• Borut Borštnik, direktor Zavoda mladi podjetnik (3. julij 2009 ob 09:00)

  Nazaj na seznam klepetov

  V petek, 3. julija 2009 ob 9. uri, bo gost MMC-jeve spletne klepetalnice direktor Zavoda mladi podjetnik Borut Borštnik.

  Borštnik se je zavodu pridružil kot pisec vsebin, nato pa skupaj z Egonom Ravbarjem prevzel vodenje zavoda. Zavod mladi podjetnik je neprofitna, neodvisna organizacija, namenjena podpori podjetništva med mladimi. Borštnika boste lahko povprašali, kako uresničiti podjetniško idejo, kako ustanoviti podjetje in kako vztrajati v negotovih, do podjetij neprijaznih gospodarskih razmerah.


  <moderator> Ob 9.00 se nam bo v spletni klepetalnici pridružil Borut Borštnik iz Mladih podjetnikov. Vprašanja že lahko postavljate.

  <joži> Spoštovani! Mene pa zanima od kod ideja za vašo organizacijo in na kakšen način vi pomagate mladim podjetnikom?

  <Borut Borstnik> Pozdravljeni! Ideja se je porodila Dejanu Murku približno dve leti nazaj. Da obstaja potreba po taki organizaciji je opazil med ustanavljanjem svojega prvega podjetja. Do informacij o poteku ustanovitve podjetja je bilo namreč precej težko priti..

  <marko> Zakaj se morajo mladi podjetniki združevati skupaj?

  <Borut Borstnik> Odvisno v kakšnem smislu sprašujete. En razlog je mreženje - širjenje kroga poznanstev. Na ta način se ustvarjajo nove ideje ter laže rešujejo obstoječe. Hkrati pa obstaja možnost za skupne - večje projekte.

  <jaka> V SLo je že veliko takšnih organizacij mladih podjetnikov. V čem se med seboj razlikujete?

  <Borut Borstnik> Gre predvsem za državne organizacije, ki imajo nekoliko drugačen način delovanja. Je pa naše delovanje usmrjeno v predinkubacijsko fazo ustanovitve podjetja - za to fazo drugih organizacij praktično ni.

  <jaka> Kaj je vaš cilj? pregnati staro elito in se konsolidirati kot nova?

  <Borut Borstnik> Naša želja ni pregnati nikogar. Smo dodatna veja, dodatna pomoč mladim podjetnikom. Menimo, da je v slogi moč, zato se povezujemo z že obstoječimi organizacijami na tem področju. Eno izmed takih povezav bomo verjetno zaključili v kratkem.

  <đozo> Kakšno je vaše mnenje o JAPTI in njihovih programih za (mlade) podjetnike? LP

  <Borut Borstnik> Gotovo so njihovi programi koristni. Je pa res, da bi včasih mi kakšno stvar napravili drugače.

  <kkovacic> Pozdravljeni! Mene pa zanima ali obstaja kakšen evropski razpis za pomoč start-up podjetjem? Na primer za nabavo opreme, računalnikov in podobno ter za zaposlovanje.

  <Borut Borstnik> Podobni razpisi se nenehno odpirajo. Viri so tako evropska sredstva kot tudi slovenske organizacije za financiranje podjetij v različnih fazah. Razpise med drugim objavljamo tudi na našem portalu.

  <Kalt> kako zgleda poklic mladega podjetnika

  <Borut Borstnik> Če s tem mislite vodenje Zavoda mladi podjetnik - potem je to precej pestro delo. Organizacijo namreč trenutno vodiva z Egonom Ravbarjem, tako da sva sama zadolžena za vse aspekte vodenja našega "podjetja": od sestankovanja s partnerji, potencialnimi predavatelji ter pisci vsebin, do celotne organizacije dogodkov, vodenja portala, foruma, do celotne administracije.

  <JB> Kaj bi svetovali za čimboljšo uresničitev poslovne ideje - kako od poslovne ideje do uspešnega podjetja?

  <Borut Borstnik> Nasvetov je kar nekaj. Najprej je potrebno o ideji premisliti, napraviti dober poslovni načrt ter stestirati potencialen trg. Potrebno se je namreč prepričati, da je ideja realno izvedljiva ter da pri ocenjevanju njene veljave nismo preveč subjektivni. Naslednji korak je snovanje dobre ekipe, na idejo se je potrebno fokusirati, iskati pomoč v organizacijah za podporo podjetništva, hkrati pa je zelo pomembno tudi to, da idejo nenehno dopolnjujemo, izboljšujemo ter prilagajamo trgu.

  <koki> Sem univerzitetni diplomirani ekonomist z idejo za lasten posel. Ali naj se obrnem na vas?

