#MMCdebata
Za ustavno spremembo glede financiranja šolstva očitno ni več potrebne večine. Foto: BoBo
       Zavedamo pa se, da je sestava ustavne komisije takšna, da bi za spreminjanje ustave potrebovali še 13. glas. Laszlo Göncz je povedal, da ne bo sodeloval v tej zgodbi in zadeva je preprosto končana.       
 Matjaž Han, SD
Po prepričanju Matjaža Hana z namero za ustavno spremembo ni šlo za zlorabo prava. Foto: BoBo
VIDEO
Spremembe ustave na podro...
VIDEO
Financiranje državnih in...
VIDEO
Novela o 100 % financiran...
VIDEO
Spremembe ustave gredo naprej
VIDEO
Je sprememba ustave sprej...
VIDEO
Spreminjanje ustave zarad...
VIDEO
Spremembe ustave zaradi f...
VIDEO
DZ o financiranju šolstva
VIDEO
Kako bodo financirane zas...

Dodaj v

#MMCdebata: "Žalostno, da mora madžarski poslanec reševati čast slovenskega parlamenta"

81. MMC-debata o spreminjanju ustave
2. december 2017 ob 06:23
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

"Proti financiranju zasebnih šol iz javnih sredstev! In strogo ločiti religije od šolstva! Tukaj jim odpiramo vrata," je le eden izmed številnih komentarjev MMC-jevih uporabnikov na morebitno spreminjanje ustave.

Poslanec madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz je v sredo potrdil, da ne bo podprl predloga za spremembo ustave glede financiranja šolstva.

Ker je bil njegov glas na ustavni komisiji ključen za dvotretjinsko večino, to očitno pomeni konec te zgodbe. Tako ugotavlja tudi vodja poslancev SD-ja Matjaž Han in pravi, naj komisija o predlogu glasuje.

Mi bi bili malo evropski, malo balkanski, malo samosvoji, malo skladni, malo demokratični, malo diktatorski, pa bi spoštovali ustavo, pa bi jo po potrebi spreminjali, imeli bi tudi ustavne sodnike, ampak jih ne bi vedno upoštevali... kot mi paše, kadar mi paše, važno, da bo po moje!

— Mitja 2017-11-29 08:16:04

Za napredek je zmeraj potrebna konkurenca. Samo tako bomo kot družba napredovali.
Socializem, kjer so vsi enaki (razen pujsov pei koritu), je preživeta ideologija, ki vodi v propad in nazadovanje družb , ki ga prakticirajo.Potrebne so vse oblike šol, tako privatne kot tudi javne, saj se bo le tako razvila zdrava konkurenca. Osnovni javni in razširjeni javni program, bi se moral financirati 100%. Dodatni program, ki ga za svojega otroka želijo posamezni starši se pa naj plača tako v javnih kot tudi v zasebnih šolah.

— xavi 2017-11-29 08:33:16

Pričakujem, da bo kdo vložil v ustavno presojo izbirne postopke v teh zasebnih šolah. Postavljanje kriterijev kdo lahko dostopa do teh šol (preverjanje vrednot staršev in otrok) je namreč po mojem mnenju še bolj konkretno protiustavno, kot nezagotavljanje financiranja v 100 %.

Pogojno še razumem, da obvezni program, ki je enak po vseh šolah financira država 100 %, ker je pač obvezen pogoj. Ne morem pa razumeti, zakaj bi 85 % ali sploh financirali še razširjeni del. Bomo državljani financirali učenje kreacionizma in drugih zmotnih verskih teorij brez dokazov? Tudi to je protiustavno!

— sth. 2017-11-29 08:01:51

Proti financiranju zasebnih šol in javnih sredstev!

In strogo ločiti religije od šolstva!

Tukaj jim odpiramo vrata!

