#MMCdebata
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 25 glasov Ocenite to novico!
Magna Steyr, kmetijska zemljišča v občini Hoče-Slivnica, kjer je predvidena industrijska cona
Kmetijska zemljišča v občini Hoče - Slivnica, kjer je predvidena industrijska cona. Foto: BoBo
       Za nas je pomembno, da smo dobrodošli. Tako so podjetje in zaposleni bolj zagnani. Če ne bomo dobrodošli, ne bomo vztrajali v Sloveniji.       
 Günther Apfalter, predsednik uprave Magne Steyr
VIDEO
Štajerski gospodarstvenik...
VIDEO
Štajerski gospodarstvenik...
VIDEO
Gospodarstveniki bodo pod...
VIDEO
Lex Magna na ustavno sodišče
VIDEO
Koliko gozda bo padlo za...
VIDEO
Ima Magna Steyr privilegi...
VIDEO
V Magni zagotavljajo, da...
VIDEO
Številna vprašanja o Magn...

Dodaj v

#MMCdebata: "Slovenci smo eko. Hočemo živeti od zraka in trave."

61. MMC-jeva debata o dogajanju okoli Magne in načrtovane industrijske cone v občini Hoče - Slivnica
3. junij 2017 ob 06:56
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Če zapravimo to priložnost, ko nekdo dejansko hoče graditi v Sloveniji, potem pa res ne vem," je bil le eden od številnih komentarjev MMC-jevih bralcev na dogajanje v občini Hoče - Slivnica glede podjetja Magna Steyr.

Odvetnik Franci Matoz in urednik portala Pozareport Bojan Požar sta po napovedih ta teden na ustavno sodišče vložila pobudo za oceno ustavnosti zakona o zagotavljanju pogojev za izvedbo investicije na območju občine Hoče - Slivnica s predlogom za zadržanje zakona. Magna bi morala lokacijo poiskati na obstoječih industrijskih lokacijah.

#MMCdebata
MMC-jeva debata je rubrika, v kateri na MMC-ju vsak teden izpostavljamo najodmevnejše komentarje uporabnikov našega portala.

"Ocenjujemo, da gre za grob poseg v lastninsko pravico ljudi, ki so tam lastniki nepremičnin. Menimo, da je država s t. i. lex Magno kar sama določila, da gre za javni interes, čemur nasprotujemo, saj menimo, da ta vsaj v smislu ustave ni izkazan," je pojasnil Matoz, ki je pobudo vložil v imenu treh kmetov, ki bodo po tem zakonu razlaščeni, in v Požarjevem imenu, ki je lastnik nepremičnine v tej občini.

Vsa lepota slovenske politike prikazana v najlepši luči

— Matic 2017-05-30 08:43:21

Ni problem Magna. Problem je da Slovenski podjetniki za gradbeno dovoljenje čakajo več let in jih v posameznih primerih niti ne dobijo. In to ne, kadar kupijo obdelovalno zemljo in ji hočejo spremeniti namembnost kot Magna.
Veliko je primerov kjer so v dobri veri kupili zemlji z lokacijsko informacijo za izgradnjo industrijske cone pa občine taga nikdar niso dokončale.

Če bi bila merila enaka za vse, bi bilo v redu, tako pa ni

— Jajaja 2017-05-30 09:37:31

In tako hitro kot delajo naša sodišča, se bo vleklo leta, medtem bo Magna odšla drugam, trije kmeti bodo pa lahko v miru naprej zastrupljali zemljo s pesticidi in vozili svoje John Deere v sončni zahod.

— Korošec 2017-05-30 11:49:25

Povprečnega Slovenca bo streznilo šele tisti trenutek, ko bo počil milni mehurček v katerem živi in bo zmanjkalo denarja za penzije, socialo ... že danes denar, ki bi moral iti v infrastrukturo ... kot naložba v prihodnost namenjamo za druge stvari npr. za to, da proti koncu leta ne zmanjka za penzije.
Pole tega smo eni redkih , ki se gremo deurbanizacijo in dvomim, da so vse tiste hiške, ki so zrasle po gričkih ... zgrajene na kamenju.

