Foto:
Foto:

Kdaj in kje bo kongres, na katerem bodo volili vse organe stranke, bo odločil glavni odbor. Njegov predsednik Janez Podobnik bo že prihodnji teden sklical sejo glavnega odbora, ki bo dokončno odločal o sklicu izrednega kongresa.

Ne sedanji predsednik SLS-a Franc But in ne Podobnik, ki sta bila v zadnjem času največkrat omenjana kot kandidata za novega predsednika stranke, svoje kandidature za to mesto še nista želela napovedati.

But: Stranka mora začeti delovati drugače
Po Butovi za uspeh stranke ni pomembno, kdo bo njen predsednik, temveč mora sama začeti delovati drugače. Med drugim se je zavzel za mandatarski sistem, po katerem bi kandidati za predsednika na kongresu napovedali, s katerimi ljudmi v organih stranke lahko uspešno delujejo. Po njegovem mnenju bi morali biti v organih stranke zastopani strokovnjaki iz različnih delovnih področij in regij, ki bi delili skupne vrednote in cilje.

Hrovat in Podobnik zadovoljna
Predsednik sveta Tone Hrovat je po končani seji dejal, da se je svet stranke odločil za novo pot na volitvah v Evropski parlament in državni zbor, ki bodo prihodnje leto. Janez Podobnik pa je poudaril, da je glasovanje pokazalo veliko mero enotnosti.

Sklic volilnega kongresa mora potrditi glavni odbor stranke
Statut SLS-a predvideva, da mora odločitve sveta o sklicu volilnega kongresa potrditi glavni odbor. V primeru sklica volilnega kongresa prenehajo funkcije vsem organom stranke, ki so bili izvoljeni na prejšnjem kongresu. Če se bo glavni odbor odločil za sklic volilnega kongresa, se bodo začeli kandidacijski postopki v občinskih odborih za vsa odprta mesta v stranki. Skladno s statutom se kandidiranje v organe stranke izvede v njenih organih, kandidacijski postopek pa usklajuje izvršilni odbor. Volitve organov stranke se izvedejo s tajnim glasovanjem. Članstva v izvršilnem odboru, svetu stranke, nadzornem odboru in strankinem razsodišču pa so medsebojno nezdružljiva.