— STRIKE 2017-11-29 09:28:22

Ustava se spreminja s tresočo roko
Göncz je v izjavi novinarjem ob robu seje odbora DZ-ja za izobraževanje, ki je v sredo znova razpravljal o noveli zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, poudaril pomen spoštovanja ustavnih odločb, v tem primeru odločbe glede financiranja zasebnega osnovnega šolstva. Po njegovem mnenju bi bilo nesprejemljivo, da bi pred izpolnitvijo odločbe glede tega vprašanja spreminjali ustavo. Pravnoformalno se sicer strinja s premierjem Mirom Cerarjem, ki je poudaril, da se ustavodajalec lahko vedno odloči za spremembo ustave, tudi če s tem preseže ustavno odločbo. A v tem primeru iz načelnih in političnih razlogov po mnenju Göncza to ni prava pot. Spomnil je, da je treba ustavo spreminjati s tresočo roko, kar pa da ne sme veljati za izpolnjevanje ustavne odločbe. "Potem bi bili daleč od načelnih in demokratičnih standardov," je povedal.

Tej koaliciji primankuje morale in etike. Zato pa dobimo ven taka skrpucala od zakonov in krsitve ustave.

— IndyBob 2017-11-29 07:54:49

Za 200.000 EUR denarja, ki bi šel sicer ravno tako iz proračuna, samo da v javne OŠ namesto v 6 zasebnih, bi kar spremenili ustavo, za ponujenih 370.000.000 EUR penalov zaradi ne-prodaje državne NLB pa niti ni treba nikogar nič vprašati. Res zanimiva logika. In ne mi zdaj razlagat, da bi šlo teh 370 milijonov iz presežka NLB-ja, ker v resnici nihče ne more v naprej vedeti, kakšen dobiček bo imel v naslednjem poslovnem letu. Lahko pa zaradi mene planirajo razporeditev tega bajnega dobička NLB v subvencioniranje šolstva, zdravstva in raziskav, če teh 370 milijonov očitno nikjer drugje ne rabimo.

— navigator007 2017-11-29 08:49:35

Kaj je smisel tega? Ustvarjanje pritiska na posameznika(e), ki iz ideoloskih razlogov nocejo spreminjati najvisji pravni dokument?

— gg 2017-11-29 08:08:48

Jep svobodna podjetniša pobuda, ki je 100% financirana s strani države. Lepo ni kaj! Takšno podjetje oz. šolo bi imel tudi jaz!
Sicer pa naj ugibam čigav glas je zmanjkal?! Zapisal bom samo tipično Karl oz. volitve ante portas!

— mb128 2017-11-29 09:07:46

Han: Pri nameri ni šlo za zlorabo prava
Vodja poslancev SD-ja Han je ob robu seje odbora zavrnil ugotovitev, da bi se v poslanski skupini, ki je bila pobudnica ustavne spremembe, napačno prešteli. Po njegovih navedbah so pač predstavili stališče in za predlog za začetek postopka za spremembo ustave dobili dovolj, 60 poslanskih glasov. "Zavedamo pa se, da je sestava ustavne komisije takšna, da bi za spreminjanje ustave potrebovali še 13. glas. Laszlo Göncz je povedal, da ne bo sodeloval v tej zgodbi in zadeva je preprosto končana," je poudaril Han. Po njegovih navedbah je treba zadevo končati oziroma mora komisija o tem glasovati. Po njegovem prepričanju z namero za ustavno spremembo ni šlo za zlorabo prava. "Upam, da imamo kot poslanci možnost v postopek vložiti predlog za spremembo ustave. To smo naredili po vseh pravilih," je še pojasnil.

Žalostno je, da mora madžarski poslanec reševati čast slovenskega parlamenta. Bo pa nam prihranil kar precej stroškov in še eno blamažo pred evropskimi sodnimi inštancami, ki bi nedvomno kmalu sledila.
Nekaj pa ne razumem. Če hočemo delovati po evropsko in demokratično, potem se prilagajajmo evropskim pravnim normam. Če pa želimo še naprej delovati po Balkansko, potem recimo bobu bob, izstopimo iz unije in gremo po svoje. Ne se pa skrivati za demokratično Evropo, delovati pa še kar po balkansko, seveda tam, kjer nam to paše. Oni dole lepo rečejo: 'Ne može jare i pare'

— Yanez 2017-11-29 08:19:36

Čudno je to pri nas. Da se marsikatera pomembna odločitev sprejema "za dlako". En glas zmanjka do 2/3, usodne odločitve se sprejemajo s 5:4 in tako naprej.
Najhuje je, ker argumentov ni mogoče uveljaviti, pomembnejši je svetovni nazor in politika.

