Angela Merkel se bo po izteku mandata umaknila iz politike. Foto: EPA
Angela Merkel se bo po izteku mandata umaknila iz politike. Foto: EPA

Mislim, da se moja pogajalska moč v mednarodnih pogajanjih ne bo spremenila. /.../ Lahko bi rekli, da bom imela celo več časa za posvečanje izpolnjevanju nalog kanclerke.

Angela Merkel
Merklova bo kanclerka do leta 2021
Merklova za leto 2021 napovedala umik
Se bo Merklova odpovedala vodenju stranke?
Hud poraz največjih nemških strank v Hessnu
Hud udarec za koalicijo Angele Merkel
Angela Merkel na preizkušnji
Angela Merkel izgublja moč
Poraz Merklove v lastni stranki

Nemška kanclerka Angela Merkel je ta teden na novinarski konferenci v Berlinu potrdila, da letos ne bo ponovno kandidirala za vodjo Krščanskih demokratov (CDU) in da bo vodila vlado še do izteka mandata leta 2021.

Pred tem je njena CDU v Hessnu na volitvah v nedeljo doživela resen upad podpore, tako kot tudi koalicijski socialdemokrati (SPD).

V spominu bo, Nemcem in ostalim, ostala kot grobarka Nemčije.

— brain2k 2018-10-29 10:42:02

Mislim, da se nam bo še kolcal po njej. No, prepričan sem!

— Svit-1 2018-10-29 11:00:58

Je že naredila tisto kar je naročnik zahteval, sledi dobro plačano delo s strani naročnika.

— Kekec99 2018-10-29 10:43:15

Ta pa je tudi bosa. Ves svet ugiba ali bo odstopila z vseh položajev
na zvezni ravni, ona pa premeteno sporoča,da ne bo več kandidirala
za predsednico stranke CDU.

— tupamaross 2018-10-29 10:50:11

Boj za njeno nasledstvo v stranki
Kot je pojasnila na novinarski konferenci skupaj z ministrskim predsednikom Hessna Volkerjem Bouffierjem, se je sicer za opustitev predsedovanja stranki odločila že poleti, svojo odločitev pa je sprva želela naznaniti prihodnji teden. Za vodenje stranke so medtem kandidaturo že napovedali generalna sekretarka CDU-ja Annegret Kramp-Karrenbauer, zdravstveni minister Jens Spahn in nekdanji vodja skupne poslanske unije v bundestagu Friedrich Merz. Tako Spahn kot Merz nimata najboljših odnosov z Merklovo. Medtem ko je bil Spahn eden od njenih večjih kritikov pred lanskoletnimi parlamentarnimi volitvami, je bil Merz njen tekmec, ki ga je Merklova izrinila s položaja vodje poslanske skupine leta 2002.

Štiri leta prepozno. Nepopravljiva škoda v Evropi je narejena.

— inmate 2018-10-29 10:42:03

Kaj pa je Angela naredila tako slabega v njenih mandatih za celo evropo? Po preteklih komentarjih sodeč je bilo vse narobe. Tako kot so omenili nekateri pred mano, bi ji minus dal samo pri migrantski krizi... nekateri govorite, da je bi morala dvigniti položaj Evrope še na višjo raven. Kam pa naj bi še dvignila Evropo? Saj je Evropa že tako ali tako eno najrazvitejših območij na svetu. Jaz mislim, da je bila njeno vodenje na nivoju v vseh njenih mandatih ter je spretno krmarila njeno politiko v vodah svetovnih velesil, ki so komaj čakale na kakršno koli neumnost s strani evropske politike. In teh napak je bilo res malo v njenem obdobju.

— hepat1t1s 2018-10-29 11:12:50

Merklova je s svojo Alle Willkommen Nemčiji in Evropi naredila veliko škodo in dala velik madež na vse tisto pozitivno, kar je dosegla v svojih dosedanjih mandatih. Posledice njene nespametne migrantske politike čuti vsa Evropa, res je čas za njen odhod, ker v tej zadevi ni več delovala razsodno.

