O investiciji Magne Steyr se v zadnjem času veliko govori. Foto: EPA
O investiciji Magne Steyr se v zadnjem času veliko govori. Foto: EPA
Magna Steyr piše pismo
Če bodo pritožbe, Magna odhaja
Magna pisala nevladnim organizacijam
Magna se spogleduje tudi z Madžarsko
Magna čaka na pravnomočnost soglasja
Magna preskočila prvo oviro pred gradnjo
Počivalšek pospešeno ureja vse za gradnjo Magnine tovarne
Počivalšek optimističen glede naložbe Magne
Razprava o naložbi Magne na Arsu
Ustavno sodišče zavrglo pobudo glede lex Magna
Magna pri županih predstavlja projekt v Hočah
Magna Steyr še korak bližje Sloveniji
Še ena ovira manj za Magno

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so s predstavniki Magne Steyr v stikih, so ta teden povedali za Slovensko tiskovno agencijo. Avstrijski tovarnarji so "potrdili gradbeno dovoljenje za pripravljalna dela na Madžarskem, vendar zatrjujejo, da smo še vedno primarna lokacija oz. prva izbira".

Ministrstvo bo tako, dokler se vlagatelj ne bo opredelil drugače, nadaljevalo vse predvidene dejavnosti, so dejali.

Mogoče bo Slovenija imela naslednjo priložnost za takšno investicijo ob naslednjem sončnem mrku pri nas, torej čez cca 64 let.

Žal je v Sloveniji preveč parazitov, ki se hranijo z nesrečo drugih.

Te kvazi okoljevarstvene skupine, pa so s tem naredile naravi več škode kot koristi. Revne države ne morejo skrbeti za okolje.

— MYX8 2017-08-23 11:56:40

Rečeno je bilo, da bodo tehnologije z visoko dodano vrednostrjo in okoljsko sprejemljivo. Ima lakirnica avtomobilov vse to?

— forhand 2017-08-23 12:02:58

Boli, v kakšni državi živimo ... Ubogi ljudje. Javno razkriti, kdo so ugrabitelji vseh nas (z imeni in priimki), še posebej pa upajočih delavcev ...

— seganebranim 2017-08-23 11:57:59

Če država (Vlada) ni sposobna državljanov nekaj dopovedat, potem ne vlačimo v državo poslovnih partnerjev, da se še dodatno "ne Brukamo".
Če država (vlada) ni sposobna zaščitit interes države, pred interesom skupine politično vodenih nasprotnikov, ki jim je osnova, zrušiti vsak projekt te ali one vlade, tudi naj ne blamira državo posebej in naj za ljudi, da bi imeli delo, niti poskuša poskrbeti.

In če država (vlada) ni sposobna izšaltat opozicije , ki se preveč vmešava v državi koristne projekte ,tako, da daje skupinicam zdraharskim državljanom potuho in podporo, se naj ne gre politike, ker je očitno, da morda pa boljš špilajo fuzbal, kot se razumejo v politiko, in da je odgovornost vsake vlade funkcija , ki stoji nad vsemi interesi.

Oziroma si vlada mora vzeti vso pravico, doseči izvedbo projektov, ki državi koristijo. Ne glede koliko je nasprotovanja.

— darko zupan 2017-08-23 15:46:00

Konec leta 2018 v Hočah?
Wolfgang Zitz, ki je v Magni odgovoren za proizvodnjo avtomobilov, je po pisanju Večera v torek potrdil, da je njihov cilj začetek dela v obratu v Hočah konec leta 2018 in da z morebitno pritožbo zoper okoljevarstveno soglasje teh rokov ne bo več mogoče doseči. Odločitev uprave glede opustitve načrtov v Sloveniji sicer še ni padla, je dodal. Informacij o gradbenem dovoljenju na Madžarskem ni želel komentirati, je pa dejal, da več ko imajo težav v Sloveniji, bolj delujejo po načrtu B, "tako da trenutno peljejo dva projekta hkrati".

umanoter in e forum naj prvo zagotovita 500 delavnih mest potem se pa lahko naprej pogovarjajo

— čik 2017-08-23 11:57:26

Ko so na primorskem zapirali tovarne z par sto do par tisoč zaposlenimi ni nobenega nič skrbelo.
Zdaj ko so višji interesi je skrb za slabo plačanih 400 zaposlenih je to glavna skrb trenutno vladajočih.