  <Borut Borstnik> Seveda. Svetujemo vam lahko na različnih področjih. Predlagam, da nas pokličete ali nam pišete na info@mladipodjetnik.si.

  <ales> Na vaših spletnih straneh nisem našel nobene povezave na razpis, prav tako pod rubriko Aktualni razpisi slovenskih in evropskih institucij, ki ponujajo sredstva na razpisih ni razpisa. Ali je problem v tem, da ni veliko razpisov, kar ne vliva preveč optimizma.

  <Borut Borstnik> Sedaj je že julij, ki je mesec mrtvila na večini področij. Tudi področje razpisov ne zaostaja. Sicer pa na portalu lahko najdete povezavo do seznama večine razpisov s strani JAPTIja za letos.

  <ales> Sam ocenjuješ, da imaš dobro poslovo idejo. Kako sploh začeti? Na kaj vse moraš biti pozoren, da ne izgubljaš energijo in čas po nepotrebnem že na začetku.

  <Borut Borstnik> V tej fazi je pomembno predvsem to, da se prepričate, da je ideja res izvedljiva. Potrebno se je prepričati, da ima potencial na trgu. Velikokrat to dilemo reši pogovor s kakšnim že uveljavljenim podjetnikom...

  <maw> Katerim mladim podjetnikom pomagate? S.p., d.o.o., d.d....?

  <Borut Borstnik> Vsem oblikam podjetja.

  <kiks> Živjo, mene pa zanima, ali za svoje storitve kaj zaračunavate?

  <Borut Borstnik> Ne. Vse naše vsebine na portalu, forumu so brezplačne, prav tako podjetniška izobraževanja.

  <kk> Če so Mladi podjetniki neprofitna organizacija, kakšna je potem vaša prava služba?

  <Borut Borstnik> Če se sprašujete o tem, če je to moja edina "služba," potem moram reči, da je. Delo sicer zaenkrat še ni redna služba v smislu rednega plačila in redne zaposlitve, vsekakor pa delamo na tem.

  <xx> Kaj svetujete mladim, ki niso uspeli dobiti službe?

  <Borut Borstnik> Za mlade je pomembno, da stike - potencialne zaposlovalce pridobivajo že v času formalnega izobraževanja. To je nameč odlična priložnost za pridobivanje izkušenj ter predstavitve zaposlovalcem. Če pričakujete, da bo moj odgovor "naj odprejo lastno podjetje" to gotovo ne bo. V podjetništvu namreč ni lahko uspeti.

  <študent> Ali je dobro, če ustanoviš, podjetje, da si ekonomist?

  <Borut Borstnik> Gotovo določena znanja pomagajo. Vendar pa naše izkušnje kažejo, da te fakulteta - konkretno ekonomske smeri - ne pripravi dovolj na vstop v svet podjetništva.

  <janez> Ali imate vi tudi kakšne povezave z večjimi podjetji? Na primer, da potem mladi podjetnik postane dobavitelj večje družbe?

  <Borut Borstnik> Takšnih povezav zaenkrat še nimamo vzpostavljenih. Se pa dogovarjamo v tej smeri.

  <kkovacic> Ali evropski fondi dajejo denar tudi za kakšno izobraževanje?

  <Borut Borstnik> Da. Nekateri razpisi so namenjeni tudi izobraževanju zaposlenih v podjetju. Tako slovenski kot evropski.

  <mixič> Ali se po vašem mnenju posamezniku v današnjih razmerah splača samozaposliti za dve leti in s tem prejeti 4.500 evrov s strani države za prispevek?

  <Borut Borstnik> Če je vaš namen samo pridobiti teh 4500 evrov, potem gotovo ne. Subvencija je mišljena kot pomoč pri prvih korakih poslovanja. Res je tudi da teh 4500 evrov niti ni velik znesek in načeloma komajda zadostuje za kritje prispevkov za socialna zavarovanja. Pa tudi pogoji za to, da se subvencijo obdrži so strogi. Med drugim je potrebno biti samozaposlen dve leti..

  <delko> Se opravičujem moji neposrednosti vnaprej. Berem tale klepet, pa zgleda, da ste vi izjemno mladi Mladi podjetniki, saj še ni razvite neke mreže, pač pa upate, da bo vse postavljeno nekoč v prihodnosti. V bistvu mate zdaj le forum, pa skupno mesto, kjer so objavljeni razpisi. Zanima me, kako lahko konkretno pomagate mlademu podjetniku in na podlagi česa sploh ideja za ustanovitev zavoda - oziroma ali ste prd ustanovitvijo imeli napeljane določene povezave. Vemo, da brez tega v Sloveniji ne gre. Hvala in Lp

  <delko> Do zdaj namreč niste konkretno odgovorili na nobeno vprašanje.