— gozdar1 2017-05-30 10:19:08

Požar se je pobudi pridružil simbolično
Po Matozovih besedah v pobudi napadajo tiste člene zakona, ki govorijo o razlastitvi, saj je država po hitrem postopku sklenila, da bo lastnike nepremičnin razlastila in jim odvzela tudi pravico do pritožbe v primeru, da do razlastitev pride. Vložili so tudi predlog za začasno zadržanje zakona, in sicer zato, ker so v zakonu predvideni zelo hitri postopki in če bi bili izpeljani, zemljišč ne bi mogli več vrniti, je pojasnil. Požar je povedal, da se je pobudi pridružil simbolično, saj njegova nepremičnina ni v vplivnem območju. A ga zlasti v luči nedavne nesreče v Kemisu skrbi, ker bo šlo pri Magnini investiciji za lakirnico, ki je "najbolj strupeni del avtomobilske industrije".

To sicer na prvi pogled izgleda kot politična pobuda SDS, vendar je vprašanje razlastitve zemljišč za potrebe točno določenega investitorja res vprašanje za ustavno sodišče par excellence ... Gre za eno temeljnih vprašanj enakosti pred zakonom. Zato je pravilno, da se s tem vprašanje ukvarja US.

Ne rabimo namreč zakona za Magno. Potrebujemo sistemski zakon za razlastitve za potrebe strateškega investitorja. Sicer bomo imeli primere razlastitve obalnega pasu v Kopru za potrebe Shanghai port autority, razlastitev obale Blejskega jezera za potrebe družine Karadžordžević, razlastitev BTC za potrebe IKEA ipd. Pisanje zakonodaje za potrebe posamezinka. Naj gre Magna v Maribor in se pogaja za odkup zemljišča z vsakim posameznim lastnikom, kot vsi drugi potencialni investitorji.

— Springbok 2017-05-30 08:30:28

Taka gonja do Magne ipd. Pač bojo šihti za minimalca v verjetno suženjskih pogojih, samo hej, država to več kot očitno dopušča.

— frlekin 2017-05-30 08:29:25

pravilno. naj se US opredeli do tega ali je razlastitev za namen gradnje zasebnega investitorja javna korist. in če je, do kam ta javna korist sodi.

— ajvard 2017-05-30 08:50:44

Naj se kmetje vprašajo, kaj bi brez subvencij ... in kdo dejansko plačuje da dobijo subvencije ...

Pri nas je narobe tudi to, ker imamo 1000 različnih strokovnjakov, ki ima vsak svojo teorijo ...
Imamo tudi super zakonodajo, da se da nagajat ...

— nelon 2017-05-30 09:22:40

Štajerska gospodarska zbornica v podporo Magni
Na pobudo Štajerske gospodarske zbornice pa so se v četrtek na mariborskem letališču zbrali lokalni gospodarstveniki in s podpisi simbolično izrazili podporo projektu vzpostavitve proizvodnje Magne Steyr v Hočah. Kot poudarjajo v zbornici, ne želijo, da bi načrtovana investicija Magne postala še ena izgubljena priložnost za razvoj regije. "Podpisniki tega poziva se javno in odločno zavzemamo za gospodarski in družbeni razvoj. Dogajanja zadnjih mesecev so nas spodbudila h glasnemu pozivu vsem, ki živijo v regiji in se zavedajo, da smo sami odgovorni za prihodnji razvoj in blagostanje," piše v peticiji, ki jo je prebral nekdanji direktor pohištvenega podjetja Lumar in član upravnega odbora Štajerske gospodarske zbornice Milan Lukić na začetku četrtkovega srečanja na Letališču Edvarda Rusjana Maribor, ki se je simbolično začelo pet minut pred dvanajsto.

Generacija, ki je v Jugi množično delala in gradila tovarne, in kmetje, ki so na pipci subvencij, vozni park pa imajo težak vsaj milijon, nima pravice bojkotirat razvoja! Ljudje rabijo službe, vaše hobije s sodišči pa zganjajte kje drugje!

— webman 2017-05-31 22:21:42

Če pa vam to uspe zabiksati, potem pa res svaka čast! In tu bo največji krivec narod!

Najprej jamranje in cmerjenje, zakaj ne uspemo pripeljiti tujcev, ki bi vlagali v našo gospodarstvo in ga razvijali. Ko pa dejansko nekdo hoče vlagati, pa smo vedno proti... Kaj bi politika bila drugačna, če pa je narod totalno isti...

— vslivnje 2017-05-27 11:01:43

Slovenci smo eko... hočemo živet od zraka in trave.

