Foto:
Foto:

Pri izbiri krvodajalcev je potrebno upoštevati merila glede primernosti za dajanje krvi, da zaščitijo zdravje prejemnika pred prenosom bolezni ali drugimi škodljivimi učinki transfuzije krvi in krvnih pripravkov in zdravje krvodajalca pred možnimi škodljivim učinki odvzema krvi. Za ugotavljanje primernosti krvodajalcev je odgovoren usposobljen zdravnik, postopke za tovrstno ugotavljanje pa izvaja medicinsko osebje z opravljenim podiplomskim izobraževanjem iz transfuzijske medicine pod nadzorom zdravnika.

Podatki o krvodajalcu
Pri izbiri krvodajalca je potrebno pridobiti osebne podatke krvodajalca za njegovo identifikacijo, izpolnjen in podpisan vprašalnik z zdravstveno anamnezo in podpisan pristanek na odvzem krvi z izjavo o predhodni poučenosti o dejstvih, ki so povezana z dajanjem krvi. Za pridobivanje anamneze o sedanjem splošnem zdravstvenem stanju in preteklih boleznih mora krvodajalec izpolniti vprašalnik.

Vodenje dokumentacije
Dokumentacijo o krvodajalcih in dajanju krvi vodijo transfuzijske organizacije in Rdeči križ Slovenije (RKS), in sicer v obsegu, ki omogoča sledljivost krvodajalca in odvzete krvi. Transfuzijske organizacije in RKS so dolžni zagotoviti zaščito podatkov pred nepooblaščenim dostopom in razkrivanjem, varovanje pred nepooblaščenimi posegi v dokumentacijo in izvajanje postopkov za odpravljanje neskladnosti podatkov. Dokumentacijo o vseh postopkih pri izbiri krvodajalca vodijo na listu krvodajalca, ki ga hranijo skupaj z izpolnjenim vprašalnikom ter izjavo o poučenosti in pisno privolitvijo za odvzem krvi. Hraniti jo je treba 30 let.