— OMNIC 2017-11-29 08:33:20

Prosim ce tem ljudem, ki si bojo zasebno financiral z javnim denarjem, uvedete se par pravil. Recimo da nemorejo odklonit ucenca. Kakor to imajo na Svedskem, Nemciji itd..... Ali pa da se strogo preverja, kaj se uci poleg obveznega ( da nebo tko k v Angliji z muslimanskimi solami) .


V glavnem djte jih nadzirat , ce ze drugorazredni placujemo luksus zasebnikom. ;)

— Vongobongo 2017-11-29 08:54:00

Kdor ne razume besede zasebno je pač nikoli ne bo. Če pa zasebno financira še država je pa skergano z vsako logiko. Očitno pa v SLoveniji ni veliko ljudi, ki bi razmišljali z svojo glavo. Kar reče firer pač ubogate.

— beton 2017-11-29 10:18:42

Mitja Lisjak
Prijavi napako
Komentarji
KLIPAN
# 02.12.2017 ob 08:07
Komaj čakam, da bo svoja vrata odprla prva zasebna islamska šola.
Branje komentarjev vseh, ki se sedaj zavzemajo za zasebne šole bo takrat več kot zabavno.

Sem pa 100% prepričan, da desnemu političnemu spektru sploh ni jasno, da ravno oni na stežaj odpirajo vrata tudi zasebnim islamskim šolam in samo vprašanje časa je, kdaj se bo prva odprla tudi pri nas.
Ko se bo pa to zgodilo-bo seveda kriva "levičarska vlada", ki sedaj financiranju ravno takih šol nasprotuje.
Hribovc
# 02.12.2017 ob 07:01
Jst bi pa imel zasebno kobilarno in zahtevam, da mi jo država financira toliko kot Lipico.
SamoRes
# 02.12.2017 ob 10:23
lamesa
# 02.12.2017 ob 09:05
In če te moti elitizem. Oprosti, ampak tudi jaz ne bi živela v isti soseski kot socialno ogroženi. Preprosto, ker so drugačni, ker smetijo okoli blokov, ker imajo okoli samo navlako, kar naprej je policija pri njih na obisku, stalno nekdo nekaj kriči in se pretepajo

V naši ulici je bil problem samo s takšnimi kot jih ti zagovarjaš. Snobovski bogataši, ki se imajo za nekaj več, zjutraj se derejo na otroke ob njihovi nenehni naglici, popoldne grozijo sosedom s tožbo zaradi košnje okoli hiše, skratka vsak ki se ima zaradi svojega materialnega položaja za nekaj več je zame poden od človeka.
Bivši uporabnik
# 02.12.2017 ob 10:02
V bistvu gre tule za pohlep po tujem denarju. Imeli bi zasebno, elitno itd., ampak naj nekdo drug placa za to.

Zadel žebljico na glavico.
21.12.2012
# 02.12.2017 ob 07:34
Cerkev ločena od države? Farsa!

Zasebnih šol ne bi javno financiral nič, potem pa se naj gredo biznis.
Bivši uporabnik
# 02.12.2017 ob 10:20
@the Matrix

In kje so zasebne (osnovne) šole 100% financirane z javnim denarjem?
Kvantni mehanik
# 02.12.2017 ob 09:07
(1) Javne OŠ obiskuje 99,16% otrok, zasebne pa 0,84%. Za tistih 0,84% je spornen 15% delež financiranja, kar znese manj kot 1,3 PROMILA javnih sredstev, ki jih država nameni osnovnemu šolstvu. In nekateri bi, da bi še povečali ekskluzivnosti tistih 99,16%, šli spreminjat kar USTAVO???

Kdor resno verjame, da tisti <1% ogroža kakovost šolstva in integriteto družbe, je zrel za pregled glave; tisti pa, ki netijo iz problematike ideološki konflikt (vseeno, s katere strani), pa so moralno zavržni.

Oprostite, ampak večjega izživljanja večine nad manjšino, kot ga udejanja ta predlog, v tej državi še ni bilo.

