Foto:
Foto:
Palestinci so nekaj ur po napadu na dom enega vodij Hamasa, Mahmuda Al Zaharja
Prizorišče samomorilskega napada pred vojašnico v Tel Avivu

Kurej, ki ga je predlagal palestinski voditelj Jaser Arafat, je napovedal, da bo v 24 urah ponudil parlamentu v potrditev krizno vlado z največ šestimi do osmimi ministri.

Kureja je predlagal palestinski predsednik Jaser Arafat, po tem, ko je prejšnji predsednik vlade Mahmud Abas zaradi premajhne politične moči za uspešno izvajanje časovnega načrta odstopil v soboto. Kurej je sprva napovedoval, da bo mesto premierja sprejel le, če ZDA zagotovijo, da se bo Izrael držal bližnjevzhodnega mirovnega načrta.

Izrael napadel dom enega izmed vodij Hamasa
Izraelsko letalo je v Gazi v sredo raketiralo dom političnega vodje islamskega skrajnega gibanja Hamas, Mahmuda Al Zaharja. Ta je napad preživel, njegov odrasli sin in telesni stražar sta bila ubita, 20 ljudi pa ranjenih. Napad se je zgodil dan po dveh palestinskih samomorilskih napadih v Tel Avivu in Jeruzalemu, v katerih je umrlo 15 ljudi, več kot 60 pa je ranjenih.

Ahmed Kurej je izraelski napad na "palestinskega brata" označil za "strahopeten". Vojaško krilo Hamasa, Brigade Ezedina Al-Kasama, je napovedalo, da bo spremenilo način boja proti Izraelu. Odslej bo uničevalo tudi izraelske hiše. Izraelski napadi na civilne zgradbe so kršitev vseh pravil, dodajajo.

Petnajst mrtvih v dveh torkovih samomorilskih napadih
V bližini Tel Aviva je umrlo najmanj osem oseb, 20 pa je bilo ranjenih. Samomorilski napadalec se je razstrelil na avtobusni postaji pri vhodu v vojaško oporišče Crifin. V napadu v lokalu v Jeruzalemu je umrlo najmanj sedem ljudi, 40 pa je bilo ranjenih. Odgovornost za napada je prevzelo skrajno palestinsko gibanje Hamas. Napad so že obsodile ZDA, EU in Rusija.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Scott McClellan je za samomorilska napada dejal, da gre za "nizkotna napada". "Potrebujemo palestinskega premierja in vlado, ki se bo odločno bojevala proti terorizmu in ki bo razbila teroristične skupine," je dejal McClellan.

Izraelska vojska je zgodaj zjutraj vdrla v mesto Dženin na Zahodnem bregu in begunsko taborišče v Tulkarmu. Slišati je bilo eksplozije in strele. Zaradi zadnjih napadov in odstopa palestinskega premierja Mahmuda Abasa naj bi Izrael resno razmišljal o še večji blokadi palestinskega voditelja Jaserja Arafata.

Šaron predčasno končuje obisk v Indiji
Izraelski premier Ariel Šaron bo zaradi napadov predčasno prekinil obisk v Indiji, od koder se bo po navedbah predstavnika izraelskega veleposlaništva v New Delhi v domovino vrnil nocoj. Po prvotnih načrtih naj bi Šaron na obisku v Indiji ostal še v četrtek, ko naj bi obiskal indijsko finančno metropolo Bombaj.

Neimenovani Šaronov predstavnik je že pred odločitvijo o njegovi predčasni vrnitvi v Izrael dejal, da bo Izrael nadaljeval likvidacije pripadnikov Hamasa in skrajnega palestinskega gibanja Islamski džihad.

Annan pozval k vrnitvi na mirovni proces
Generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan, ki je na delovnem obisku v Ženevi, je pozval obe strani naj prekineta "krog nasilja" in se vrneta k mirovnemu procesu. Edini način reševanja sporov je s pomočjo pogovorov, je poudaril Annan. Annan se bo v Ženevi sestal s humanitarnimi organizacijami ZN-a, v soboto pa z zunanjimi ministri ključnih držav članic Varnostnega sveta, s katerimi se bodo skušalli najti kompromise pri sprejemanjui nove resolucije o Iraku.