  <Borut Borstnik> Naša pomoč poteka prek portala - kjer najdete podjetniške novice ter relevantne članke (na primer ustanovitev podjetja, ustanovitev sp itd..). Namen teh člankov je predvsem olajšati korake za vstop v podjetništvo. Poleg tega poteka tudi prek foruma - kjer podjetniki komunicirajo med seboj ter si izmenjujejo izkušnje. Tretja veja so izobraževanja, kjer izkušeni predavatelji podajajo svoja znanja z različnih področij. Ne vem točno kaj mislite s povezavami, ki jih omenjate. Če se pogovarjamo o povezavi z ljudmi, ki delujejo v svetu podjetništva, potem te povezave gotovo obstajajo. Niso pa obstajale pred ustanovitvijo Zavoda - nihče izmed naše ekipe nima kakšnih političnih botrov ali kakšnih drugačnih botrov, če na to namigujete. Morda še to: ni realno pričakovati, da vam bomo ponudili recept za uspeh z lastnim podjetjem. Tega ni. Lahko pa vam pomagamo pri posameznih korakih na poti.

  <del> Pozdrav. Ali imaš svoje premoženje v skladih ali delnicah? Katerih?

  <Borut Borstnik> Imam, moj portfelj je zelo razpršen.

  <mojca> Ali je po vašem mnenju slovensko okolje podjetnikom prijazno?

  <Borut Borstnik> Na žalost ni. Prispevki in davki so zelo visoki, kar je gotovo slabo za razvoj podjetništva.

  <del> Koliko pa si izgubil zaradi finančne krize?

  <Borut Borstnik> Nič. Vlagam na dolgi rok zato se ne obremenjujem s padci in vzponi.

  <kkovacic> Ali obstajajo spletni portali, kjer lahko najdem poslovne partnerje tako v Sloveniji kot v EU?

  <Borut Borstnik> GZS in JAPTI (izvozno okno) imata vzpostavljene povezave s tujino.

  <URBEE> Kaj menis o zvisanju prispevkov za popoldanske obrtnike? Za vec kot 3x!

  <Borut Borstnik> Zelo slaba odločitev. Prispevki za "študentski" sp tako znašajo 130 evrov mesečno, če dodamo še druge tekoče stroške (poslovni račun, računovodstvo...) potem podjetništvo za mlade ni več tako privlačna alternativa. Začetki so še težji, kot so bili. Se je pa tu pokazal še en problem: nedelovanje obveščanja podjetnikov s strani DURSa in ZZZS. Nekateri kar nekaj mesecev niso vedeli, da so se prispevki povišali. Seveda jih je bilo nato potrebno plačati za nazaj...

  <moderator> Čs za klepet se počasi izteka. Gostu bomo postavili še tri vprašanja.

  <gol> Kako gledate na zdajšnjo finančno in gospodarsko krizo? Kaj je po vašem mnenju razlog zanjo in kdaj se bo končala?

  <Borut Borstnik> To je sicer vprašanje za ekonomiste. Je pa potrebno razloge iskati v neracionalnem kreditiranju tako fizičnih kot pravnih oseb. Če na zadevo gledamo nekoliko širše je verjetno problem tudi v trenutnem sistemu.

  <malcom> Kaj menite o vladnih ukrepih za rešitev krize? So po vašem mnenju dovolj učinkoviti?

  <Borut Borstnik> Verjetno so nekoliko počasni. Sicer pa država sama težko reši celotno gospodarstvo. To se bo moralo iz krize izkopati samo.

  <Mito> Je po vašem mnenju turizem še vedno panoga prihodnosti v Sloveniji? - Tudi glede na mlade ljudi, ki ste jim do sedaj pomagali/svetovali, če so se odločali za s.p. ali d.o.o. v smeri turizma.

  <Borut Borstnik> Moram reči, da so turistične aktivnosti med podjetniki, ki jih dosežemo z našim delovanjem, precej redke. Verjetno se razlogi skrivajo v visokih začetnih stroških investicije. Seveda pa je to gotovo zanimiva panoga. Je pa potrebno biti inovativen.

  <Borut Borstnik>

  <moderator> Čas za klepet se je iztekel. Gostu se zahvaljujemo za čas, ki ga je preživel v spletni klepetalnici, vas pa vabimo, da se nam spet pridružite ob 11.00, ko bo z nami kolesar Marko Baloh.

  <Borut Borstnik> Hvala za vaša vprašanja! Se "vidimo" na portalu in forumu! :)

  Natisni       Priporoči

 • Kazalo
  " "