— Mitja 2017-05-27 11:08:39

to enostavno mora priti v Slovenijo! Takšno urejeno podjetje, takšne rabimo, ne pa neke domače tajkune itd....
Če zapravimo to priložnost, ko nekdo DEJANSKO hoče graditi v Slo, potem pa res ne vem...

— stric_Ferrari 2017-05-31 22:29:31

Mitja Lisjak
Prijavi napako
Komentarji
sm0ve
# 03.06.2017 ob 08:53
Najprej se vsi pritožujejo čez Trumpa, ker je odstopil od pariškega sporazuma, sami bi pa gradili umazano industrijo v Hočah. Hinavščina...
Kauko
# 03.06.2017 ob 07:46
Noben ni proti grajenju. So samo proti grajenju na takih lokacijah. Kar bi morali biti vsi, ne pa se obnašate kot navadni hlapci, kar s to vlado in mediji na čelu tudi ste.
KajtiMar
# 03.06.2017 ob 08:22
Hočemo živeti od zraka in trave

predvsem od trave a nam Organi ne pustijo LOL
Julijanna
# 03.06.2017 ob 11:34
je že kdo pomislil, da je Magna dodatna priložnost za dvig plače v regiji, pa ne po diktatu države; če bo delavcev primanjkovalo, bodo podjetja morala dvigniti plače. Na Slovaškem se to že dogaja. Mene je dve leti nazaj prav presunilo, kakšen razvoj se dogaja na Slovaškem, pa se dobro spomnim, kakšna izhodišča so imeli oni leta 1990, kakšna pa mi.
PONOS
# 03.06.2017 ob 09:38
Tukaj se zopet zavaja zakaj se Magna ne postavi v degradirana zapuščena območja namesto da se zopet uničujejo kmetijska zemljišča in gozd samo to....Magna je dobrodošla samo na pravi način.
uhek
# 03.06.2017 ob 08:14
Zakon podoben Lex Magna bi morali imeti že pred dvajsetimi leti, potem bi lahko bili danes konkurenčni in boljši od višegrajskih držav. Vidi pa se kdo temu nasprotuje - večinoma ekstremna levica ZL in ekstremna desnica SD, ter nekaj google eko alternativcec... Kje pa je mali človek? - Po anketi na fb mariborinfo je bilo 6000 ZA, 300 PROTI Magni ... Politične točke ali delo? Jaz sem za delo!
uberdisco
# 03.06.2017 ob 09:10
Kje pa mislijo, da bodo dobili delavce (za minimalno plačo)? Poglejte, kakšne težave ima revoz z iskanjem delovne sile. Aja, rešitev je v uvažanju migrantov iz Grčije. Eno z drugim in bomo najbolj politično korektni palček v EU. Torej plan:
1. Postaviš tovarno (ugodiš investitorju)
2. Uvoziš migrante (ugodiš Bruslju)
Bravo vlada, zelo smeli načrt!
seba goričan
# 03.06.2017 ob 08:42
Fural bojo pa delovno silo iz Bosne za male pare...pa kir norc bi delo v lakirnici za 600 evrov?
brehme
# 03.06.2017 ob 08:09
Mediji ste hlapci te vlade. Vlada je zavajla glede števila delovnih mest.
Glede subvencij pa, pišete kmetje jih dobijo...ja dobila bi tudi Magna, pa mnogi podjetniki, velika podjetja ala Perutnina Ptuj, pa kulturniki, ...in če gremo dalje, a se v katerem slovenskem mestu, kraju še kaj zgodi brez evropskih sredstev?
Kauko
# 03.06.2017 ob 08:07
@dStroj:
tako govorijo tisti, kateri mislijo da hrana čudežno pade na police prodajalne.

