Foto:
Foto:
Sedanji generalni direktor policije Marko Pogorevc.

Sporne so bile tri točke javnega natečaja, ki pa so po razpravi ostale nespremenjene. Tako določbe o znanju tujega jezika niso nadomestili z znanjem svetovnega jezika. Prav tako lahko policija s pisno privolitvijo kandidata zbere podatke, s katerimi ugotavlja varnostne zadržke za delo v policiji. Tretja sporna pa je bila zahteva, da morajo imeti kandidati izpit iz policijskih pooblastil.

Prejeli so 20 prijav, imena še niso znana
Kot je po seji povedala predsednica sveta Štefka Korade Purg, so skupno prejeli 20 prijav, imen kandidatov pa še ne želijo izdati. Ker so imena osebni podatki, želijo namreč najprej pridobiti mnenje inšpektorja za varstvo osebnih podatkov.

Le izbranega kandidata bodo varnostno preverjali
Glede znanja tujega jezika je svet danes sklenil, da bo moral kandidat dokazati znanje tujega jezika z ustreznim potrdilom o opravljenem izpitu oz. s certifikatom. Glede varnostnega preverjanja je svet sklenil, da bo to izvedeno le pri izbranem kandidatu in ne pri vseh prijavljenih na razpis. Glede izpita iz policijskih pooblastil pa je Purgova dejala, da bo imel izbrani kandidat eno leto časa, da ga opravi.

Novi direktor čez približno mesec dni
Čez približno mesec bo novega direktorja policije izbral notranji minister Rado Bohinc. Usposobljenost kandidatov bo ocenjevala posebna natečajna komisija. Predlaganega kandidata bo nato vlada imenovala za pet let z možnostjo ponovnega imenovanja.