(2) V vsej silovitosti debate nisem zasledil nobene omembe KVALITETE. Kako kvalitetne so osnovne šole, ne glede na to, ali so javne ali zasebne? Obstajajo kazalniki, ki omogočajo evalvacijo. Z ne preveč truda se da jasno ugotoviti, kako dobro posamezna šola izpolnjuje svoje poslanstvo. To je bistvo dobrega gospodarjenja in država mora izvajati nadzor nad kvaliteto, o tem ni debate. Pa ga res?

Konkretno, ali obstaja podatek, ali so izpostavljene javne šole slabe, ali njihovi učenci ne dosegajo predpisanih standardov znanja in usposobljenosti? Ali navedene šole primerno varujejo integriteto otrok, njihovo dostojanstvo in jim na primeren način posredujejo znanje? V vsej debati nisem slišal o tem absolutno nič, čeprav je to pravzaprav EDINI upoštevanja vreden kriterij.

Iz zanimanja staršev za vpis otrok na omenjene zasebne šole bi sicer sklepal, da so te šole dobre, morda celo izjemno dobre -- ampak to ni isto kot uradna evalvacija. Če se politiki že oglašajo, pa naj povedo tudi kaj iz svoje osebne izkušnje. Boste sami uganili, katere šole so obiskovali otroci Franca Križaniča in Igorja Lukšiča ali moram dati namig? Vprašanja o kvaliteti seveda v enaki meri veljajo tudi za javne šole.

Torej: najpomembnejša je KVALITETA. Ostalo je patetika in plevel.
SamoRes
# 02.12.2017 ob 08:33
Proti financiranju zasebnih šol!
Tudi financiranje Cerkve je potrebno urediti kot v Nemčiji, ko jo financirajo registrirani verniki.
A meni kdo plača moje hobije, vsi pa moramo religijo.
windmaster
# 02.12.2017 ob 07:07
Problem ni v denarju, ker vsak kvazi inštitut za mešanje megle dobi več denarja kot zasebne šole. Bolj je težava v politični doktrini, kajti instant stranke so naslednice ZKJ in le ti ne trpijo drugačnega razmišljanja!
alcatraz
# 02.12.2017 ob 10:28
Javno šolstvo je javno šolstvo, zasebno šolstvo je zasebno šolstvo! Pika!
Bivši uporabnik
# 02.12.2017 ob 09:55
Da zaključim in da ne izpadem tak izobraževalni rasist: zasebne šole aboslutno DA, a samo z ZASEBNIM denarjem! Pika.
Polna usta so vas zasebne iniciative - prosim, napraskajte denar in šolajte, zaradi mene, otroke, kjer hočete - tudi na Papui Novi Gvineji.
Da bom pa jaz financiral pravljičarstvo in pootvarjanje slovenske zgodovine pa - malo morgen.
Park
# 02.12.2017 ob 08:51
SamoRes# 02.12.2017 ob 08:44
Prijavi neprimerno vsebino @Park
da jaz tvojim otrokom plačujem šolanje v zasebni šoli, ti pa si lahko privoščiš plačat še dodaten /.../


@SamoRes ne spreobračaj besed in ne interpretiraj to po svoje! Ti svojega otroka pošlješ v glasbeno šolo, ki je izven OŠ in jo plačaš, jaz pač to plačam kot del rednega šolanja. Ti otroka pošlješ k interesnim dejavnostim v OŠ (drugi jezik) kjer ti ga nudijo zastonj, jaz pa to dodatno plačam! Ti otroka pošlješ k športu izven šole pa to plačaš ali pa ne, pri nas je pač to v okviru šole in to pač plačam. Če OŠ otroke ne pelje na ogled nekega muzeja, naša pač jih - in to plačamo!

V tujini (na zahodu - o katerem bolj malo veš) imajo že dolgo privat šole, so pač bolj kvalitetne in ravno tako obvezni program financira država, vse ostale priboljške pa plačujejo starši + šolnino, to plačujemo tudi mi. Tebi pa za tvojega otroka šolnine ni treba plačati! Jaz se ne pritožujem. To je investicija v otrokovo prihodnost in zagotovil mu bom največ kar se da! Ker ima možnosti pridobiti širša znanja in razgledanost, ki ga javne osnovne šole pač ne nudijo! Pa ne gre le za Šentviško gimnazijo, druge privat šole nudijo še kaj drugega, boljšega. Pač greš tja, kjer imaš interes.