Ne vem zakaj je tako težko razumet, da je glavni problem lokacija gradnje in ne gradnja. Kot da mediji in vlada to dejstvo potiskajo pod preprogo, da se bi lahko spet šli njihove igre, ČE NISI ZA SI PROTI. Dovolj je tega! To so počeli pred 2.sv. vojno, po 2.sv. vojni in po vojni za osamosvajanje. In vedno ista klapa slovenske politike.
Mr.Mr.
# 03.06.2017 ob 07:47
Politikom in ostalim lopovom denar v žep, krajanom pa gozd posekat, že neštetokrat videno. Kdor vidi tukaj nek smisel naj še potem ko bo Slovenija povsem osiromašena z samooskrbo, rajši kakšen lak na avtomobilu poliže kot pa kaj domačega poje. :)
xavi
# 03.06.2017 ob 10:46
Vsako delovno mesto v Magni bo generiralo najmanj dodatna tri delovna mesta, To bo multiplikativni učinek Magnine investicije. Kako bo to pozitivno vplovalo na sedaj porazno socialno sliko Štajerske si ni težko predstavljati. Tisti, ki tej investiciji nasprotuje je norec ali pa plačanec tuje države, ki komaj čaka da si Magna premisli in zapusti Štajerski. Ko pogledam te stare ljudi v Rogozi, ki ognjevito nastopajo proti tej investiciji, po načeli "tujega nočemo svojega ne damo", se jim samo čudim ali nič ne razmišljajo od kot pa bodo dobivali še naprej svoje penzije, kje bodo pa delali njihovi otroci in vnuki? Kako jih je nekdo uspel ideološko oblikovati v tako neracionalne ljudi, ki mislijo da jim bo kar večno " nekaj", kar tako padalo v denarnico, brez da bo to "nekaj" moral nekdo za njih ustvariti. Čas bi že bil, da se vsi skupaj čim prej streznimo.
Park
# 03.06.2017 ob 08:28
"Slovenci smo eko. Hočemo živeti od zraka in trave."

Pa dobro, za kaj nas imate? Za bananastance?

Sploh ni težava, da pride nov investitor in pri nas odpre novo tovarno.
Težava je, ko so to delovna mesta za 700€ bruto, in vprašal bi se o uglašenosti našega predsednika vlade, da je iz Slovenije naredil oazo za strupene tovarne!?

In gotovo ne veste zakaj Magna ni odprla nove tovarne v Grazu, ne ker si tako želijo dati službe slovencem, ampak ker tam ne dobi okoljskega dovoljenja!!
kreden2
# 03.06.2017 ob 08:05
No, samo da ne bo potem spet Ljubljana kriva za vse.
Zmente se pol sami z njimi, če hočjo drugam prav, če nočjo pač nočjo.

Sam čist tko, na tisti lokaciji pred Mariborm, kjer je zdaj tolk trgovskih centrov, je bila tut prvovrstna zemlja prej. Pa kjer je avtocesta, pa letališče tudi.
Optimist99
# 03.06.2017 ob 09:30
Zraven tega, če en dela v Avstriji koristi njihove otroške dodatke za otroke, porodniško za partnerke v slo. In če resno kaj zboliš, boš v Avstrij prej na vrsti. win win win.
Kauko
# 03.06.2017 ob 09:22
@uberdisco: Točno to. Ampak nekateri tega ne razumejo. In tudi tisti, kateri govorite da se jih vozi toliko na delo v Avstrijo. Pa kaj a res mislite, da bodo zdaj pustili te službe in šli delat za 50% manjše plače? Saj niso neumni. Še dalje bodo delali v AVSTRIJI in to za 2x višji plače kot jih dobijo tukaj. Pri nas pa bodo delali Hrvati, katerim bo Magna po novi avtocesti zdaj na isti razdalji kot Štajercem Graz..
Plavix
# 03.06.2017 ob 09:07
Slovenci jamrate kako imate nizke plače, tukaj pa na veliko podpirate industrijo, ki išče poceni delovno silo!? Kar naprej nekje slišim koga kričati "hočemo tovarne", ja kjer boste delali za pest riža!
Magna MB vam ne bo dajala takih plač, niti pol toliko ne, kot jih daje Magna Graz.
Kauko
# 03.06.2017 ob 08:51
@dStroj. Kako nimamo kapacitet? Naj ta denar vložijo v te kmetije, katerim bodo odvzeli zemljo, se postavijo na njive rastlinjaki, namakalne naprave, čistilne naprave itd.. Kmetje bodo lahko zaposlili delavce in bomo takoj bomo imeli delovna mesta in ob tem boljšo samooskrbo. Da ne govorim o tem kako bi za ta denar lahko uredili 10x tolikšno površino za namene kmetijstva in zaposli tudi več ljudi. In to domačinov, ne pa kadra katerega ta regija sploh nima kot je primer magna. Kdor spremlja kader kateri se išče v tej regiji, vidi da imajo podjetja kot je Talum že več let težave, ker tega kadra primanjkuje. Še po RTV so objevili podatek, da tega kadra enostavno NI! In če potem sešteješ vse te zadeve, vidiš da je postavljanje Magne na 60ha njiv ena največjih neumnosti kar smo jih bili priča v zgodovini. Pa da ne govorim o tem, zakaj se spreminja parcele. Odkupilo se jih bo po kmetijski vrednosti, čez noč jim bodo spremenili namembnost, potem pa spet prodalo ampak zdaj po dosti višji ceni. Spet vse podatki katere so omenili na RTV. In kdo bo zaslužil? Kmet? Mali človek? NE, posredniki, kateri vlečejo zemljo v propad že desetletja. In za te posrednike smo slovenski hlapci najboljše stranke.
interista93
# 03.06.2017 ob 08:37
golobradec
# 03.06.2017 ob 07:10
Prijavi neprimerno vsebino
Mantra o delovnih mestih v Mariboru ne bo držala. Če hočeš delat z rokami, dobiš službo takoj. Glede služb za visokoizobražene, ki bi radi seveda takoj dobili delo v finih pisarnicah je pa druga zgodba. Malo posurfajte po oglasih na borzi dela, pa vam bo takoj jasno, da bodo za teh 400 delovnih mest morali uvažat ljudi, ker naši pač, kot sem že napisal, bi vsi samo fine službice. Bog ne daj da bi si rokice umazali.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Denar denar in še enkrat denar. Naj dajo primerno plačilo pa se jih bodo otepali...
Srečni Luka
# 03.06.2017 ob 07:44
Žalibog, ne da se živeti od polakiranega pleha in ogljikovodikov.
mihael1
# 03.06.2017 ob 07:42
Saj je v redu biti eko, ampak ko se pretirava, je treba povedati, da tudi traktorji spuščajo emisije v zrak, da tudi škropiva škodijo tlem in ljudem, tudi gnojnica marsikdaj ni neoporečna, itd.

