednika republike.

Janša se lahko poslovi od oblasti zavedno.
Njegov projekt razdvajanja, zdraharstva in agresivne korupcije je propadel.

— Tugomer1000 2018-07-19 08:02:51

Ne razumem ljudi ki se oklepajo enega človeka ali ene stranke, kot da se jim gre za življenje.

Kdaj pa je kakšna stranka naredila kaj dobrega za vas, razen če niste na njeni plačilni listi???

Jaz navijam za nepolitično tehnično vlado!

— Churchill W. 2018-07-19 18:16:07

Zakaj se da rok do 14. ure? Zakaj se ne morejo teh stvari ob 08:00 zmenit, pa da potem še cel dan ostane, da se odločijo, kako naprej?:)

— Binder Dandet 2018-07-19 08:46:16

Kaj eni pišejo nebuloze o razdiralnosti Janše. On je SDS, najmočnejša stranka v Sloveniji. Zakaj bi se zato pustil da se ga blati. Odvedno je bil cilj zmaga. Oglejte si rezultate volitev kdo je razdiralen in kdo ne.

— long island 2018-07-19 10:22:01

Z uradno naznanitvijo DZ-ja bo počakal
Da do 23. julija ne bo imel zagotovljene potrebne večine za izvolitev za predsednika vlade, je predsedniku Pahorju pojasnil tudi predsednik na volitvah drugouvrščenega LMŠ-ja Marjan Šarec, s katerim je predsednik v četrtek opravil pogovor. Tako Pahor ne bo predlagal kandidata za mandatarja, a bo z uradno seznanitvijo DZ-ja počakal do izteka 30-dnevnega roka. Tako sta se namreč dogovorila s predsednikom DZ-ja Matejem Toninom na njunem zadnjem uradnem srečanju 11. julija, da bi parlamentarne stranke pridobile dodaten čas za dogovor o oblikovanju nove slovenske vlade. DZ se bo s položajem predvidoma seznanil prihodnji petek.

He he Pahor se bo spet delal pomemben.Bo podeljeval,sprejemal zavrnitev,ugotavljal ,se posvetoval s pravniki o ustavnosti ... Komaj v tretjem krogu se bo lahko malo odpočil od vseh teh opravkov.

— iufhdfewd 2018-07-19 08:28:29

Na koncu bodo v vladi sds, LMŠ in SMC... predsednika vlade pa ne bo Janša, ampak Grims!

— JANEZ 2018-07-19 08:20:28

Pahor dela cel šov iz svoje minorne vloge
naj da Janši mandat že enkrat in naj se Pahor več ne meče v ospredje
danes bo sklical konferenco in v uri in pol povedal, da nihče nima dovolj glasov za mandatarja
to pa že itak vsi vemo

— Andrej 2018-07-19 09:27:55

Jaz sem kot davkoplačevalka ogorčena!

— Ni_Nicka 2018-07-19 19:45:33

Umik NSi-ja podrl načrte
V prvem krogu je Janša sicer predsednikom parlamentarnih strank poslal vabilo na pogovor o sestavi koalicije, a ga je nato večini tudi preklical, ko je šesterica strank pod okriljem LMŠ-ja v veliki meri uskladila vsebino koalicijske pogodbe. Po umiku NSi-ja iz pogajanj z LMŠ-jem se je nato Janša sešel s predstavniki NSi-ja, ločeno pa tudi s SNS-jem. Z umikom NSi-ja iz pogajanj pod vodstvom LMŠ-ja pa je brez zadostne večine v DZ-ju ostal tudi Šarec, ki je koalicijsko pogodbo usklajeval še s SD-jem, SMC-jem, DeSUS-om in SAB-om. Predsednik SD-ja Dejan Židan za Janšo pravi, da žanje tisto, kar je sejal v preteklih letih delovanja. Še vedno pa upa in verjame, da bo Šarcu uspelo sestaviti koalicijo. Tako pričakuje, da bo Šarec pogovore nadaljeval. Želi si tudi jasnejšega stališča Levice, ali je tokrat pripravljena prevzeti odgovornost. Manjšinski vladi s podporo Levice pa ni naklonjen.

Hvala tranzicijski levici ki je v borbi za naš denar Janšo naredila v najhujšega državnega sovražnika in boga hkrati, hkrati pa sproducirala toliko levih strank, da jih še sami ne znajo prešteti več. Sedaj pa imamo takšno stanje- vsi skregani in razdrobljeni.

Saj če bi obstajala možnost da še kdaj vidimo tistih (vsaj, gre namreč za spodnjo oceno!!!) 35 milijard €, bi ta letošnji cirkus še nekako prenesel. Ker pa vem da tega denarja ne bo nikoli zares nazaj postajam malo jezen :(

— Matjaž Kramar 2018-07-19 08:07:08

Jaz bi prepovedal strankarskim veljakom,zasedanje ministrskih mest.Ali nekoga sposobnega in s kvalifikacijami iz stranke ali pa simpatizerja.
Prav tako bi prepovedal sedenje poslancev v odborih,če nimajo kvalifikacij za posamezne resorje,ki jih odbori pokrivajo. Dost je bilo sena za goske

— firtoh 2018-07-19 18:50:07

Jansa ne bo nikoli vec predsednik vlade. To je jasno vsem. SDS lahko pride na oblast samo, ce mlada zmerna linija prevzame oblast. (Logar & co.). Tudi Mahnica bodo morali nagnati iz stranke, ker je to vse prevec radikalno.

— JozekVeseli 2018-07-19 08:10:18

Vse to skupaj je ponižujoče za vse nas skupaj.Za narod.Za desne,leve,oranžne,zelene,neopredeljene.Za vse.Naš denar gre za volitve potem se pa še igrajo po volitvah.Ah...bi napisal nekaj pa se bom vzdržal.

— Vrt 2018-07-19 08:40:34

Prvi krog brez mandatarja, kaj zdaj
Kaj zdaj s sestavljanjem koalicije
Janša ni sprejel mandata za sestavo vlade
Brez predloga kandidata za mandatarja
Janša ni sprejel mandatarstva
Bo Janez Janša sprejel mandat?
Kako se bodo nadaljevala koalicijska pogajanja?
SDS in NSi pozivata ostale stranke k dialogu
Kdo bo sestavil vlado?
NSi po odhodu iz pogajanj za mizo s SDS-jem
Tonin se je sestal z Janšo
NSi ne gre v Šarčevo koalicijo