Jaz bi tudi lahko kričal, naj me pri plači oprostijo socialnega prispevka (% ki pač gre v šolstvo), ker ga ne uporabljam. Vsi samski ljudje (ki pač nimajo otrok) bi lahko to zahtevali.
Malo širše razmišljaš. Stoi iz zabetoniranih okvirjev! Svet ni črno bel!
jst28
# 02.12.2017 ob 08:46
SamoRes# 02.12.2017 ob 08:33

Glede financiranja religij se strinjam ... zgledujmo se po Nemčiji.
Vendar potem moramo prav tako ukiniti financiranje vseh poudarek je na vseh civilnih združenj, ki dobijo veliko več denarja kot same religije.
Se strinjaš?
luckyss
# 02.12.2017 ob 08:23
@pici.poki
Seveda imaš vsaj delno prav....
Vendar se gremo takšno "demokracijo", ki jo s pridom izkoriščajo osebki z nizkotnimi cilji...
Zato je najboljša rešitev ta, da smo pred zakoni vsi enaki..
Norisla
# 02.12.2017 ob 07:58
Me zanima kako bo desnica razumela ustavo ko bo financiranje programa zahtevala muslimanska osnovna sola..
marvi
# 02.12.2017 ob 06:54
Javne šole so na voljo vsem. Kdor z javno šolo ni zadovoljen in bi rad nekaj več, naj to plača.
To da je sedaj teh učencev 1% ne igra vloge, saj jih bo ob izdatnem financiranju države kmalu veliko več.
Sredinski
# 02.12.2017 ob 11:21
A so vsi ponoreli?
Cerkev bi bilo treba strogo ločiti od države; država ne bi smela financirati zasebnega šolstva - prispevati ne bi smela niti odstotka. O tem je škoda diskutirati!
sab
# 02.12.2017 ob 08:21
Zakaj ni referenduma?
leond
# 02.12.2017 ob 07:44
Dajmo pomagajmo RKC. Saj veste. Težko jim je. Zvon 1, 2 pa tako naprej.
Bivši uporabnik
# 02.12.2017 ob 10:10
Insider No.1. Vedno nestrpen, a s pomembnim dodatkom - samo do goreče nestrpnosti. In pri nas se ve, kdo seje nestrpnost do drugačemislečih, do ljudi drugih ver, ras, kdo je vžigalna vrvica - ljubeča podalpska krščanska duša. Zato bom do takih vedno nestrpen, ker dopovedati ali imeti normalen dialog, je itak misija nemogoče.
KLIPAN
# 02.12.2017 ob 08:00
Super je tole.
Desnica se vedno zavzema za podjetništvo, kapitalizem, za čim manj vloge države v zasebnih pobudah......, ampak ops-pri zasebnem šolstvu , pa seveda hočejo lepo sofinanciranje po socialistično.
Kako lepo pridejo prav država in davkoplačevalci, ko jih potrebujemo za svoje interese, a ne?
zeus.zeng
# 02.12.2017 ob 11:08
Ne razumem vladujoče garniture, kaj jih tako zelo moti. Mene je v javni šoli dosti stvari motilo.
-----
mene pa realno moti zvonenje z zvonikov , svetohlinstvo cerkvenih učetov ter ne razumem dejstva , da cerkev ni več ločena od države kar nas postavlja v srednji vek ...
go keith go
# 02.12.2017 ob 09:54
V bistvu gre tule za pohlep po tujem denarju. Imeli bi zasebno, elitno itd., ampak naj nekdo drug placa za to.
Bivši uporabnik
# 02.12.2017 ob 09:44
Plavix... Samo za info - naše javno šolstvo sodi med boljše v Evropi. Ne bom ti limal linkov, ker je škoda mojega časa, ker itak ne boš želel prebrati.
KOR
# 02.12.2017 ob 09:19
Moj otrok je pa šel v gimnazijo v Celovec, ker pač je nivo šolanja v Avstriji višji kot v Sloveniji, kjer še zdaj, leta 2017, učijo pravljice iz prejšnjega režima.
tomive
# 02.12.2017 ob 09:15
Naša hči je obiskovala gimnazijo v Šentvidu, pa smo, bi lahko rekel skoraj, da ateisti. Doma ne prakticiramo religije, priznavamo pa krščansko kulturo Evrope. Hči se nikoli ni pritoževala, da se mora učiti o religijah, dobila je neko širino na tem prodročju, ki ji lahko samo koristi v življenju, ko bo potovala okoli in v živo spoznavala različne kulture tega sveta, bolje jih bo razumela. Maturirala je z odliko in na faksu je tudi zelo uspešna.

