Foto:
Foto:
Avstrijski kancler pred pogovori zahteva enotnost predstavnikov slovenske manjšine in realnost v njihovih zahtevah.
Rop je pohvalil tesno gospodarsko sodelovanje s severno sosedo.

slovensko-avstrijski odnosi odlični.

Po sestanku, ki je potekal ob robu odprtja Celovškega jesenskega sejma, je premier še poudaril, da na ravni EU-ja Slovenija in Avstrija nastopata skupaj. Zato tudi ni razloga, da ne bi storili koraka naprej tudi na občutljivem področju manjšine.

Schüssel: Rešitve naj bodo realne in enotne
Kancler Schüssel je v slavnostnem govoru ob odprtju sejma zagotovil, da je položaj slovenske narodne skupnosti dober, in napovedal, da bo Avstrija v prihodnjih tednih skušala doseči rešitev na področju medijev, kulture in izobraževanja. Pogovori o tem naj bi namreč dobro napredovali. Opozoril pa je, da je avstrijska vlada pripravljena na dialog, vendar pa morajo biti možne rešitve posameznih vprašanj realne in predvsem enotne tudi pri slovenski manjšini.

Tudi Rop je izrazil upanje, da bi lahko dosegli kompromis pri vprašanju celodnevne radijske oskrbe slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem.

Regija miru
Po Ropovem mnenju so slovensko-avstrijski politični odnosi dobri, gospodarski pa se izboljšujejo, saj je Avstrija med največjimi vlagatelji v Sloveniji, blagovna menjava pa narašča. Avstrijski kancler Schüssel je glede širitve EU-ja poudaril, da je Avstrija v svojih sosednjih državah doslej vložila že 11 milijard evrov. S tem po njegovih besedah države rastejo skupaj in ustvarjajo regijo miru.

O dvojezičnih napisih po volitvah?
Na lanski konferenci konsenza o dvojezičnih krajevnih napisih so po kanclerjevih zagotovilih veliko dosegli, vendar pa bi bilo dobro, da se o tem vprašanju ne bi razpravljalo v predvolilnem času na Koroškem, je še menil Schüssel. Konferenca konsenza o dvojezičnih krajevnih napisih na avstrijskem Koroškem naj bi se po Schüsslovih besedah nadaljevala po koroških deželnozborskih volitvah
prihodnjo pomlad.

Enotno o ustavni pogodbi EU-ja
Predsednika vlad sta izrazila prepričanje, da so stališča Avstrije in Slovenije v zvezi s prihodnjo ustavno pogodbo EU-ja zelo podobna, in potrdila pripravljenost skupnega nastopanja na medvladni konferenci, ki se bo začela 4. oktobra v Rimu. Govorila sta tudi o reševanju razmer v Iraku in sprejemanju nove resolucije Varnostnega sveta ZN-a o Iraku.