Ne nazadnje, čebelji med je najbolj zdrav v mestih, kjer je najmanj obremenjen s pesticidi.
Grešnica
# 03.06.2017 ob 13:59
Koliko "lex-ov Akrapovič" in razlastitev je bilo sprejetih, da jih danes le-ta zaposluje okrog 900, s povprečno plačo cca. 2100,00 EUR?

Mimogrede, Obrtna zbornica je v petek odstopila od pogajanj z ministrico Mrakovo, ker se slednji očitno ne sanja, kaj pomeni spodbujanje domačega podjetništva.

Hinavščina na kubik!
windmaster
# 03.06.2017 ob 12:11
Dravsko polje pa eko, ja! Tam je zemlja tako zastrupljena z pesticidi, da če takoj nehajo zastrupjat se zemlja ne bo očistila se 400 let!
barezi
# 03.06.2017 ob 11:07
Talibanizem vlade in njhovih medijev. Nihče ni proti Magni sdamo ne na kmetijskem zemljišču ampak na zato primerni (degradirani) parceli.
humanist.si
# 03.06.2017 ob 11:04
Sicer pa ja to je državna šuma in ne od teh Rogožanov. Država bi morala te 4 hektarje prodati zasebniku, pa naj potem tale poseka to šumo za poljedeljstvo. Potem tak ne bodo mogli več nič. Zasebna lastnina, a ne.
humanist.si
# 03.06.2017 ob 10:35
Glejte, če to zdaj propade, dokončno propade tudi mesto Maribor. V letu 2015 je bilo v samo socialni kuhinji, ki jo financira občina, pripravljenih 600 obrokov, sedaj se je to število, mislim da, nisem prepričan že dvignilo na 700. Pa kje še je npr socialna kuhinja od Karitasa.

Mesto postaja novi Detroit oziroma že je.
Optimist99
# 03.06.2017 ob 10:23
@uberdisco
place v firmah v okolici so tako nizke, da ne bo problem dobiti delavca za 50eur neto vec/m.

400/3000 ni 1/10! Ali pa novinarje ucijo matematiko celo zivljenje narobe!

Vsi so ok, ko so se gradile avtoceste, kvadratni kilometri kmetijskih zemljiscm gozda. Ok. ustvarjenih delovnih mest: 0
Planirana siritev letalisce Slivnica (na istem obmocju kot gradnja Magne), nekaj delovnih mest. Nobenega ne motijo izpusti, hrup letal

Vascane Rogoze, Občino Miklavža razumem, da skusajo da ostane gozd. Prav je tako. Naj za vetrna zascita ostane, najse naselje sciti pred emisijami itd.