Jaz lahko samo priporočim to šolo!
lamesa
# 02.12.2017 ob 09:05
SamoRes# 02.12.2017 ob 08:53

Zasebne šole motijo vse tiste, ki ne prenesejo, da bi nekdo znal razmišljati s svojo glavo, bil bolj sposoben, bolj razgledan... zasebne šole so grožnja slovenskim strankam, ki so dediči enoumja!

In če te moti elitizem. Oprosti, ampak tudi jaz ne bi živela v isti soseski kot socialno ogroženi. Preprosto, ker so drugačni, ker smetijo okoli blokov, ker imajo okoli samo navlako, kar naprej je policija pri njih na obisku, stalno nekdo nekaj kriči in se pretepajo, otroci že v mladosti začnejo z nasiljem do vrstnikov in se ukvarjati s kriminalom. Zadnji čas, da se naredi privat šole, kjer ni nasilja in vpliva slabe družbe.
luckyss
# 02.12.2017 ob 09:02
@Peca
Tudi tako je možno razmišljati, da je Boga razneslo v Big Bangu...;))
Vendar se bojim, da se pri verouku še vedno držijo klasike..
Peca
# 02.12.2017 ob 08:34
V Šentviško gimnazijo hodijo tudi ateisti, sem ravno hotel zapisati! Poleg tega je tam program isti, samo da imajo še en obvezen tuj jezik, verski pouk in ostale dejavnosti, ki jih v javnih šolah ni. Pač priznajmo si, program v javnih šolah je že davno povozil čas.
In samo za informacijo, pri biologiji na Šentviški gimnazijo se ravno tako učijo o Darwinu.

En kup izmišljotin nekateri trosite tu okoli in si s tem pač zapravljate verodostojnost!
pici.poki
# 02.12.2017 ob 08:18
luckyss

Rimokatolištvo je na naših tleh več kot tisoč let. To je naša tradicija in kultura. Nič nimam proti, če država delno (tudi če v večji meri) sofinancira izobraževanje, ki je v duhu te vere.
Muslimanstvo in druge vere pa niso naša tradicija in kultura. Da se je v zadnjih desetletjih pri nas namnožilo precej pripadnikov drugih ver še ni razlog, da jim sedaj odstopamo NAŠO zemljo za njihove sakralne in izobraževalne objekte, kaj šele, da jim to tudi sofinanciramo.
luckyss
# 02.12.2017 ob 07:38
Sigurno ne mislim sofinancirati zasebnih šol, kjer zjutraj molijo "očenaš" ali razgrinjajo preproge...
zeus.zeng
# 02.12.2017 ob 11:20
Če nisem zadovoljen z državnimi storitvami , recimo zobozdravstvenimi grem k privatnem dentistu in plačam ves znesek , v primeru, da nima koncesije . Koncesija je seveda v pristojnosti ministrstva , ki jo lahko podeli ali odvzame in je časovno določena . Zasebne šole so čisto nekaj drugega ker je bila ustava spremenjena pod pritiskom Vatikana . Kdo je takrat tulil da se ustave ne sme spreminjati tako kot se zdaj repenčijo ....
zeus.zeng
# 02.12.2017 ob 11:15
The matrix
To v Sloveniji sploh niso več levičarji. To so boljševiki!...
------
kaj pa je to slabega ? važno je da niso recimo križarji ali inkvizitorji ali pa pohlepni cerkveni očetje , ki starim vernim ljudem obljubljajo odrešitev duše za prepisano hišo ali zemljo ....
zeus.zeng
# 02.12.2017 ob 11:05
aktivist
V kratkem odprem solo Karla Marxa. Peli bomo internacionalo in druze Tito mi ti se kunemo.
--------------
tisočkrat boljše kot ko se bodo otroci učili , da je človeštvo staro 5000 let o brezmadežnem spočetju , o vstajenju od mrtvih in o tem da je greh če se vzamemo bogatemu in da revnemu . Zopet bomo padli v srednji vek ....
joccar
# 02.12.2017 ob 10:09
Mešanje zasebnega in javnega je megla.Isto je v zdravstvu.Vprašati se moraš samo kaj dobrega je prineslo partnerstvo javno-zasebno.Vsi ugotavljamo, da se standardi in razvoj v zdravstvu,šolstvu manjšajo(globalno gledano).Če ustava zahteva brezplačno šolstvo,zdravstvo potem ves denar iz proračuna za javno šolstvo,zdravstvo.Če pa neka ustanova želi nadstandard potem pa naj ga plača sama.Še enkrat -kaj nam partnerstvo javno-zasebno prinaša razen problemov?
go keith go
# 02.12.2017 ob 09:58
alesi1, kaksni pa so kriteriji za sprejem nekoga v "zasebno solo", ki to sicer ni dokler se financira z drzavnim denarjem?
davide
# 02.12.2017 ob 09:14
Tale vaš širen strah pred verskim poukom je popolnoma odveč, ker se tam učijo o vseh večjih religijah, ne le o krščanstvu. Seveda je pa lažje dezinformirat in ustvarjat paniko....
Park
# 02.12.2017 ob 08:39
SamoRes# 02.12.2017 ob 08:33
/.../
A meni kdo plača moje hobije, vsi pa moramo religijo.


