Foto:
Foto:
Letalo KLM-a

Nova skupna družba se bo imenovala Air France-KLM. V njej bo francoska družba imela 81-odstotni delež, nizozemska pa preostalih 19 odstotkov. Izmenjava delnic naj bi se izvršila v prihodnjih tednih, pogodbo o združitvi pa naj bi podpisali 15. oktobra.

Delež francoske države, ki ima v lasti 45 odstotkov družbe Air France, se bo v novi družbi znižal na 44 odstotkov.

SkyTeam bo postala druga največja letalska zveza na svetu
Z

združitvijo obeh družb se bo okrepila tudi zveza letalskih družb SkyTeam, ki naj bi postala druga največja zveza na svetu.
Nova družba bo po prihodkih postala tudi vodilna v svetu. Njuni skupni prihodki so lani dosegli 19,7 milijarde evrov, s tem pa sta prehiteli celo največjo ameriško letalsko družbo American Airlines, ki je ustvarila 17,3 milijarde dolarjev prihodkov. Po številu prepeljanih potnikov bo nova francosko-nizozemska družba še vedno zaostajala za tremi ameriškimi družbami - American Airlines, Delta Airlines in United Airlines. Air France bo v novo družbo pripeljala 356 letal, KLM pa 162, oba pa ta hip zaposlujeta okoli 100.000 ljudi.

Se bo novi družbi priključila tudi Alitalia?
Novi družbi se želi pridružiti tudi italijanski letalski prevoznik Alitalia. Kot so sporočili predstavniki družbe, se bodo o tem začeli pogajati, pristopijo pa lahko šele po lastni privatizaciji - italijanska država ima 62-odstotni delež v družbi. Alitalia je sicer že del zveze SkyTeam, vendar želi s pridružitvijo k novonastali družbi povečati svojo produktivnost in ostati konkurenčna na svetovnem trgu.