To ni prvo-kategorijsko kmetijsko zemljisce, a ste videli sosede; avtocesta, letalisce, gramoznice, odprti oddelek zapora.

Ce nastane le trajnih 400 mest, to pomeni min cca. 50-100 delovnih mest za oskrbovanje tega kompleksa, V casu gradnje pa imajo delo arhitekti, gradbinci, geodeti, transportna podjetja, montaterji itd... Pri 100mio vlozku v obrat se veliko denarja zapraviza prenocisca, material, bencin itd...

Nacin je slab. Trenutna situacija je dobra samo za lastnike kovinskih podjetij, ki placujejo svoje delavce minimalca. Magna bo zaradi svoje prisotnosti izboljsala place v branci na obmocju Stajerske!
humanist.si
# 03.06.2017 ob 10:16
Pa še nekaj, kako pa veste, da bodo Avstrijci gor pustili, da se na delo gor vozi še več ljudi? Le zakaj mislite, da je Avstrija zahtevala dovoljenje EU za kontrolo na svojo južni meji?

Če država lastnim ljudem ne more zagotoviti delovnih mest in se šlepa na drugo, to več ni država.
To je zdaj dobra priložnost, da okrepimo svojo industrijo in BDP.

Tile iz inciative so pa sami penzionisti, njihov vodja pa nek družboslovec, ki sploh ne dela v realnem sektorju. In naj takšni že enkrat prevzamejo odgovornost, ne samo kritizirat pa izsiljevat.
FancyBoy
# 03.06.2017 ob 10:10
Wise man has spoken....

"Na delo v Avstrijo se vsak dan vozi 15.000 Štajercev. Ponudimo jim delo doma in namesto Avstriji naj v Sloveniji plačujejo prispevke za zdravstvo in šolstvo, namesto vožnje čez mejo naj čas posvetijo sebi in družini."

Hvala bogu!!!
tuintam
# 03.06.2017 ob 09:29
Mogoče je izgubljena prlikožnost tudi tale debata MMC. Kaj se skuša z njo sploh doseči? Dati prav trenutni oblasti in zmrcvariti ev. bodočo oblast Matoza in Požarja? Kar je dobesedno zaciklanost: ker smo proti oblasti in oblastnosti smo za oblast in oblastnost ... Total kiksnen smoter (podobno, kot prej...

Ker socializem je bil orto monopolni odgovor na monopole... Združeno delo je bilo enačeno z družbo, upravtelj z družba (neupravitelj), del celote s celoto ... zaradi česar si še vedno upravitelj kar lasti kapital, s katerim upravlja, in rezultate, breme pa kolektivizira... Zaciklano, zato da si ga kao ne bi, si ga ... uzakonjeno (in to že v ustavi) radikalizacvijo imamo, potem se pa čudimo, kam svet gre.

Takole mimogrede usekati v bistvu čez bio kmetijstvo (o čemer bi se pa res lahko pogovarjali - o bio kmetijsktvu kot o strateški usmeritvi, podobnom,, kot se Avstrijci, neglede na vse, strategijo imajo), ali pa spregledati zanimivo temo, kakršna bi bila urbani test, ko je govora o tem, kako škodljivo narediti manj škodljivo in koliko bi pa to stalo, pa nič In tako MSM, ki naj bi ozaveščal; v bistvu seveda sploh ne in v tem je dodaten problem, kaj to sploh je) ...

Smo za družbo, zato smo v ustavi proti njej. Država=ldružba, oblast=ljudstvo... V teh enačenjih ne vbiddimo radikalizacije, zanikanja nečesa na račun drugega? MSM ja ... mediji, ja ...
Brisko
# 03.06.2017 ob 12:35
Naj ugibam. Smeli avtor komentarja iz naslova ni doma v Šoštanju, Trbovljah, v bližini celjske Cinkarne ali na Vrhniki.
humanist.si
# 03.06.2017 ob 11:00
Pa vi pametnjakoviči, ki govorite, da ne rabimo Magne poglejte, Koroško cesto, prehode na Lent, poglejte Gosposko ulico, Slovensko, ipd. koliko je zaprtih trgovin in izložb v mestu. Kaj te boš turistom tukaj pokazal?
humanist.si
# 03.06.2017 ob 10:23
Tem okoljevarstvenim društvom pa takoj ukiniti financiranje iz proračuna. Naj si denar za delovanje dobijo na trgu.
humanist.si
# 03.06.2017 ob 10:22
Kauko

