Foto:
Foto:

Analitiki, ki so v drugem četrtletju sicer pričakovali slabše rezultate, povečanje prodaje pripisujejo agresivnim cenovnim politikam prodajalcev in povečanemu povpraševanju po prenosnih računalnikih, zlasti v potrošniškem in javnem sektorju, ugotavlja analitska hiša IDC.

Zaradi dobrih rezultatov v drugem četrtletju so analitiki popravili napoved za letošnjo celoletno rast svetovne prodaje s 6,3 na 8,4 odstotka.

Kljub temu pa so strokovnjaki napovedi za rast prodaje osebnih računalnikov v letu 2004 malenkostno znižali, in sicer z 10,3 na 10,2 odstotka. Nepričakovano dobra prodaja v letošnjem drugem četrtletju je namreč po njihovem mnenju posledica kratkoročnih dejavnikov, kot sta šibak dolar in omejen vpliv sarsa, obenem pa ta uspeh prikriva še vedno počasno okrevanje poslovnega sektorja. V drugi polovici leta IDC tako v primerjavi z dosedanjimi pričakovanji napoveduje skromno povečanje povpraševanja s strani potrošnikov in manjše povpraševanje s strani podjetij.

Prodaja osebnih računalnikov v ZDA, največjem svetovnem računalniškem trgu, je bila v letošnjem drugem četrtletju nad pričakovanji, zlasti zaradi večjega vladnega in potrošniškega povpraševanja. V prihodnjih mesecih analitiki pričakujejo nadaljnje okrevanje povpraševanja s strani podjetij, potrošniški in javni sektor pa naj bi še naprej ostala močna. Zahodnoevropski računalniški trg je v drugem četrtletju zabeležil zelo dobre rezultate zaradi nadaljnje rasti prodaje prenosnikov in močnega evra. Kljub morebitnemu padcu evra naj bi v prihodnjih mesecih tudi v zahodni Evropi sledila rast prodaje.