— GoodFella 2018-10-29 10:51:56

Ne bo šla še tako hitro. Vendarle pa je zadnji branik spodobnosti, spoštljivostii in humanosti v Evropi. Če je prihodnost Evrope zverinska nestrpnost, potem bodo v istem gulagu kot jaz ždeli vsi nestrpneži, ki doživljajo mokre sanje zaradi Merklove na tem portalu. Ker fantje vi niste prave rase, jaz pa bom sedel svoje vesti....

— svabo 2018-10-29 19:39:29

Pogajalska moč se ji ne bo spremenila?
Merklova je vseeno dan pozneje dejala, da kljub napovedim o umiku iz politike po koncu kanclerskega mandata leta 2021 ne pričakuje, da bi se ji zato zmanjšal vpliv v svetu. "Mislim, da se moja pogajalska moč v mednarodnih pogajanjih ne bo spremenila," je povedala Merklova po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. "Lahko bi rekli, da bom imela celo več časa za posvečanje izpolnjevanju nalog kanclerke," je dodala. Analitiki medtem niso tako prepričani. "Kanclerka bo težko prepričala svet, da je še lahko garant določene stopnje stabilnosti v Evropski uniji," je povedal Lüder Gerken s Centra za evropske politike iz nemškega Freiburga.

Politiko Angele Merkel bi ocenila z zelo visoko oceno, z eno samo izjemo - begunska kriza. Na tem področju pa ga je žal strašno polomila.

— Elaphe 2018-10-29 10:48:05

In kaj dobrega prinaša njen umik Sloveniji?
Nič!
Vzpon AFD pomeni zasuk v ekstremno desno in s tem nastop tistih sil, ki so nekoč zanetile II. sv. vojno...
V isti koš z migranti bodo vrgli še ostale nearijske narode ......
Razkroj EU z AFD jem je zagotovljen....
Skratka za Slovenijo nič dobrega!

— Homer. 2018-10-29 15:27:47

Na začetku njenega "vladanja" sem zelo verjel vanjo , preciznost, ambicioznost, avtoritativnost , skratka "železna dama" katera bo dvignila celotno Evropo na nek nov višji nivo v svetu. Vendar njene karte so se začele rušiti predvsem v nepremišljenem vabilu ljudi, praktično iz nerazvitih tretjih držav, brez kančka pomisleka kaj bo vse to za seboj potegnilo. Tu ne mislim na samo versko in barvno pripadnost, vendar predvsem iz vidika varnosti prehoda teh ljudi čez meje in preverjanja posameznikov glede na dokumente in seveda gospodarskega vidika. Skratka, da ne grem v podrobnosti svojo kredibilnost je vsaj pri meni in verjamem, da tudi pri mnogo drugih izgubila v zelo kratkem trenutku, katero politično kariero si je gradila desetletja. Škoda.

— luka 2018-10-29 10:47:48

Ne glede na to, kaka limona je tale Merklca; a si predstavljate, da bi pri nas kak politik izjavil naslednje:
* "Prevzemam odgovornost za dogodke, ki so sledili po lanskih parlamentarnih volitvah,"
* in dodala, da je nemška vlada izgubila "kredibilnost"
* "Verjamem, da moramo obrniti nov list,"

Pri nas bi iste 3 izjave izgledale takole:
* ne prevzemamo odgovornosti, krivi so (vpiši po lastni presoji): globoka država, krivosodje, palčki in škrati iz murgel, stare sile, ...
* naša vlada in vodja ne potrebujeta kredibilnosti, to je ostanek socializma
* verjamemo, da lahko zopet poskusimo čez 4 leta, osmič po vrsti

— peglezn 2018-10-29 16:06:58

Mislim, da se moja pogajalska moč v mednarodnih pogajanjih ne bo spremenila. /.../ Lahko bi rekli, da bom imela celo več časa za posvečanje izpolnjevanju nalog kanclerke.

Angela Merkel
Merklova bo kanclerka do leta 2021
Merklova za leto 2021 napovedala umik
Se bo Merklova odpovedala vodenju stranke?
Hud poraz največjih nemških strank v Hessnu
Hud udarec za koalicijo Angele Merkel
Angela Merkel na preizkušnji
Angela Merkel izgublja moč
Poraz Merklove v lastni stranki