Pa ti ne razumeš, zakaj Magna hoče to lokacijo. Zato, ker je za njih najboljša, ni druge lokacije v Sloveniji. Tu maš železnico, avtocesto pa letališče. Če ne bo tu, pa Magne ne bo nikjer v Sloveniji. Pa živite od borovničk v šumi.
uberdisco
# 03.06.2017 ob 09:53
Še enkrat: kje boste dobili delavce? A res mislite, da bodo v tej tovarni delali Slovenci? Mogoče direktor izpostave in njegova tajnica ter vodja kakega obrata, vse ostalo uvoz...
veza
# 03.06.2017 ob 17:27
Pomembne so tudi ostale priložnosti, ki jih ena taka firma prinese v neko okolje, vsekakor je več plusov, kot minusov.
Zadeva bo še naprej zanimiva, če pade ali če se zgradi, vedno bodo eni rekli, saj sem vedu in nihče ne bo kriv, vedno so krivi drugi!
Sem pa prepričan, če bi bila koalicija in opozicija obratnih barv, bi zamenjali retoriko, eni in drugi!
x1ijn
# 03.06.2017 ob 16:46
Pomembna je tudi makro slika. Tudi če bo zaposlenih samo 400 ljudi z minimalno plačo, se bo vsak mesec iz tujine k nam garantirano priteklo cca 400.000 eur. Od tega bo šlo 78.000 v pokojninsko blagajno in 42.000 v zdravstveno.

Res je, da je za posamezika mogoče biti boljše brezposelen, kot delat za minimalno plačo. Za vse ostale, ki so zaposleni, pa je slabše. Nizke plače so vsekakor problem, ampak ne vem če se splača čakat na idealno priložnost.

Da zakrpamo celotno luknjo brezposelnosti, bomo rabili itak več različnih podjetij, ne samo enega čudežnega.
meglenko
# 03.06.2017 ob 15:26
Na takšni lokaciji, med letališčem, železnico in avtocesto, je edino logično, da se zgradi nekaj podobnega. Ne pa da imamo po državi razpršenih milijon nekih obrtnih in ne vem kakšnih še con, in nasploh razpršeno gradnjo za znoret. Ironija je ravno v tem, da če bi od vedno koncentrirali tovrstne zadeve, bi imeli veliko večje neprekinjene kmetijske površine. Zaradi večje urejenosti bi več prostora ostalo za kmetijske površine, pa verjetno bi lahko bil tudi njihov izkoristek potem večji, če jih ne bi na vsake par metrov nekaj prekinilo zaradi razpršenosti vsega grajenega. Tudi za naravo bi bilo bolje, če bi bil red. Zdaj če je Magna škodljiva za okolje ali ne ne vem, tukaj je res treba biti strog. Če je konkretno Magna najbolj primerna za tukaj bi se verjetno dalo debatirati. A potem naj se tukaj zgradi nekaj drugega. Ne vem, kakšen zares velik logistični center, velika poslovna cona, ali pa karkoli drugega, kar bi lahko imelo korist od tako dobro povezane lokacije.
moonylink
# 03.06.2017 ob 13:37
Malo posurfajte po oglasih na borzi dela, pa vam bo takoj jasno, da bodo za teh 400 delovnih mest morali uvažat ljudi, ker naši pač, kot sem že napisal, bi vsi samo fine službice. Bog ne daj da bi si rokice umazali.

vseh ne bodo uvozili, to je gotovo.

izobrazeni strojniki in orodjarji bodo zagotovo kar lokalni, pa tudi kar nekaj "finih sluzbic" (dobrodosel v 21. stoletju btw) pride z vsako tovarno....poleg tega teh 400 delovnih mest (za zacetek) poleg neposrednih prihodkov zaposlenim zahteva tudi 400 malic na dan, do 400 druzinam ni treba vec placevati socjale...
smartass2011
# 03.06.2017 ob 12:04
Ko so se pred 26 leti pojavile osamosvojitvene težnje v Sloveniji, nas je tudi Školč svaril, da bomo jedli travo.
Izgleda, da je grožnja z jedenjem trave eno učinkovitejših sredstev prepričevanja.
Nekateri jo kadijo, nihče pa si ne želi trave jesti
humanist.si
# 03.06.2017 ob 11:51
Alorius