@SamoRes: tebi vsi državljani plačujejo borčevska srečanja (društvo), pa se jih večina ne udeležuje, vsi državljani financirajo zablodnje nekaterih društev in strank, pa na to ne morejo vplivati. Torej naj tudi mene oprostijo davka na interesne dejavnosti in društva, ki jih ne podpiram, pa si jih plačujte sami! Cerkev pa živi od darov, ki jih ti gotovo ne plačuješ!

Katoliška šola izvaja čisto isti program kot javna - in vsem otrokom je potrebno zagotoviti izobrazbo, to je država dolžna pokriti. Vse ostale dejavnosti, ki jih šola izvaja pa starši tako ali tako plačujemo! Tako, da naj te ne skrbi, da bi slučajno moral šolati mojega otroka! Verjetno pa jaz pokrivam stroške marsikatere nebuloze, v katero verjameš ti!
123pepe321
# 02.12.2017 ob 08:37
Jaz privatno šolstvo razumem enako, kot, da bi si nekdo zaželel privat vojsko, policijo. Enostavno ne gre.
Otroci bi se vsi morali šolati pomešani, če želimo, da se razumemo med sabo, da država funkcionira.
Mundus
# 02.12.2017 ob 11:40
Zakon o O.Š.:
"Starši imajo pravico organizirati osnovnošolsko izobraževanje svojih otrok na domu."

Brezposelnim očetom in mamam (dragi Romi, muslimani, ki vam trenutno ne dovolijo odpreti šole,...) svetujem, da (morda opravijo nekaj formalnosti in) doma izobražujejo otroke, saj so zahvaljujoč "zasebnikom" tako upravičeni do polne plače s strani države.

Kako to pripomore k homogenosti družbe oz. socialnim razlikam, segregaciji, bomo videli pa čez kakšnih 20, 30 let ... ko bo že prepozno.
zeus.zeng
# 02.12.2017 ob 11:25
maxbernie
še čudno, da nisva antemizirana torej brisana , hmmm . ampak kmalu ,,bo potrkalo,, na vrata MMC-ja ... Če pa krščanstvu kaj iskreno zavidam pa je to ,,sveta spoved,, - človek lahko napravi kar koli pa je eskulpiran .... Jaz moram sam s sabo ,,opraviti,, ...
Bivši uporabnik
# 02.12.2017 ob 11:17
Matrix, no kaj je zdaj? Samo potrdil si mojo tezo - vedno stisnete rep med noge, ko je najbolj pomembno.