— mentsana 2017-08-23 12:14:31

Ni panike. Štajerci, Prleki in Prekmurci se bodo lahko zaposlili v vseh teh eko zelenih okoljevarstvenih nevladnih organizacijah. Domnevam, da bodo one poskrbele za zaposlitev ljudi in zmanjšanje brezposelnosti tam. Ali pa pripeljale investitorja, ki ne bo nič onesnaževal okolja in zaposloval na stotine ljudi.

Glede na pritožbe, da jih moti celo povečan tovorni promet, ki ga bo Magna pripeljala, verjetno ne bodo zadovoljni, če bi tam stala logistična cona namesto Magnine lakirnice.

Ja, nekateri tu bi radi živeli le od mavric...

— Tine Baline 2017-08-23 12:00:00

Če gredo mora vlado sodno in odškodninsko preganjati samooklicane okoljevarstvenike. Odškodninsko ne bo težko izračunat, saj bodo videli kak promet bodo delali na Madžarskem, izračunati prispevke in davke, ki bi prišli iz tega naslova, ter račun izstaviti, tistim, ki so jih odgnali iz Slovenije.

— Peter 2017-08-23 11:58:14

Magna budno spremlja medijsko poročanje
Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je v četrtek prejelo dopis predsednika uprave Magne Steyr Güntherja Apfalterja, v katerem Magna sporoča, da skrbno spremljajo medijsko poročanje v Sloveniji glede načrtovane investicije v občini Hoče-Slivnica in načrtovane pritožbe nevladnih organizacij na izdano okoljevarstveno soglasje. "Ob tem znova poudarjajo, da so se v vsakem trenutku pripravljeni z vsakomer sestati, dodatno pojasniti vse parametre, ki so morda še vprašljivi za posamezne nevladne organizacije, in še enkrat zelo jasno izpostavljajo, da tovarna, ki je predvidena v Sloveniji, presega zakonsko določene okoljske standarde," je v izjavi za medije v Ljubljani povedal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti.

Tudi če na koncu ne bodo gradili tovarne, smo sedaj le končno dobili dokaz, da je v tej državi mogoče pridobiti vsa potrebna soglasja v rekordno kratkem času, če za to le obstaja politična volja. Če bi ta država tako hitro delovala tudi v primerih raznig Pipistrelov, Akrapovičev ter drugih, ki želijo graditi proizvodne kapacitete v tej državi (vendar jih zaradi počasnosti in okornosti državnih organov ne), potem sploh ne bi potrebovali Magne. Tako pa sedaj lahko eno podjetje izsiljuje državo z roki, ker se dobro zavedajo, da so pravzaprav edini, ki bi v tej državi na kratki rok zaposlili 1000+ ljudi, ker drugih enostavno pač ni.

— SpicyWeiner 2017-08-23 11:58:04

Mene pa nekaj zanima,če so tako eko čisti ,kako to da ne zidajo doma,ali je to res samo zaradi poceni delovne sile,ali imajo pa v avstriji vse pozidan,da ne dobijo dovolj velikega placa

— cepc 2017-08-23 16:09:08

Kvazi okoljevarstveno organizacijo, ki bo odgovorna za morebiten ne prihod Magne je potrebno raztrgat in javno linčat. Vodje pa po vzoru srednjega veka na glavnem trgu zavezat na pranger pa naj tisti, ki bodo zaradi njih ostali brez službe z njimi počnejo kaj pač želijo. Kdo so ti prepotentneži s polnimi ritmi, da bodo ljudem jemali kruh od ust. Fuj!

— MinisterGregor 2017-08-23 12:00:55

Mene ze glava boli od te magne in vsega direndaja zaradi njih.pridejo v slovenijo s takim rompompom in dvignejo tolikoprahu da obrnejo celo slovenijo na glavo..ali res rabimo take investitorje ki pridejo s takim rompompomom v dezelo...in nasi politiki hocejo na silo sedaj s to magno popraviti vse pretekle kardinalne napake preteklih let!??

— Grob 2017-08-23 16:36:30

Magna Steyr piše pismo
Če bodo pritožbe, Magna odhaja
Magna pisala nevladnim organizacijam
Magna se spogleduje tudi z Madžarsko
Magna čaka na pravnomočnost soglasja
Magna preskočila prvo oviro pred gradnjo
Počivalšek pospešeno ureja vse za gradnjo Magnine tovarne
Počivalšek optimističen glede naložbe Magne
Razprava o naložbi Magne na Arsu
Ustavno sodišče zavrglo pobudo glede lex Magna
Magna pri županih predstavlja projekt v Hočah
Magna Steyr še korak bližje Sloveniji
Še ena ovira manj za Magno