Glej če ima podjetje prenizke plače, pač ne dobi delavcev. Zakaj so potrebne take investicije, zato, da je delovnih mest več kakor je brezposelnih. In s tem bodo prisiljeni tudi ostali delodajalci plačevati višje plače.
virus99
# 03.06.2017 ob 11:43
Tako dolgo se že ve za prihod Magne, javna debata je pa 2 tedna pred zadnjim rokom, kjer ljudje sploh nimajo odgovorov na vprašanja. Pač krivi smo si sami, ampak ne navadni ljudje, kriva je slovenska politika.
x1ijn
# 03.06.2017 ob 10:08
Dejstvo je, da ostaja ogromno kmetijskih zemljišč neobdelanih. Dokler je to tako, je jamrat o kmetijskih zemljiščih neproduktivno.

Gre bolj za to, da ljudje ne zaupajo državi, da bo ukrepala, če bo kaj šlo narobe. Za tako situacijo pa je so krive vse vlade do zdaj, ker probleme raje pometajo pod preprogo in namesto sankcioniranja raje zamižijo.

Cerar je pa glede tega najhujši, ker se z narodom niti pogovarjat noče.
Nekdopac
# 03.06.2017 ob 10:08
Dejansko ne razumem, zakaj ne bi poleg obstoječe lakirnice zgradili še eno lakirnico?!?
nemesis999
# 03.06.2017 ob 10:02
plavix
saj nobeden ne pričakuje plač kot jih imajo v grazu,ampak zaposlitev.koliko slo podjetij pa daje take plače delavcem,kot v austriji!?investitorji pridite,investitorji ne pridite-se bo treba hitro odločit,kaj hočemo.
nemesis999
# 03.06.2017 ob 09:54
edini razumen komentar se glasi-gospodje odločevalci,vi ste idioti.pa preberite si definicijo idiota iz srednjega veka!
tuintam
# 03.06.2017 ob 09:54
Mi se vedno pogovarjamo samo ja - ne, navajeno iz snašega socializma (strokovnjake se je tudi poniževalo). Ne pa o tem, kako, kako pa kljub vsemu, pod kakšnimi pogoji, če že ...
tuintam
# 03.06.2017 ob 09:47
CtrlDelete

Recimo, drugi tir. Greza novo traso. O tem, kaj z obstoječim početi in koliko stane sanacija ali nadaljnja uporaba, pa nič... ni v kalkulacijah. Te šele pridejo ipd. Dobesedno omejeno se kalkulira. Nestrokovno in zgolj finančno nekako strokovno (važno da se jim izide računovodstvo). Družbo (ki v kapitalizmu ni upravitelj, ni oblast, pač pa upnik vsem tem, in ne upravlja) v ustavi mi ignoriramo, zato, da naj je čim prej ne bi ignorirali (ZRN je ne, nanjo prestavi lastništvo nad kapitalom, na državo kot celoto, ki jo imenujejo davkoplačevalci). Ko bi vsaj dali kdaj na tapeto že te osnovne nesmisel ...
tuintam
# 03.06.2017 ob 09:42
CtrlDelete

Te razumem. In tudi sam mislim, da gre za poitizacija zadeve. Za prepir, z drugo besedo. Ne za smoter. Namesto da bi razmišljali, koliko stanejo sanacije okolja, če smo že vsi taki ekonomisti. Verjetno bi semorali spraševati o tem, zakaj bi moral delati človek karkoli, da preživi, tudi najslabše ? In katastrofa je, ko ti to ploza enako slab nekomu slabemu, samo zato ker se fajtata za oblast. Samo po sebi pa dotični problem ne enemu in ne drugemu niti pomemben ni, na žaost, smooter. Sicer pa poglej našo ustavo, po kateri si upravitelj (del celote) lasti pravno identiteto in kapital celote ...
tuintam
# 03.06.2017 ob 09:34
Vidi se pa, kam zadeva pelje, upam, če si kapital prilašča inženiing, obnlast in Država kot upravitelj. Da si priolaščajo nestrokovnjaki, ki odločajo stroke, da neodvisnih strok niti ni ipd. V bistvu nad investicijami ne sme zavladati finančni upravitelj,. Danes si lastijo preveč pooblastil in odločajo nestrokovnjaki dobesedno o vsem ...
Kazalo