zeus.zeng pa je kaj bi se našlo, ampak saj veš, če se hecaš iz njihovega pravljičarstva, jih pa žališ in je potem samo jok in stok. Pa tožarjenje. To jim je bilo pa - zgodovinsko - v zibelko položeno.
aktivist
# 02.12.2017 ob 10:56
V kratkem odprem solo Karla Marxa. Peli bomo internacionalo in druze Tito mi ti se kunemo. Vsak dan ob prihodu ucitelja bo obveze pozdrav: Smrt fasizmu, svoboda narodu tovarisica/tovaris. Na stenah bodo portreti velikih marksistov. Pri likovni bomo risali delavstvo in portrete slavnih tovarisev. Pa tudi socializem, kako raste. Imeli bomo predmete marksizma, ateizma, politicne ekonomije. In tako dalje. Vabim vas da se vpisete. Za vse bo poskrbljeno enako. Drzava pa bo to placala.
Bivši uporabnik
# 02.12.2017 ob 10:32
Matrix... čakamo...
Bivši uporabnik
# 02.12.2017 ob 09:41
Yanez, bom zmolil en oče naš, da dobim vsaj 2. Res je, vse je posledica zatipkanja. Ampak, saj izluščiti si pa znal bistvo, mar ne? Se vidi, da je za teboj šolanje na zasebni šoli, če smem biti malo sarkastičen.
Peca
# 02.12.2017 ob 08:59
luckyss# 02.12.2017 ob 08:46
Ne vem no...meni se zdi blago rečeno "moteče", če se poučuje dve nasprotujoči si stvari...razen če so naredili enolončnico in učijo, da je Darwin ustvaril svet...
Butalsko v vsakem primeru..
...je tvoje razmišljanje! Če si kolkčaj razgledan in imaš malo širši pogleda na svet in neko širino o svetovnih verstvih in kulturah bi vedel da je vse v osnovi isto.

Tisto kar je v Bibliji že tisočletja zapisano, je Darwin samo potrdil! Biblijo je pač treba razumeti, ne pa dobesedno brati! Kreacionizem, nastanek sveta v 7 dneh - ne gre za 7 dni, ampak za 7 stopenj. Prvo je bilo vesolje, nato planeti, nato dan in noč (nastanek sonca in lune), nato živa bitja prvo v vodi nato na kopnem... In vse je nastalo iz besede Boga in njegove besede, ustvarjeni smo po njegovi podobi, Bog=Vesolje in mi smo sestavljeni iz istih snovi/elementov kot ostale stvari v vesolju... V Bibliji je nastanek vsega sprožila beseda Boga, v znanosti pač BigBang - povsod (tudi v znanosti) pa so si enotni, da je nekaj pred nastankom=BigBangom bilo.

Meni se ne zdi to nasprotujoče, vse ima logične povezave. V Bilbliji pač so stvari dobile drugačna imena.
joco11
# 02.12.2017 ob 08:32
Mene pa zanima, kako lahko Han, ki je po poklicu trgovec, ve več kot pravniki?
mihael1
# 02.12.2017 ob 07:52
Če bi šlo za teh 5 šol ki so sedaj, ne bi bilo problem, a tako se vrata na široko odpirajo zasebništvu in v kratkem bomo lahko imeli 100 katoliških šol.

In bo nekaj takega kot v zdravstvu, ko imajo zasebne ambulante kar v javnih zgradbah. Če se naročaš preko napotnice, dobiš pregled če z eno let, za denar pa jutri.

Fino je biti tak zasebnik- brez rizika in z dobičkom.
brehme
# 02.12.2017 ob 06:53
Cerarjeva vlada in cela levica sta zlorabila pravo! To potrjujejo vsi pravniki, celo tisti skrajnolevo nazorski, nekaj na pol govorijo.
tone7
# 02.12.2017 ob 12:44
Celoten parlament je tragikomičen, predvsem pa nekoristen, kvečjemu povzroča škodo
#MMCdebata


MMC-debata je rubrika, v kateri bomo na MMC-ju

vsak teden izpostavljali najboljše oziroma najbolj

odmevne komentarje uporabnikov našega portala.

Kazalo